Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BILLY JONES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Billy Jones & The Twinkle Stars

Periode

20-11-1945 - 1982

Genre

componist, funk, producer, R&B, soul, zang

Billy Jones

In Texas geboren soulzanger, die zich in 1968 in Nederland vestigt en spoedig deel uitmaakt van The Twinkle Stars van Oscar Harris. Tot 1980 blijft hij in deze groep actief. Tegelijkertijd werkt hij aan een solocarrière, die hem enkele bescheiden hitnoteringen oplevert, maar die hem vooral veel aanzien verschaft. Billy ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, producer, zang

Genoemd in de biografie van

1965   Oscar Harris
1965   Twinkle Stars
1973   Franky Douglas

Biografie Billy Jones

In Texas geboren soulzanger, die zich in 1968 in Nederland vestigt en spoedig deel uitmaakt van The Twinkle Stars van Oscar Harris. Tot 1980 blijft hij in deze groep actief. Tegelijkertijd werkt hij aan een solocarrière, die hem enkele bescheiden hitnoteringen oplevert, maar die hem vooral veel aanzien verschaft. Billy Jones wordt gezien als één van de beste soulzangers van Nederland ooit. Zijn vroegtijdige overlijden in 1982 versterkt de mythevorming rond de zanger alleen maar, waardoor zijn singles en (twee) albums uitgroeien tot collectors items.

In bezetting van

De Perikels   zang
Thunderstorm  
Twinkle Stars   zang

1968

Na zijn diensttijd in Duitsland besluit de op 20 november 1945 in Denison, Texas geboren William Oran Jones zich in Nederland te vestigen. Een eerste baantje als kwaliteit-controleur bij een scheermessenfabriek in Amsterdam is van korte duur, omdat Oscar Harris zijn talent onderkent en hem als backing vocalist opneemt in zijn groep The Twinkle Stars.

Oscar Harris Twinkle Stars

1969

De eerste single van Oscar Harris & The Twinkle Stars, T.O.P., wordt een hit en Billy leert het vak meteen door en door kennen. Bij het label Catfish (EMI) tekent hij een solocontract en de eerste single All My Brothers Are Clean/My Baby's Gone verschijnt kort daarna. De A-kant is funky, de B-kant pure soul in de Chicago traditie. Beide nummers zijn van eigen hand (geschreven samen met zijn producer Frank Smit) en brengen aan het licht dat Billy niet alleen een goede zanger, maar ook een goede componist is.

1970

All My Brothers Are Clean haalt in januari de 33ste plaats van de Nederlandse Top 40. In april komt een tweede single uit, waarop hij uit hetzelfde vaatje tapt: een funky nummer op de A-kant (Funky Monkey Monkey) en een soulnummer op de b-kant (Change Your Mind). Deze keer komt de single tot plaats 37. In augustus verschijnt een derde Catfish single, met daarop een cover van Love Is Gonna Rain On You van Archie Bell & The Drells. Archie Bell komt ook uit Texas, maar Archie en Billy hebben elkaar leren kennen in Vietnam, waar ze beiden tijdens hun diensttijd naar toe werden gestuurd. Wanneer Archie later met zijn groep in Amsterdam optreedt, is Billy van de partij met een gastoptreden. Hoewel Love Is Gonna Rain On You de hitlijsten niet meer haalt, krijgt zijn nog datzelfde jaar verschijnende debuutalbum dezelfde naam. De LP bevat de zes eerder verschenen singletracks, een nieuw eigen nummer (Save All My Lovin', geïnspireerd door zijn Vietnam tijd) en een aantal covers, zoals Thank You van Sly & The Family Stone, And I Love Her van de Beatles, Yes I'm Ready van Barbara Mason en het indringende Message From A Black Man, geschreven in 1970 door Norman Whitfield voor The Whatnauts. Billy is niet alleen druk met zijn solocarrière, maar ook met optreden en opnemen met The Twinkle Stars, die in 1970 maar liefst drie singlehits scoren.

1971

Billy verhuist van Catfish naar Imperial, waar de single Look Out (Here I Come)/She's Coming Home verschijnt, opnieuw een funk- en een soulnummer van eigen hand. De hitlijsten worden niet gehaald, maar de A-kant is dermate funky, dat deze in 2005 wordt gekozen voor het verzamelalbum Dutch Rare Groove.

1972

Ook de tweede Imperial single met de eigen composities We Want Peace/Send Me A Lover haalt de hitlijsten niet. We Want Peace schrijft Billy samen met Stan Lokhin, die zou uitgroeien tot een belangrijke speler in de Nederlandse zwarte muziekscene. Ook de blazersarrangementen staan op naam van Stan Lokhin. Medio 1972 eist Oscar Harris weer alle tijd van Billy op in verband met het album Ballads, dat bij het label Blue Elephant uitkomt en waarop Billy vijf van de twaalf nummers zingt.

1973

Billy Jones & The Twinkle Stars Hoewel de diverse singles van dit album niet tot de hitlijsten doordringen, bewijst Billy met zijn zang en zijn composities (waaronder het sterke I'm So Glad) eens te meer zijn kwaliteiten. Bij Blue Elephant is men dermate onder de indruk, dat Billy een solo album mag opnemen. Daarnaast treedt hij veelvuldig op met Oscar Harris en de Twinkle Stars ter ondersteuning van het Ballads-album.

1974

Billy's Blue Elephant-album verschijnt met als titel Birds Of The Sea, waarop zeven eigen composities en vier covers zijn te horen. Billy's samenwerking met Stan Lokhin is inmiddels hecht en het album gaat de geschiedenis in als een meesterwerk op het gebied van soulmuziek, mede vanwege de productie. Het voldoet aan internationale maatstaven, ook al is het gewoon in Weesp opgenomen en niet in bijvoorbeeld Muscle Shoals.

1975

In de loop van 1974 en 1975 verschijnen er drie singles van Billy's album. Hoewel de aansluiting met de hitlijsten opnieuw wordt gemist, treedt hij veelvuldig op met zijn band. Op het verzamelalbum Caribbean Power is een opname van Billy te vinden die nooit elders uitkwam: het waarschijnlijk al uit 1971 stammende Never Can Say Goodbye, een cover die in 1971 ook werd vertolkt door zowel The Jackson 5 als Isaac Hayes.

1976

Het contract met Blue Elephant wordt niet gecontinueerd wegens uitblijvend hitsucces, maar Billy - op het artistieke hoogtepunt van zijn carrière - vindt makkelijk onderdak bij weer een ander label: Poker van Basart. Hij tekent voor twee singles. Als eerste verschijnt Get On Down/Hold On, nog altijd volgens het beproefde concept: een dansbare, funky A-kant en een soulvolle ballad op de B-kant. Hij blijkt inmiddels ook zonder Stan Lokhin te componeren en overtreft met deze single al zijn vorige werk. Bij zijn doelgroep is hij uitgegroeid tot een absolute ster. De tweede Poker-single verschijnt ook in '76 onder de naam Billy Jones & Solat. De band Solat is ook door Poker getekend en wordt aangevoerd door Frankie Douglas, ook al zo'n hoofdrolspeler in de Nederlandse zwarte muziekscene. De A-kant You're Gonna Miss Me doet een beetje denken aan de populaire easy going funkstijl van Kool & The Gang, de B-kant I'll Be Around - ook van Billy's hand - is weer pure soul, gezongen met een prachtige falsetstem.

1977 - 1978

Omdat Billy ook zonder commercieel hitsucces de sterstatus heeft weten te bereiken, wordt zijn Catfish-album uit 1970 opnieuw door EMI uitgebracht, deze keer op Imperial. Hij treedt, samen met Solat, nog steeds veelvuldig op in Nederland en de buurlanden, maar er verschijnt geen nieuw plaatmateriaal van hem. Hij blijft de charmante loverboy, de vrouwen vallen op zijn stijl (en zijn sportwagen): hij is clean, cool en in control; de absolute held in multi-culti kringen

1979

De laatste solosingle van Billy Jones verschijnt op het Amsterdamse Stan Pico Records, eigendom van Stan Lokhin, met nu eens de ballad op kant A (Going Back Home) en de dansbare funk op kant B (It's Time To Get Funky).

1980

Laatste solosingle wil niet zeggen dat Billy niets meer opneemt. Hij zingt in 1980 mee op twee albums: op Papa Lekker van The Twinkle Stars (inmiddels zonder Oscar Harris) en op het titelloze album van Thunderstorm (de groep van Stan Lokhin, waarin veel muzikanten zitten die voorheen met Billy werkten).

Thunderstorm

1981

De eerste single van Thunderstorm (Hey You Get Ready) komt in maart tot plaats 33 van de Nederlandse Top 40. Hierop verzorgt Billy samen met Benito Darthuizen de leadvocals. Om zijn dure kleren en dito auto te kunnen blijven betalen, gaat Billy dat jaar ook bij de Amsterdamse Kamer van Koophandel werken, waar zijn omgeving hem ervaart als een prettige collega en stijlvolle verschijning.

1982

Naast muziek is ook basketbal voor Billy altijd een geliefd onderwerp geweest. Hij doet het zelf graag als hobby en is bevriend met diverse Amerikaanse basketbalsterren die voor Nederlandse clubs uitkomen. In Amsterdam is hij vaak te vinden op het Museumplein voor een partijtje. Maar op 10 juni 1982 wordt hij tijdens zo'n partijtje getroffen door een beroerte. Wanneer de ziekenwagen veel te laat arriveert, is hij al overleden, ver beneden de gemiddelde leeftijd.

Discografie Billy Jones

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Billy Jones

Audio/Video Billy Jones

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer