Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BERT HEERINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1953 - heden

Genre

Nederlandstalig, rock, zang

Online

Officiële website

Bert Heerink

Zanger Bert Heerink maakt in de jaren tachtig furore met de hardrockband Vandenberg. Daarna volgt een succesvolle carrière als soloartiest.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Barend Courbois   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1971   Dick Kemper
1989   Allied Forces
1991   Erica Yong
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bert Heerink

Zanger Bert Heerink maakt in de jaren tachtig furore met de hardrockband Vandenberg. Daarna volgt een succesvolle carrière als soloartiest.

In bezetting van

De Heeren Van Oranje   zang
De Thuisband   zang
Het Dak Eraf   zang
Kayak   zang
Picture   zang
Threshold   zang
Undercover   zang
Vandenberg   zang

1973

Op Texel krijgt Bert Heerink (Utrecht, 26 januari 1953) met de band Threshold voor het eerst de gelegenheid te spelen voor een groot publiek. In de Texelse beatclub Sarasani staan ze in het voorprogramma van o.a. Kayak en de Golden Earring.

Threshold

1981

Gitarist Ad van den Berg richt de hardrockband Vandenberg op en vraagt Bert Heerink als zanger. Onder de hoede van manager Kees Baars sluit de band een wereldomvattende platendeal bij de Amerikaanse maatschappij Atlantic.

Vandenberg

1982

Hun eerste album nemen zij op in de studio van Jimmy Page, de gitarist van Led Zeppelin. Met de single Burning Heart scoort Vandenberg zijn eerst hit in Nederland en Amerika. In de VS wordt een uitgebreide tournee gedaan.

1983

Heading For A Storm, het tweede album van Vandenberg, levert wederom een hit op (Different Worlds) en zorgt voor de doorbraak in Japan.

1985

Opvolger Alibi doet het in Japan en Nederland goed, maar stelt in Engeland en de VS teleur, mede omdat het album in die landen nauwelijks promotie krijgt. Het grote succes in Japan bewijst de aldaar opgenomen video Live In Japan. Door verschillende oorzaken komt er in dat jaar een eind aan de onderlinge samenwerking en houdt Vandenberg op te bestaan.

1986

Bert Heerink treedt toe tot de Nederlandse heavy metal-groep Picture, tot dan toe vooral in het buitenland redelijk succesvol. De niet-commerciële inslag nekt de band en een jaar later wordt Picture opgeheven.

Picture

1991

Samen met ex-Vandenberg bassist Dick Kemper richt Bert Heerink de hardrockband Undercover op. De groep neemt twee albums op, maar groot succes blijft uit. Bert Heerink leent op verzoek zijn stem ook steeds vaker voor reclamespots.

Undercover

1995

Naar aanleiding van een door Bert Heerink ingezongen tv-commercial van Heineken verschijnt het album Storm Na De Stilte. Bert Heerink zingt hierop Nederlandstalige versies van bekende popklassiekers als The Heat Is On, More Than A Feeling en Black Velvet. De vertalingen zijn van de hand van o.a. Peter Koelewijn, Jaap Eggermont, Barry Hay en Huub van der Lubbe. De plaat krijgt de Gouden status en levert enkele hits op.

Barry Hay Jaap Eggermont Peter Koelewijn

1996

Helderziende Blind is het tweede soloalbum en kent dezelfde formule als voorganger Storm Na De Stilte. Bert Heerink treedt op voor de sporters en officials tijdens de Olympische spelen in Atlanta. Hij treedt daarnaast regelmatig op met De Thuisband, een groep die stevige versies speelt van bekende Nederlandstalige hits van onder meer Het Goede Doel, The Scene en Doe Maar.

De Thuisband

1997

Het contract met CNR loopt af en Bert Heerink gaat in zee met Dino. Voor deze platenmaatschappij werkt hij aan nieuw repertoire. De eerste single, geschreven door Han Kooreneef en Bert Meulendijk, heet Oogverblindend. Het grote succes blijft echter uit. Wel is hij te gast bij het Megaconcert van De Kast op 6 juni. Hier vertolkt Bert Heerink de nummers Juli July en Als Een Vogel Zo Vrij.

De Kast Han Kooreneef

1999

Bert Heerink treedt zeer regelmatig op, zowel solo als met de Thuisband. Hij wordt daarnaast gevraagd de Nederlandstalige versies van door Phil Collins gecomponeerde nummers voor de Disneyfilm Tarzan in te zingen. De film wordt een kassucces.

2000

De single Het Afscheid en het album Net Op Tijd verschijnen. Het album bevat tekstbijdragen van o.a. Huub van der Lubbe en Babette van Veen. Daarnaast tourt Bert Heerink als nieuwe zanger mee met Kayak. Hij zingt ook een nummer in van de Nederlandstalige versie van de Amerikaanse kerstfilm The Grinch.

Babette van Veen Kayak

2001

Bert Heerink zingt de Cruella Deville Song voor de Nederlandstalige versie van de Disneyfilm 102 Dalmatiërs. Hij is ook te horen op de live-cd van Kayak en tourt vanaf april opnieuw met deze band. Onder de naam Linke Soep doet Bert Heerink een zomertournee met de band Link en Peter Groot-Kormelink (Jazzpolitie).

De Jazzpolitie Kayak

2002

Samen met Erik Mesie (Toontje Lager) en Peter Groot Kormelink tourt Bert Heerink vanaf dat najaar onder de naam Het Dak Eraf door Nederland met een Eighties Rock Show. Bert schrijft zich met Blue Skies Are For Free in voor het Nationaal Songfestival 2003. Het liedje is geschreven door Ad van Olm en Eric Dikeb. Bert Heerink is in de tweede helft van het theaterseizoen ook te zien in de Nederlandse theaters in de rockopera Tommy van de Koninklijke Luchtmacht Kapel.

Eric Dikeb Het Dak Eraf Toontje Lager

2003

Bert Heerink is op 22 februari ingedeeld in de voorronde van het Nationale Songfestival.

2004

Bert begint in de studio van Roy Klein Entink te werken aan een volledig eigen album.

2005

Voor 2006 bereidt de zanger samen met de Koninklijke Luchtmacht en de zangeressen Esther Hart en Laura Vlasblom het theaterprogramma Queen In Concert voor wat opnieuw een groot theatersucces wordt. Het blijkt tevens zijn laatste seizoen bij Kayak. De samenwerking met de band wordt afgesloten met de theatertournee Nostradamus.

Esther Hart Laura Vlasblom

2006

Bert wordt gevraagd om naast The Temptations en Bill Wyman als gast op te treden op het KidsRights Gala in Rotterdam. Zijn akoestische bijdrage samen met Jan Akkerman levert een staande ovatie op. Het Engelstalige album Purify dat na bijna twee jaar werken in november uitkomt bevat louter eigen werk en bijdragen van Heerinks zus Saskia en gitarist Joost Vergoossen.

Jan Akkerman

2007

Steeds vaker is Bert Heerink te zien als gast bij grote orkesten waarbij hij zijn bekende repertoire afwisselt met nummers van onder andere Frank Sinatra. Daarnaast is hij nauw betrokken bij de opzet van de theatertour Symphonic Echoes Of Pink Floyd waarmee hij gedurende de maand september als zanger naast Antonie Kamerling en Erik Mesie in de grote theaters in Nederland en België te zien is.

Antonie Kamerling Erik Mesie

2008

Bert Heerink is in het najaar presentator tijdens de Ze Zijn Terug Tour, waarbij Herman Erbé van Circus Custers, Kadanz, Erik Mesie van Toontje Later, de Polle Eduard Band en Peter Groot Kormelink van Splitsing en Jazzpolitie, door het land trekken met een programma vol Nederlandstalige popklassiekers. In september gaat het Noord Nederlands Orkest opnieuw door Nederland met Symphonic Echoes Of Pink Floyd, waarbij Bert Heerink en Erik Mesie ditmaal terzijde worden gestaan door Chris Zegers. Op 6 december ontvangt Bert Heerink het Lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau als waardering voor zijn prestaties in de popmuziek en zijn inzet voor de kinderrechtenorganisatie KidsRights.

Circus Custers

2009

De samenwerking met Peter Groot Kormelink en Erik Mesie krijgt een vervolg met De Heeren Van Oranje. Het trio trekt door het land met de programma's Top 2000 Live en Nederpop (begeleid door de Thuisband) en brengt de single Made in Holland uit. Heerinks single When I Close My Eyes uit 2007 wordt opnieuw uitgebracht en is uitsluitend via de website van de zanger te downloaden. De opbrengst gaat naar de stichting KidsRights. Op de single Allemaal Gelijk (mei) zingt Heerink over tolerantie. In Duitsland werkt de zanger met Michael Voss aan het rockalbum Better Yet (september). De plaat bevat songbijdragen van Harry Hess (Harem Scarem), Bob Daisley (ex-Ozzy Osbourne, ex-Gary Moore), Russ Ballard (Kiss, Rainbow), Jeff Silbar (Bette Midler, John Cougar Mellencamp), John Young (Bonnie Tyler, Paul Rodgers), Tony Martin (ex-Black Sabbath), Carlton/Engel (Robert Palmer, Bruce Springsteen, New Legend) en Lausmann/Voss (Voices of Rock).

De Heeren Van Oranje

2010

De single Panic Attack van het album Better Yet staat 15 weken in de top 100 en bereikt daar de 9de plaat. Op 3 april presenteert Bert Heerink in Vlissingen de uitreiking van de Eddy Christiani Award en staat hij op de bühne met de winnende gitarist Steve Lukather uit de band Toto. Heerinks nummer All Fired Up wordt gekozen als muziek onder de presentatievideoclip ter gelegenheid van de 80ste editie van de TT in Assen.

2011

Bert Heerink is nauw betrokken bij de zesde editie van de Eddie Christiani Award. De prijs gaat deze keer naar gitarist Brian May van Queen. De gebeurtenis vindt plaats onder grote belangstelling van de pers. De zanger start voorbereidingen voor een nieuwe theatertournee met zijn grote idool Kaz Lux.

2012

Onder de titel My Brainbox treedt Bert Heerink samen met gitarist Jan Akkerman op met songs van het eerste album van Brainbox uit 1969. Na enkele try-outs vindt op 19 mei de première plaats in Bergen op Zoom.

Jan Akkerman

2013

Op 28 april vindt in Theater De Tamboer in Hoogeveen de showcase en perspresentatie plaatst van Ultimate Echoes, de nieuwste show van het Pink Floyd Project met Bert Heerink als vocalist. De tournee My Brainbox met Jan Akkerman wordt vanaf september hervat. Peter Groeskamp en Wim Maatman maken een documentaire over Heerinks vroegere band Threshold. Naar aanleiding van de vertoning van Threshold Op De Drempel Van Succes komen de voormalige bandleden op 6 oktober 2013 nog één keer bij elkaar voor een reünieoptreden in de Dru Cultuurfabriek te Ulft.

Discografie Bert Heerink

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Bert Heerink

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer