Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BERNHARD VAN DEN SIGTENHORST MEYER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website BOSRTV

Periode

17-06-1888 - 17-07-1953

Genre

componist, klassiek

Bernhard van den Sigtenhorst Meyer

De musicoloog en componist Bernhard van den Sigtenhorst Meyer schrijft zijn eerste composities in de stijl van een Debussy-achtig impressionisme. Na een reis door het verre oosten probeert hij zich echter aan deze stijl te ontworstelen. Door zijn studie van en liefde voor het werk van de 17de eeuwse componist ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1911   Agnes Jama
1913   Hans Henkemans
1918   Jacques Reuland
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bernhard van den Sigtenhorst Meyer

De musicoloog en componist Bernhard van den Sigtenhorst Meyer schrijft zijn eerste composities in de stijl van een Debussy-achtig impressionisme. Na een reis door het verre oosten probeert hij zich echter aan deze stijl te ontworstelen. Door zijn studie van en liefde voor het werk van de 17de eeuwse componist Jan Pieterszoon Sweelinck raakt hij in de ban van de renaissance- en barokmuziek. Voor de Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis redigeert hij de heruitgaven van de werken van Sweelinck. Van zijn hand verschijnt ook de eerste uitvoerige biografische studie van Sweelinck.

1888 - 1909

Bernhard van den Sigtenhorst Meyer wordt op 17 juni 1888 te Amsterdam geboren. Als kind krijgt hij pianoles van Anton Tierie.

1910 - 1913

Aan het Amsterdams conservatorium studeert Bernhard van den Sigtenhorst Meyer orgel bij Jean Baptiste de Pauw, compositie bij Bernard Zweers en kamermuziek bij Julius Röntgen. Theorielessen ontvangt Van den Sigtenhorst Meyer van de componist Daniël de Lange. Na zijn studie vertrekt Van den Sigtenhorst Meyer in 1912 naar Parijs, maar reist verder door Europa en Engeland en bestudeert oosterse filosofieën en culturen.

Bernard Zweers Daniël de Lange Julius Röntgen

1914 - 1917

Van den Sigtenhorst Meyer keert in 1914 terug naar Nederland. In Hilversum geeft hij muziekles. Hij wordt al snel bekend vanwege zijn diffuse en introverte composities, voornamelijk liederen en kamermuziek.

1918 - 1922

Na drie jaar in Hilversum werkzaam te zijn geweest, verhuist Bernhard van den Sigtenhorst Meyer in 1918 naar Den Haag, waar hij gaat samenwonen met zijn partner, de kunstenaar en zanger Rient van Santen. Hun woning herbergt een kleine concertzaal die al gauw het trefpunt wordt van de artistieke kring in Den Haag. Aan het Koninklijk Conservatorium geeft Van den Sigtenhorst Meyer de vakken piano en compositie. Hij geniet er een goede reputatie, niet alleen op het gebied van piano- en theorielessen, maar ook als pianist en liedbegeleider. Bernhard van den Sigtenhorst Meyer componeert verschillende liederen geïnspireerd op visioenen van Van Santen, zoals 'Doode steden' en op de oosterse cultuur, zoals 'Zes gezichten op den Fuji'. Deze composities, evenals zijn eerste strijkkwartet, hebben een impressionistische tendens.

1923

Van den Sigtenhorst Meyer en Van Santen maken een concertreis naar Nederlands-Indië. De concerten daar zijn echter geen succes.

1924 - 1930

Het oriëntaalse karakter van de composities van Van den Sigtenhorst Meyer gaat over in een meer gestructureerde, barokke stijl. Mede door zijn studie van de polyfone muziek in de 15e, 16de en 17de eeuw, waaronder de werken van Sweelinck, wordt zijn compositietechniek zodoende contrapuntisch van aard.

Jan Pieterszoon Sweelinck

1931 - 1934

Van den Sigtenhorst Meyer wordt in 1931 bestuurslid van de Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis (VNM). Op 4 januari 1934 gaat de film 'Willem van Oranje' in première, de eerste officiële Nederlandse geluidsspeelfilm, in aanwezigheid van Prins Hendrik en minister-president Colijn. De muziek bij deze film is gecomponeerd door Van den Sigtenhorst Meyer. Tevens verschijnt in 1934 de eerste monografie over Sweelinck van zijn hand met de titel 'Jan Pieterszoon Sweelinck en zijn instrumentale muziek'.

1935 - 1940

Van den Sigtenhorst Meyer is een van de oprichters van de interkerkelijke Vereniging voor Protestantse Kerkmuziek die in 1935 wordt gevormd. Van den Sigtenhorst Meyer componeert in 1937 het werk 'Jesus en de Ziel' (voor sopraan solo, vrouwenkoor en orgel) op teksten van de 17de eeuwse mystieke dichter Jan Luyken. Een duidelijk voorbeeld van de barokke stijl die hij hanteert.

1941 - 1947

'Jan Pieterszoon Sweelinck', de tweede monografie over deze componist komt in 1941 uit. In het tweede strijkkwartet uit 1944 is het verdriet over het verlies van Van Santen te horen, die in 1943 tijdens een gedwongen evacuatie werd gedood.

1948 - 1952

Van den Sigtenhorst Meyer publiceert in 1948 zijn derde verhandeling over Sweelinck: 'De vocale muziek van Pieterszoon Sweelinck'. Daarnaast sluit hij zich aan bij de Nederlandse Toonkunstenaarsraad en de Nederlandse Federatie van Beroepsverenigingen van Kunstenaars.

1953

Bernhard van den Sigtenhorst Meyer overlijdt op 17 juli te Den Haag.

Discografie Bernhard van den Sigtenhorst Meyer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bernhard van den Sigtenhorst Meyer

Audio/Video Bernhard van den Sigtenhorst Meyer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer