Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BERTOLF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bertolf in 2012

Periode

1980 - heden

Genre

alternative, basgitaar, componist, dobro, gitaar, lapsteel, mandoline, piano, pop/rock, producer, singer-songwriter, synthesizer, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Bertolf

Bertolf is singer/songwriter en multi-instrumentalist Bertolf Lentink, geinspireerd door Americana en The Beatles. Hij wordt als voorman van de band The Junes ontdekt door Ilse DeLange, speelt enige tijd in haar band en brengt begin 2009 zijn debuutalbum For Life uit. Rondom het verschijnen van zijn tweede album Snakes & ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, componist, dobro, gitaar, lapsteel, mandoline, piano, producer, synthesizer, tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Bauke Bakker   drums, zang
Bas Wilberink   gitaar, zang
Gertjan van der Weerd   toetsinstrumenten, zang
Rutger Renden   basgitaar, zang

Genoemd in de biografie van

2002   The Junes
2007   Ilse DeLange
2011   Case Mayfield
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

2-10-21, De Amer, Amen
10-10-21, Cacaofabriek, Helmond
22-6-22, Concertgebouw, Amsterdam

Biografie Bertolf

Bertolf is singer/songwriter en multi-instrumentalist Bertolf Lentink, geinspireerd door Americana en The Beatles. Hij wordt als voorman van de band The Junes ontdekt door Ilse DeLange, speelt enige tijd in haar band en brengt begin 2009 zijn debuutalbum For Life uit. Rondom het verschijnen van zijn tweede album Snakes & Ladders (2010) ontvangt hij een Zilveren Harp.

In bezetting van

Color Reporters   gitaar, zang
Ilse DeLange   achtergrondzang, dobro
Lorrainville   pedalsteel, zang
The Junes   componist, gitaar, tekstschrijver, zang

1986 - 2008

Aangemoedigd door zijn vader heeft Bertolf Lentink (Dronten, 2 juli 1980) al op zesjarige leeftijd een liedje van The Everly Brothers onder de knie. Hij groeit op met bluegrass en muziek van onder anderen The Byrds en The Flying Burrito Brothers. Tijdens muzieklessen op de middelbare school in Kampen komt Bertolf in aanraking met het repertoire van The Beatles. Hij speelt in coverbandjes en studeert aan het conservatorium van Zwolle. In Zwolle speelt hij western swing in Panhandle Swing, de band van Berry Selles, en richt hij The Junes op. Met deze band staat hij in 2004 in de finale van de Oogst Van Overijssel, wat hem onder meer in januari 2005 een plek oplevert in het programma van Eurosonic te Groningen. Bertolf richt zich op tijdens zijn vervolgstudie aan de Messiaen Academie op het singer/songwriterschap en leert daar veel van Marco Hovius (16Down) en Paul de Munnik. The Junes verzorgt het voorprogramma voor een concert van Ilse DeLange. De zangeres is onder de indruk van het talent van Bertolf en vanaf april 2007 speelt hij gitaar, mandoline en dobro in haar begeleidingsband. Tijdens optredens met DeLange zingt hij onder meer het duet Sister Golden Hair, een nummer van de band America. Bertolf tekent in het najaar van 2008 een contract bij 8ball Music. In november verzorgt hij het voorprogramma van Amy MacDonald in de Heineken Music Hall. Hij werkt met producer Guido Aalbers in de ICP Studio's te Brussel aan het debuutalbum For Life. Als voorproefje verschijnt in december de single Another Day.

16Down Acda en De Munnik Ilse DeLange The Junes

2009

Bertolf doet in januari een optreden voor het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door. Hij verzorgt het voorprogramma van James Morrison in de Heineken Music Hall en staat met zijn band op het festival Noorderslag in Groningen. Another Day wordt verkozen tot megahit bij 3FM. De radiozender roept hem tevens uit tot Serious Talent. De single behaalt de elfde plaats in de Top 40 en de tweede plaats in de Mega Top 50. Na de tweede single, het titelnummer van het album, is Bertolf met zijn band te zien op de lente- en zomerfestivals, waaronder drie bevrijdingsfestivals op 5 mei, Concert At Sea en Lowlands. Voor de single Mr. Light wordt een videoclip opgenomen in New York. De invloed van The Beatles gaat niet onopgemerkt aan de media voorbij. Ter promotie van de geremasterde albums van The Beatles wordt Bertolf uitgenodigd voor een optreden op het dak van Studio Plantage in Amsterdam. Het optreden wordt vastgelegd door regisseur Bert van de Veer en uitgezonden ter afsluiting van het televisieprogramma Pauw & Witteman. Eind september start een clubtournee. Op de setlist staat onder meer de cover Beggin' van Madcon, een nummer dat wegens succes op de playlist van 3FM belandt.

2010

Bertolf in 2010 In april wint Bertolf tijdens het Buma Harpen Gala een Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs uitgereikt door Buma Cultuur. Het debuutalbum Snakes & Ladders (april), een productie van Bertolf samen met engineer en mixer Guido Aalbers, is wederom opgenomen in Brussel. De cd bevat bijdragen van onder anderen de strijkers van The Enigma Quartet, arrangeur Jon Cotton, Diederik Nomden en Ilse DeLange. De titel is vernoemd naar een oud Engels bordspel en heeft als thema het keren van het lot.

2012

Bertolf neemt het derde album live met band en producer Frans Hagenaars op in een Franse studio op analoge apparatuur. Op de cd is de elektrische gitaar verruild voor de akoestische gitaar. In de recensie in muziekblad Oor wordt het nieuwe songmateriaal vergeleken met Elliott Smith, Fleet Foxes, Crosby Stills & Nash en de muziek die Neil Young begin jaren zeventig maakte. In november maakt Bertolf bekend niet langer meer solo verder te gaan, omdat hij zich nooit helemaal comfortabel heeft gevoeld in zijn rol van leadzanger, frontman en soloartiest.

Frans Hagenaars

2013

Bertolf en Kasper van Kooten gaan samen het theater in met Harde Noten. De show gaat 20 februari officieel in première in De Kleine Komedie in Amsterdam. Vijf dagen eerder brengt het duo een album uit (ook op vinyl) met dezelfde titel.

Kasper van Kooten

2014

Tijdens het schrijven aan zijn derde album samen met gitarist Bas Wilberink onstaan er liedjes die volgens Bertolf niet goed passen op zijn soloalbum. Dit leidt tot het oprichten van de band Color Reporters. Bertolf en Bas Wilberink maken de liedjes en worden live bij gestaan door Caesar Roseboom (gitaar/toetsen) Rutger Renden (bas) en Nicky Hustinx (drums). De muziek doet denken aan de meerstemmigge indiepop zoals dat bijvoorbeeld gemaakt wordt door The Shins. Hun debuutalbum komt uit in maart.

Discografie Bertolf

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bertolf

Audio/Video Bertolf

Video Bertolf

Two In A Million
Two In A Million
Mr Light (Official Video)
Mr Light (Official Video)
For Life
For Life
Another Day
Another Day
Cut Me Loose
Cut Me Loose
Snakes
Snakes
Patty Lane
Patty Lane
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Two In A Million

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer