Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BERNARD KRUYSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portet Bernard Kruysen

Periode

1933 - 2000

Genre

bariton, hedendaags, klassiek

Bernard Kruysen

Bernard Kruysen is internationaal bekend als zanger van liederen, oratoria en opera's, gespecialiseerd in het hedendaagse Franse repertoire. Hij wordt getypeerd als een nauwgezet zanger met een volle, maar toch lichte, lyrische stem. Naast het zingen houdt Bernard Kruysen zich bezig met jagen, duiken en talrijke andere buitenactiviteiten. Hij toont ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bariton

Genoemd in de biografie van

1965   Geert Smits
1977   Pieter Vis

Biografie Bernard Kruysen

Bernard Kruysen is internationaal bekend als zanger van liederen, oratoria en opera's, gespecialiseerd in het hedendaagse Franse repertoire. Hij wordt getypeerd als een nauwgezet zanger met een volle, maar toch lichte, lyrische stem. Naast het zingen houdt Bernard Kruysen zich bezig met jagen, duiken en talrijke andere buitenactiviteiten. Hij toont zich tweeslachtig over het zangersvak: "Je zingt omdat het je plicht is, je bent ervoor geboren. Zingen is moeilijk, ik zie het eigenlijk niet als een vak." (NRC Handelsblad, 1 november 2000)

1933 - 1957

Op 28 maart 1933 wordt Bernard Kruysen geboren in het Zwitserse Montreux als zoon van de Nederlandse kunstschilder Antoon Kruysen. Hij groeit op aan de Middellandse Zee in Le Lavandou, waar zijn passie voor de zee ontluikt: hij is een fervent diepzeeduiker en later maakt hij onderwaterkleurenfilms en wordt hij Nederlands kampioen onderwaterjagen. Kruysen begint een schildersopleiding aan de kunstacademie in Den Haag, maar stapt na enkele jaren over naar het conservatorium in Den Haag waar hij operalessen volgt bij Wim Quispel. Ook krijgt hij les van To van der Sluys en Frans Vroons.

1958

In 1958 wint Kruysen de tweede prijs op het Internationaal Vocalistenconcours in Den Bosch. Hij krijgt een beurs van de Franse regering zodat hij les kan nemen bij Pierre Bernac in Parijs. Die introduceert hem bij Francis Poulenc en andere Franse componisten uit de voormalige Groupe des Six. Begin jaren '60 is Poulenc zijn pianobegeleider bij diverse uitvoeringen.

1959

Kruysen treedt op in Leoncavallo's Pagliacci als Silvio. Hij verschijnt in de loop van zijn leven sporadisch op het operatoneel; hij concentreert zich voornamelijk op het liederenrepertoire. In Parijs wint hij de Prix d'Excellence La Mélodie Française en de eerste prijs van het Concours Gabriel Fauré.

1962

Kruysen breekt door in Nederland met twee recitals tijdens het Holland Festival. In Frankrijk ontvangt hij de Grand Prix du Disque voor zijn plaat met liederen van Debussy.

1963

Ook dit jaar ontvangt hij de Grand Prix du Disque, nu voor zijn vertolking van Fauré-liederen.

1967

Bernard Kruysen maakt zijn eerste tournee door de Verenigde Staten. Zijn concertcarrière verloopt succesvol in zowel Europa als Amerika. Doorgaans wordt hij begeleidt door de pianisten Noel Lee en Gerard van Blerk. Ook is hij actief als docent. Hij leidt onder anderen bas-bariton Geert Smits op.

Geert Smits

1992

Kruysen viert zijn 40-jarig jubileum. Hij woont in Frankrijk en treedt nog maar zelden op.

2000

Op 6 oktober treedt Kruysen voor het laatst op, in Arthur Honeggers Le Roi David. Op 31 oktober overlijdt hij.

Discografie Bernard Kruysen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bernard Kruysen

Audio/Video Bernard Kruysen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer