Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BLIMEY!

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Blimey!

Periode

1996 - heden

Genre

lo-fi

Online

Officiële website

Blimey!

Blimey! is een Helmondse lo-fi formatie die onder de leiding van multi-instrumentalist Martien van Bergen een mix van pop en avantgarde ten gehore brengt. Dankzij distributiedeals in het buitenland verkoopt Blimey! internationaal duizenden exemplaren van hun albums en EP's. De groep speelt in Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Scandinavië, België, Luxemburg, Zwitserland ...
Volledige biografie...

Bezetting

Martien van Bergen   componist, drumcomputer, drums, gitaar, tekstschrijver, toetsinstrumenten, zang
Maureen Prins   VJ

Overige muzikanten

René Cornelissen   basgitaar, gitaar
Geert Leenders   basgitaar, gitaar, zang
Bardo Koolen   drums
Wilbert Jansen   gitaar
Niels Duffhuës   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1997   Tupelo Honey
2000   John Wayne Shot Me
2000   Niels Duffhuës
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Blimey!

Blimey! is een Helmondse lo-fi formatie die onder de leiding van multi-instrumentalist Martien van Bergen een mix van pop en avantgarde ten gehore brengt. Dankzij distributiedeals in het buitenland verkoopt Blimey! internationaal duizenden exemplaren van hun albums en EP's. De groep speelt in Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Scandinavië, België, Luxemburg, Zwitserland en Frankrijk. Liedjes van Blimey! worden gecoverd door Jaune Diète uit Canada, Solarise uit Schotland en de Nederlandse bands My Sister Susan en The Humming Birds. Van Bergen levert meerdere malen tekstbijdragen en/of audio bij diverse kunstprojecten. Hij is gediplomeerd studiotechnicus en werkt samen met o.a. Monokino, Pien Feith en Chantal Acda.

1998

Na twee jaar van afwezigheid komt ex-Tupelo Honey-zanger/songschrijver Martien van Bergen met zijn nieuwe (solo)project Blimey! op de proppen. Op het eerste album, Contradictory Nature & The Struggle Within, dat in zijn thuisstudio is opgenomen en uitgebracht op het Belgische label 62TV, speelt Van Bergen alle instrumenten zelf. De cd bevat melodieuze nummers met akoestische en elektrische gitaren als basis, aangevuld met drums en verschillende andere instrumenten. Blimey! krijgt dan ook door de critici het label lo-fi opgeplakt. Op het podium krijgt Van Bergen assistentie van drummer Bardo Coolen, gitarist Wilbert Jansen en bassist René Cornelissen. De band staat in mei in het Utrechtse Tivoli in het voorprogramma van The Jesus Lizard en in augustus speelt de band op het Lowlands festival.

Tupelo Honey

2000

Het concept-minialbum Emily Or Other Girls verschijnt. Martien van Bergen speelt opnieuw alle instrumenten zelf en is ook verantwoordelijk voor het opnemen en de mix. In zijn wisselende live-band zitten ondermeer Chantal Acda en Niels Duffhues. In december verschijnt een internationale compilatie-7" single Flying Time #1 waarop John Wayne Shot Me een liedje van de bevriende Brabantse band Blimey! arrangeert en JSWM op hun beurt een nummer van Blimey!

John Wayne Shot Me

2002

Martien van Bergen neemt weer alle instrumenten en vocalen voor zijn rekening op het album Less Summer Than Some dat in februari uitkomt. Een van de positieve reacties staat in Oor. Het blad prijst Van Bergens vele muzikale gezichten, gaven en
stemmingen en omschrijft het geluid van de plaat liefkozend als 'allerbelabberdst charmant'.

2003

Blimey! is met het nummer Train vertegenwoordigd op de compilatie But You Don't Really Care For Music, Do You? van het hometaperslabel Living Room Records. De band neemt een eigen versie op van Send Me A Postcard (Shocking Blue) voor de compilatie-cd More Than A Woman.

Shocking Blue

2004

Blimey! Op het album When She's In Your Head neemt Martien van Bergen alle liedjes, teksten, instrumenten, vocalen, de mixage en mastering voor zijn rekening. Het nummer My Gift is gezongen en geschreven door Mario Fraaye (ex-Nozems). De plaat wordt wederom positief ontvangen. 'Gevarieerd, creatief en speels', schrijft Aloha. Live wordt Van Bergen bijgestaan door René Cornelissen (gitaar, basgitaar) en Geert Leenders (gitaar, basgitaar, zang). De korte tragikomedie Heavy Me van de Brabantse filmregisseur Ruut van der Beele bevat het liedje To The Moon van Blimey!

The Nozems

2005

Vijf maanden na het uitkomen van When She's In Your Head ontstaat een breuk tussen Martien van Bergen en de rest van de band. Het betekent echter niet het einde van Blimey! Van Bergen houdt zich dit jaar bezig met enkele zijprojecten: And Then We Were Nine met Chantal Acda, een sessie in 12 april in de Bossche Toonzaal met o.a. Solex, Onno Kortland (Stuurbaard Bakkebaard) en Susanne Linssen (ex-Seedling) en het project November-music waarbij nummers van Blimey! worden gearrangeerd voor violen en klarinetten.

Seedling Solex Stuurbaard Bakkebaard

2006

Samen met zijn vrouw Esther van Waalwijk brengt Martien van Bergen een album uit onder de naam The Pet Project. De plaat verschijnt in juni op vinyl op het eigen PP-records en bevat lo-fi opnamen uit 2004, geïnspireerd door o.a. The Velvet Underground en The Moldy Peaches. Van Bergen levert bijdragen aan Your Space, het kunstenaarsplatform van het Van Abbemuseum te Eindhoven. Muziek van de muzikant is te horen in een documentaire van de AVRO over het Van Abbemuseum. Op het festival Crossing Border wordt muziek van Van Bergen gebruikt bij het hoorspel Sitting In A Tree.

The Pet Project

2007

Blimey! bestaat in deze periode uit twee personen, met naast Martien van Bergen de filmmaakster Maureen Prins. Van Bergen figureert in de videofilm bij de installatie VaarWel van Esther van Waalwijk dat onderdeel uitmaakt van het festival Oerol op Terschelling. Hij leest ook voor uit eigen werk in het radioprogramma De Avonden en in het Noordbrabants Museum te Den Bosch. Van Bergen tekent een contract bij een uitgever die zijn literaire manuscript Luvia officieel in boekvorm uitgeeft. In Theater de Nieuwe Vorst te Tilburg is voor het eerst het dansproject Arr1. te zien met dans van Project Sally en Pia Meuthen en muziek van Martien van Bergen.

2008

Het album Are You With Me? verschijnt op 21 april bij PP Records. Op de plaat zijn gastbijdragen te horen van voormalige bandleden Wilbert Jansen en Chantal Acda. Blimey! treedt niet meer op als band, maar enkel nog middels bijzondere projecten waarin Blimey's muziek een belangrijke rol speelt. Naar aanleiding van het album presenteert Blimey! de interdisciplinaire voorstelling Telescope Dancer. In de voorstelling komen muziek, dans en film samen in samenwerking met choreograaf Maaike van Dijk en filmmaker Maureen Prins. De première is op 24 april Plaza Futura, Eindhoven.

Henny Vrienten Nits

2010

Martien van Bergen maakt zijn literaire debuut met de roman Luvia (Uitgeverij Lemmens), een boek over Gerard Boudewijns die als veertiger op viool muziek van Joy Division speelt, wegdroomt bij Edith Piaf en terugdenkt aan de rebelse Luvia die hij tijdens zijn studententijd heeft ontmoet. Het boek is opgedragen aan Jan Wolkers (1925-2007).

2018

In 2018 verschijnt het tweede boek van Martien van Bergen, 'De Voddenpers' getiteld. Ook is de muzikant bezig in zijn studio met een muzikaal project onder de naam Languagehood.

Discografie Blimey!

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Blimey!

Audio/Video Blimey!

Video Blimey!

Blimey!: Fantastic
Blimey!: Fantastic
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Blimey!: Fantastic

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer