Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BLAUDZUN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Blaudzun in 2010

Periode

2006 - heden

Genre

3FM Award, Edison, singer-songwriter

Online

Officiële website

Blaudzun

Blaudzun is een singer/songwriter uit Amersfoort. In zijn donker gekleurde liedjes schuwt hij de dramatiek niet. Naast zijn carrière als muzikant is Blaudzun werkzaam als filmmaker.
Volledige biografie...

Bezetting

Johannes Sigmond   gitaar, zang

Overige muzikanten

Franc Thomas Timmerman   basgitaar
Tom Swart   toetsinstrumenten
Wouter de Waart   drums
Jakob Sigmond   achtergrondzang, gitaar, lapsteel
René Dufry   drums

Genoemd in de biografie van

2011   Baskerville
2011   Happy Camper
2015   Martijn Groeneveld

Biografie Blaudzun

Blaudzun is een singer/songwriter uit Amersfoort. In zijn donker gekleurde liedjes schuwt hij de dramatiek niet. Naast zijn carrière als muzikant is Blaudzun werkzaam als filmmaker.

2006 - 2008

Na in diverse bands te hebben gespeeld, gaat Johannes Sigmond (Arnhem, 1974) vanaf 2006 solo verder onder de naam Blaudzun, naar verluid vernoemd naar een onbekende Deense wielrenner. Hij werkt in 2007 aan liedjes die oorspronkelijk zijn bedoeld als een soundtrack voor nachtelijke autoritten. Zes daarvan belanden op de in eigen beheer uitgebrachte EP Loveliesbleeding. Platenmaatschappij V2 vraagt of hij de EP wil uitwerken tot een album. Blaudzun werkt in Barcelona verder aan een volledig album dat in april 2008 verschijnt. De recensies zijn positief en de cd is onder meer 'Schijf van de maand' in de Music Maker. De zang van Sigmond roept bij recensenten vergelijkingen op met Finn Andrews van The Veils, Thom York van Radiohead en Jeff Buckley. Op cd en live wordt Blaudzun bijgestaan door zijn broer Jakob Sigmond (gitaar, lapsteel, achtergrondzang), Wouter de Waart (drums), Tom Swart (toetsen) en Franc Thomas Timmerman (bas). In het najaar van 2008 doet Blaudzun enkele optredens als onderdeel van het reizende popfestival Popronde.

2009 - 2011

Blaudzun kiest opnieuw voor Barcelona om te werken aan zijn tweede album, maar reist ook naar de Waddenkust bij Uithuizermeden, New York en Italië. De zee is een terugkerende metafoor op het album. Vier nummers worden opgenomen met de strijkers van The City Of Prague Orchestra, het orkest dat ook filmmuziek uitvoert voor de Amerikaanse regisseur David Lynch. Seadrift Soundmachine verschijnt in februari 2010. De plaat laat onder meer de invloed horen van Johnny Cash, is minder sober van aanpak en klinkt daardoor toegankelijker. De thematiek is echter niet minder somber dan op het debuut. 'Er zit veel dood en verderf in de teksten,' licht Blaudzun in mei 2010 toe in het Dagblad van het Noorden. 'Het gaat over mensen die schipbreuk lijden. Soms letterlijk, als ze met een vliegtuig in zee storten. Soms figuurlijk, als bij een relatie die mislukt, met alle pijn en rotzooi die daar bij hoort.' Oor schrijft in april 2010: 'kapitein Sigmund gaat vocaal nergens over de top en heeft zijn voorheen soms al te nadrukkelijk aanwezige kwellingen, pathos en bombast ingewisseld voor iets meer menselijkheid, liefde en tempo.' 2011 begint in januari met optredens op de festivals Eurosonic en Noorderslag in Groningen. Vlak voordat Blaudzun de studio in gaat voor het opnemen van nieuw songmateriaal, doet hij in mei 2011 nog een korte clubtournee door Nederland. Daarnaast doet Blaudzun met Happy Camper (een project van Jog Roggeveen) een aantal shows, waaronder eentje op Lowlands.

Happy Camper

2012

Het derde album Heavy Flowers (januari) wordt in het bijgaande persbericht omschreven als Blaudzuns meest dynamische langspeler tot nu toe. In het titelnummer staan afscheid, aftakeling en verval centraal. 'Thematisch gezien is het een mengeling van hoop en verval, maar zeker niet verdrietig,' schrijft Blaudzun over zijn muziek in hetzelfde bericht. Volgens hem bevat de plaat veel adrenaline, opgedaan tijdens de optredens in 2011. Heavy Flowers wordt gepresenteerd in Tivoli, Utrecht (6 januari) en tijdens Noorderslag, Groningen (14 januari). In september komt zijn single Elephants uit in Amerika bij het kleine New Yorkse label Krian Music Group. Het album Heavy Flowers wint op 20 september de 3voor12 Award 2012. De jury vindt dat Blaudzun ‘een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. Hij gaat grote emoties niet uit de weg en is gespecialiseerd in een lekker soort zwaarmoedigheid. Het is muziek die uitnodigt tot nadenken over het leven.’

2013

Bron: officiële website De Amerikaanse editie van Heavy Flowers komt op 29 januari uit bij Krian Music Group. Tijdens Edison POP 2013, op 11 februari in de Amsterdamse Heineken Music Hall, wint Blaudzun in de categorie Beste Man, in april gevolgd door een 3FM Award in de categorie Beste Alternatieve Artiest. In augustus staat hij op het grote festival Sziget in Boedapest.

2014

Het album Promises Of No Man’s Land van Blaudzun verschijnt in maart, het gaat gepaard met een grote clubtour door Nederland. De eerste single in aanloop naar het album is Who Took The Wheel. Het vierde album van de singer-songwriter komt op nummer-1 binnen in de Album Top 100.

Discografie Blaudzun

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Blaudzun

Audio/Video Blaudzun

Video Blaudzun

Blaudzun - Shout
Blaudzun - Shout
QUIET GERMAN GIRLS - BLAU...
QUIET GERMAN GIRLS - BLAUDZUN
Blindspot
Blindspot
Midnight Room
Midnight Room
Loveliesbleeding
Loveliesbleeding
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Blindspot

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer