Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BLOWBEAT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Blowbeat

Periode

1982 - heden

Genre

pop

Online

Officiële website

Blowbeat

Kwartet uit het Brabantse Asten, dat grote spelvaardigheid paart aan ijzersterk songmateriaal. In Nederland bestaat voor de band slechts een kleine markt, maar in Duitsland is de groep aanmerkelijk succesvoller.
Volledige biografie...

Bezetting

Eric Coenen   basgitaar
Arthur Lijten   drums
Leendert Haaksma   gitaar
Ton Engels   accordeon, gitaar, zang

Overige muzikanten

Cor Mutsers   basgitaar, gitaar
Pieter Douma   basgitaar
Jörg Lehnardt   gitaar
René Creemers   drums

Genoemd in de biografie van

1977   René Creemers
1982   Eric Coenen
1982   Ton Engels
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Blowbeat

Kwartet uit het Brabantse Asten, dat grote spelvaardigheid paart aan ijzersterk songmateriaal. In Nederland bestaat voor de band slechts een kleine markt, maar in Duitsland is de groep aanmerkelijk succesvoller.

1977

De 25-jarige gitarist Ton Engels komt in Engeland in aanraking met Stefan Grossman, die hem vier stukken op laat nemen voor een verzamelalbum met ragtime-pianomuziek van Scott Joplin, die is bewerkt voor akoestische gitaar.

1979

Ton's eerste soloplaat A Picking Fool verschijnt, vol akoestische, instrumentale muziek. De elpee vormt de aanzet tot het opzetten van de Ton Engels Band, met daarin verder Cor Mutsers (ex-Double Grant, bas), Huub Martens (drums) en Collie Franssen (orgel).

Double Grant

1982

Oprichting van Blowbeat, dat naast Engels en Mutsers, die inmiddels gitaar in de band speelt, eigenlijk altijd al zijn hoofdinstrument, bestaat uit bassist Pieter Douma en de cum laude aan het conservatorium geslaagde drummer Rene Creemers (ex-Gajus).

Gajus

1985

De jarenlange speurtocht naar een platencontract werpt eindelijk zijn vruchten af. Het resultaat is echter de wat mat geproduceerde debuutelpee Hands Up!, waarop de groep zich toelegt op vrij elementaire funkrock met freaky uitstapjes.

1987

Mutsers houdt de Ton Engels Band voor gezien en wordt vervangen door de Duitse gitarist Jörg Lehnardt, die studeert aan het conservatorium van Arnhem, waar Cremers inmiddels doceert. Mutsers reist meerdere malen naar Mexico om zich ter plaatse te verdiepen in de mariachis. Hij speelt op guitarròn (een akoestische bas) samen met enkele mariachis op de Plaza Garibaldi in het centrum Mexico City. Terug in Nederland speelt hij in de bands Mexico Lindo en Tulsa (de voortzetting van de Ruud Hermans Band) en in de band van de Amerikaanse singer/songwriter Liz Meyer.

Mexico Lindo Tulsa

1989

Door toedoen van een Duits impressariaat gaat Blowbeat voor het eerst op een Duitse tournee. Gevolg daarvan is een contract bij een kleine Duitse maatschappij, waarvoor de groep de lp/cd Blowbeat maakt. In kleine kring geldt het album als een van de beste Nederpopplaten aller tijden. Door gebrekkige promotie in Nederland blijft de erkenning evenwel uit.

1990

Blowbeat doet meer dan tachtig optredens bij onze Oosterburen. In Nederland komt het gezelschap vrijwel niet aan de bak.

1992

Release van de derde CD Chainsaw Melodies, wederom op een klein Duits label. René Creemers is dan inmiddels toegetreden tot de Margriet Eshuijs Band en heeft zijn vaste plaats in de band afgestaan aan Arthur Lijten. Al zal hij bij de incidentele Duitse tournees in de daaropvolgende jaren nog af en toe bij Blowbeat aanschuiven.

Margriet Eshuijs

1994

Na Mexico Lindo behaalt Mutsers in 1994 het diploma 'lichte muziek gitaar' aan het Tilburgs conservatorium en begeleidt hij o.a. Harry Sacksioni en Mathilde Santing, zowel op het podium als op CD.

Mexico Lindo

1996

Ton Engels komt met een in zijn inmiddels gebouwde eigen studio opgenomen solo-CD. Hij zingt daarop in het dialekt van van zijn Limburgse geboortedorp Helden-Panningen. De met zowel Lijten als Creemers, Jörg Lehnardt en bassist Michel van Schie opgenomen schijf doet het goed op de lokale en regionale zenders, maar zet nationaal nauwelijks zoden aan de dijk. Cor Mutsers brengt een eerste plaat uit samen met Patrick van Gerven. Hij speelt de tweede helft van de jaren negentig ondermeer op singles en albums van o.a. Casual Balance, Outbound, The Moonlight Riders, Andy Pratt, Chip Taylor, Terra Nova, Rinus Rasenberg, Dana Winner (nummer 1 hit in België), Rob Favier, Lenette van Dongen, Holland & Holland (Bolletjes In Mijn Hol), Bob Fosko, Marcel de Groot, Toon Hermans, Frédérique Spigt en Ilse DeLange.

Cor Mutsers en Patrick van Gerven Frédérique Spigt Ilse DeLange Marcel de Groot Toon Hermans

1997

René Creemers neemt, met behulp van Pieter Douma, de plaat PARaDOX op. Het album bevat originele composities van beide muzikanten. Cor Mutsers maakt inmiddels ondermeer deel uit van de band van Gerard van Maasakkers en speelt ook mee met Gé Reinders. Tijdens het Awards-gala van de DCMA (Dutch Country Music Association) wordt hij verkozen tot 'Instrumentalist van het jaar'.

Gerard van Maasakkers Gé Reinders René Creemers

1998

Douma is een van de Headhunters in in de rhythm & blues-groep Blue Lou And The Headhunters. Creemers vormt samen met Martin Verdonk, Ben Gerritsen, Reno Steba en Maik Schott de wereldmuziekgroep Martin Verdonk's Tribal Fusion.

Martin Verdonk

2000

Tijdens de presentatie in juni van zijn Limburgstalige cd Wermer As Vandaag vraagt Ton Engels ondermeer zijn Blowbeatmaatje Cor Mutsers hem te begeleiden.

2001

Mutsers werkt aan zijn solo-album (werktitel: Home Alone). Engels doceert aan de Rockacademie in Tilburg.

2002

Ton Engels gaat weer verder onder de naam Blowbeat. Hij wordt bijgestaan door Arthur Lijten, Eric Coenen en Leendert Haaksma. De groep speelt onder meer als voorprogramma van de band Bløf.

Bløf

2006

Blowbeat Van Blowbeat komt op 20 oktober het album Songs From The Crazy Planet uit, voorafgegaan door de single Do The Lip. De tracks zijn opgenomen en gemixt door Tom Lucker in studio The Vulcano te Panningen. Michel van Schie zorgt voor de mastering.

Michel van Schie

Discografie Blowbeat

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Blowbeat

Audio/Video Blowbeat

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer