Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BERNARD ZWEERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bernard Zweers

Periode

18-05-1854 - 09-12-1924

Genre

componist, klassiek, romantiek

Bernard Zweers

Zweers' stijl wordt gekenmerkt door twee elementen: de folklore van eigen land, en de stijl van Wagner (vooral in zijn tweede fase). Voor zijn liederen - die hij voornamelijk componeert voor zijn echtgenote en vroegere leerlinge, de sopraan Dora de Louw, gebruikt Bernard Zweers teksten van tijdgenoten, onder hen Nicolaas ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Bernard Zweers

Zweers' stijl wordt gekenmerkt door twee elementen: de folklore van eigen land, en de stijl van Wagner (vooral in zijn tweede fase). Voor zijn liederen - die hij voornamelijk componeert voor zijn echtgenote en vroegere leerlinge, de sopraan Dora de Louw, gebruikt Bernard Zweers teksten van tijdgenoten, onder hen Nicolaas Beets (1814-1903) en Jan Jacob Lodewijk ten Cate (1809-1889). Om te kunnen slagen in een geheel eigen cultuur van componeren is Zweers de mening toegedaan dat men teksten uit de eigen taal moet gebruiken. In de praktijk volgt hij die gedachte dan ook door veel, zij het niet alleen maar, op Nederlandse literaire teksten te componeren. Gedichten van Jacques Perk (1859-1881) en Hélène Swarth (1859-1941) vormen een uitstekende bron voor hem. Later komt daar Cornelis Boutens (1870-1943) nog bij. Voor de 'Wijzangen' gebruikt hij teksten van Rabindranath Tagore (1861-1941), vertaald in het Nederlands. Alleen de drie symfonieën zijn na Zweers' dood enigszins bekend gebleven, de rest is snel min of meer vergeten.

1854

Bernardus Josephus Wilhelmus Zweers wordt op 18 mei in Amsterdam geboren als zoon van een muziek- en boekhandelaar.

1868

Omdat zijn vader componeren verspilling van tijd en papier vindt, houdt de jonge Zweers zich in het geheim bezig met muziektheoretische werken. Zijn eerste kamermuziekwerk wordt afgerond.

1870

Het stuk 'Wals' voor koor verschijnt als opus 1.

1876

Voor het eerst wordt een compositie van Zweers in het openbaar uitgevoerd.

1881

Pas wanneer Bernard Zweers de uitvoering van zijn 'Eerste symfonie' zelf leidt, geeft vader Zweers zijn verzet tegen het componeren van junior op. Nadat hij in Berlijn een voorstelling van 'Der Ring des Nibelungen' bijwoont, wordt hij een echte Wagneriaan. Desondanks wil hij een eigen, specifiek Nederlandse muziek creëren, die vrij is van invloeden van buitenaf, ook en vooral van Duitse.

1882

Gedurende acht maanden gaat hij in Leipzig bij de internationaal vermaarde dirigent, componist en muziektheoreticus Salomon Jadassohn (1831-1902) theorielessen volgen; als componist is hij echter autodidact. Eenmaal terug in eigen land gaat Zweers aan de slag als dirigent van verscheidene koren, waaronder dat van de Mozes- en Aäronkerk in Amsterdam.

1883

De cantate 'De kosmos' wordt voltooid.

1887 - 1889

De 'Derde symfonie' in Bes-groot is het bekendst gebleven werk. Met een speelduur van ruim een uur heeft dit opus de lengte van een Bruckner-symfonie. De titel 'Aan mijn vaderland' geeft al direct een beschrijving van de sfeer die met één muzikaal thema het gehele werk draagt. De titels van de vier onderdelen laten zien dat het Zweers menens is met zijn ode aan Nederland: In Neerlands wouden; Op het land; Aan het strand en op zee; Ter hoofdstad.

1890

Zoals diverse andere muziekmeesters componeert ook Bernard Zweers een cantate 'Sint Nicolaasfeest' voor soli, kinderkoor en orkest.

1892 - 1894

De toneelmuziek bij Joost van den Vondels 'Gysbrecht van Aemstel' componeert Zweers in opdracht voor de heropening van de Amsterdamse Stadsschouwburg.

1895

Zweers krijgt een aanstelling als docent harmonieleer en compositie aan het Amsterdams conservatorium.

1896

Zweers wordt directeur van het conservatorium in Amsterdam.

1897 - 1898

Iemand met Wilhelmus als derde voornaam lijkt te zijn voorbestemd 'Kroningscantates' te componeren als daartoe aanleiding bestaat: de inhuldiging van prinses Wilhelmina als Koningin der Nederlanden.

1906

De Ouverture 'Saskia' ter gelegenheid van 300 jaar Rembrandt wordt afgerond.

1909

Op een tekst van P.C. Boutens schrijft Zweers de ode 'Aan de schoonheid'.

1914 - 1915

De Indiase dichter en auteur van talrijke andere teksten, Rabindranath Tagore (Nobelprijs Literatuur 1913), vormt de inspiratiebron voor Zweers' 'Wijzangen' voor sopraan en blaaskwintet. Frederik van Eeden levert de Nederlandse tekst.

1922

Als gevolg van toenemende gehoorproblemen staakt Bernard Zweers zijn langjarig werken met koren. Hij neemt eveneens afscheid als directeur van het Conservatorium van Amsterdam.

1924

Een lied voor sopraan en piano 'Harte en land', op tekst van P.C. Boutens, wordt afgerond. Op 9 december sterft Bernard Zweers in Amsterdam.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bernard Zweers

Audio/Video Bernard Zweers

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer