Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BIG JOHN RUSSELL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Big John Russell

Periode

30-08-1943 - 12-09-2010

Genre

disco

Big John Russell

Surinaamse multi-muzikant en zanger die in de jaren zeventig enkele grote hits scoort.
Volledige biografie...

Bezetting

John Russell   gitaar, zang

Overige muzikanten

Eric van de Berk   toetsinstrumenten
Inge Schippers   saxofoon
Roy Thompson   drums
René Laanen   trombone
Karin Govaerts   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1972   Robby Alberga
1972   Sue Chaloner
1974   Spooky & Sue
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Big John Russell

Surinaamse multi-muzikant en zanger die in de jaren zeventig enkele grote hits scoort.

1953

Big John Russell Russell (Paramaribo, 1943) is de jongste van vier kinderen. Hij zingt de leadvocalen in een kerkkoor en speelt klassieke piano.

1956

Het jongetje wint een talentenjacht en wordt uitgeroepen tot de 'Surinaamse Elvis.' Hij kan veel met zijn stem doen en dat levert hem verschillende bekers en trofeeen op.

1957

Russell komt met zijn ouders vanuit Suriname naar Nederland. Hij stapt over op gitaar en lichte muziek.

1959

Hij wint de eerste prijs bij de Muziekparade-talentenjacht in Zeist. Kort daarna vormt hij met Jan Akkerman en Pierre van der Linden de formatie The Cellar Rockers. Tijdens de Muziekparade-finale op tv worden ze tweede. De prijs wordt uitgereikt door Conny Froboess. Zij brengt Russell in contact met Phonogram-producente Rine Geveke.

Jan Akkerman Johnny & His Cellar Rockers Pierre van der Linden

1962

Zijn eerste plaatje, The Baby Twist, komt uit en wordt meteen een succes. Het nummer is opgenomen met de begeleidingsgroep Junior Rockers en geproduceerd door Geveke. Russell heeft dan al zo'n omvang, dat hij John 'King Size' Russell of Big John Russell genoemd wordt. Zijn repertoire bestaat voornamelijk uit door hem zelf gecomponeerde en geschreven stukken en een aantal evergreens. Hij zingt de liedjes en begeleidt zichzelf daarbij. De gitaar is zijn hoofdinstrument, maar hij beheerst in totaal twaalf instrumenten (waaronder piano, bas, drums en saxofoon). Hij bouwt een stevige naam op als live-muzikant. Hij speelt in nachtclubs en theaters in Nederland, Belgie en Duitsland.

1964

Begeleid door de band Clan, treedt Russell op in het voorprogramma van The Beatles in de veilinghallen in Blokker.

1966

Samen met Louis van Dijk schrijft de muzikant muziek voor de Nederlandse film Compromis. Russell speelt ook een rol in de film. Daarnaast treedt hij in Europa op met zijn begeleidingsband de Bandits.

Louis van Dijk

1967

Van Dijk en Russell ontvangen de Zilveren Roos van Montreux voor de muziek van Compromis.

1968 - 1973

Er verschijnt op regelmatige basis plaatwerk van Russell. Met zijn band (met ondermeer trombonist René Laanen) tourt hij door Nederland en Duitsland.

1974

Samen met Sue Chaloner neemt de zanger het nummer Swingin' On A Star op. De plaat wordt onder de naam Spooky & Sue uitgebracht en wordt een hit. Spooky is overigens Ivan Groeneveld (Swinging Soul Machine) die later samen met Sue Chaloner ook nog een album als Spooky & Sue uitbrengt.

Spooky & Sue Sue Chaloner Swinging Soul Machine

1975

Samen met Chaloner neemt hij het album Spooky & Sue op. Russell verhuist met zijn gezin van Zeist naar Leusden. De single Never Break A Heart (zijn eerste voor het label VIP) wordt geproduceerd door Roek Williams.

Spooky & Sue Sue Chaloner

1976

Russell heeft een grote hit met het nummer I Never Loved A Woman The Way That I Love You. De single haalt de eerste plaats in Zuid-Afrika en wordt gecoverd door Margaret Zingana. The Ram-Jam is niet alleen een single van Russell maar ook de naam van een dans die de muzikant introduceert.

1977

Big John Russell Russell componeert de muziek voor prinses Irene's Story Disco Boek Irene, Moeder En Rebel.

1978 - 1980

Big John produceert diverse artiesten, waaronder Meltin Pot, Nando, Winny Webb, Barbara Ann en New Generation.

1981

Hokie Pokie is een hit in diverse landen. Het nummer is geschreven en geproduceerd in samenwerking met de Engelse producer Pete Gage. Russell besluit in zaken te gaan. Hij bouwt in Uithoorn de discotheek Tutti Frutti en in Amersfoort Big John's Dance Palace. Aan het eind van het jaar bezit hij veertien panden in Amsterdam en een shoarma snackbar in Deventer. Eind augustus ontvangt hij van de Duitse vereniging van dj's, zaaleigenaren en bookingagencies Die Goldene Pyramide voor beste live-act en 'Kunstler des jahres 1981'.

1982 - 1989

Om de zoveel jaar verschijnt er werk op plaat.

1990

Na al zijn zaken weer verkocht te hebben, bouwt Russell een Super 24 track studio in zijn huis in Leusden.

1995

De muzikant neemt het overzichtsalbum 30 Years Live…In Europe op met zijn live-band, bestaande uit Inge Schippers (sax), Eric van de Berk (keyboard), Anita Sudano (zang), Karin Govaerts (zang), Roy Thompson (drums) en Frans van Deenen (basgitaar).

1999

Russell treedt nog altijd veel op in Nederland en vooral Duitsland.

2000

Big John Russel brengt samen met de Clarks de single Back To Blokker uit een Beatle-medley. Hij is ook verantwoordelijk voor de single Maxi-Merengue, een plaatje dat verwijst naar Máxima Zorreguieta.

2001

De single Hey Joe is een cover van het bekende Hendrix-nummer.

2003

Big John Russell viert zijn 40-jarig jubileum. Tijdens zijn Jubileum Tour speelt hij op 28 juni in Nijkerk samen met Dave Berry, Middle Of The Road en de Bootleg Beatles. Tijdens het optreden worden opnamen voor een DVD gemaakt.

2010

Big John Russel overlijdt in zijn woonplaats Leusden op 12 september op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand.

Discografie Big John Russell

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Big John Russell

Audio/Video Big John Russell

Video Big John Russell

TOPPOP: John Russell - I ...
TOPPOP: John Russell - I Never Loved A Woman The Way I Love You
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
TOPPOP: John Russell - I Never Loved A Woman The Way I Love You

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer