Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BLUE DEW

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Blue Dew met Ernst Bunders (Bron: officiële website)

Periode

1988 - heden

Genre

bluegrass, folk

Online

Officiële website

Pseudoniemen

The Bright Side Of Life

Blue Dew

De folkband Blue Dew gaat op zoek naar de oorsprong van bluegrass en vindt deze in de Ierse muziektraditie.
Volledige biografie...

Bezetting

Pim Leutholff   banjo, bodhran, gitaar, zang
John Beumer   contrabas, mondharmonica, zang
Wendy Van Zomeren   viool, zang
Helga Huisjes   gitaar, zang

Overige muzikanten

Sijtze Malda   accordeon, bodhran
Marius Klein   bouzouki, gitaar, zang
Ernst Bunders   drums, gitaar, zang

Biografie Blue Dew

De folkband Blue Dew gaat op zoek naar de oorsprong van bluegrass en vindt deze in de Ierse muziektraditie.

1988 - 1997

Het latere Blue Dew begint onder de naam The Bright Side Of Life. De groep voert de muziek meerstemmig uit waarbij de bandleden zichzelf begeleiden op een ongebruikelijke combinatie van Ierse- en bluegrassinstrumenten als de bluegrassbanjo, bodhran en Ierse bouzouki. Naast eigen repertoire spelen de muzikantan Ierse ballades, jigs en vlotte bluegrasstraditionals. De groep staat op internationale festivals als het Big Bear festival, het Strictly Countryfestival en The European World of Bluegrass.

1998 - 2000

In 1998 en 2000 reist de groep naar Ierland voor optredens in Cahircaveen, Galway, Dublin en Kilfenora. In 2001 wordt de bandnaam veranderd in Blue Dew - blue verwijst naar bluegrass en dew naar Ierse whiskey.

2004 - 2005

De theaterversie van het audiovisuele programma The Long Journey Home vertelt het verhaal over het zware leven van de Ieren in de 19e eeuw. In het seizoen 2004-2005 zijn 8 van de 10 voorstellingen uitverkocht. Blue Dew reist eind juli 2005 met het theaterprogramma door Polen en vervolgt The Long Journey Home in het seizoen 2005-2006 met maandelijkse optredens in de Nederlandse theaters.

2006

De single Kilkelly verschijnt in het voorjaar in eigen beheer. De videoclip bij het nummer staat als bonus op European Irish Spring 2006, een compilatie met Ierse muziek van bands uit Italië, Ierland, Zwitserland, Rusland, Australië, België, Tsjechië, Duitsland en Nederland. Door de samenstellers van de cd is een Engelse tekst over het nummer Killkelly aan de video toegevoegd. Naast The Long Journey Home treedt Blue Dew in het nieuwe concertseizoen ook op met Roasted Barley, een programma dat bestaat uit verhalen, verteld door John Beumer en muzikaal begeleid met eigen werk van Blue Dew door een of meerdere muzikanten uit de band.

2008

Het album Roasted Barley bevat muziek van de gelijknamige voorstelling Roasted Barley. De cd is opgenomen in Studio KLEINkunst te Zuidwolde. In het seizoen 2008/2009 gaat de band de theaters in met de derde theatervoorstelling Little Whisky Child. Met de door de muzikanten zelfgemaakte mengeling van muziek, filmbeelden en verhaal verplaatst de band zich naar de Verenigde Staten ten tijde van de drooglegging. De teksten zijn geschreven door Jan Kuijs. Blue Dew treedt, met contrabassist John Beumer als verteller, ook op met Tales For The Ever-Young, een kindertheatervoorstelling over de bewoners van het land van de eeuwige jeugd.

2009

Op 13 november gaat de speelfilm in première die gemaakt is naar aanleiding van de theatervoorstelling Little Whisky Child. De film is deels in Nederland en deels in Zweden opgenomen in samenwerking met Sindala Filmproducties. Leden van Blue Dew vertolken de personages en spelen live mee tijdens vertoning van de speelfilm. Gedeelten van het verhaal worden verteld door bandlid John Beumer.

2010

Blue Dew bewerkt de filmmuziek uit de theatervoorstelling Little Whisky Child tot zestien op zichzelf staande nummers en brengt die uit op cd. Het album bestaat uit een groot aantal meerstemmig gezongen nummers, gecombineerd met instrumentaal werk. Veel liedteksten komen uit de pen van Jan Kuijs, die zich hierbij heeft laten inspireren door het verhaal van Little Whisky Child.

2011 - 2012

Marius Klein verlaat Blue Dew voor een solocarriere in de wereld van de bluegrass. Blue Dew blijf met drie muzikanten-optreden in theaters en werkt aan de voorstelling The Fair-Haired Boy. Het gaat in première in een uitverkochte schouwburg Odeon in Zwolle.

2013

Blue Dew viert in 2013 haar 25 jarig jubileum met The Rowan Projects, de verzamelnaam voor de projecten waarmee zij iets voor de muzikale jeugd willen betekenen. In september wordt door H&B Evenementen, als jubileumcadeau voor Blue Dew, Folkvillage 2013 georganiseerd. Een gratis toegankelijk familiefestival waarvan de gehele opbrengst beschikbaar wordt gesteld aan The Rowan Projects.

2014

Blue Dew met Ernst Bunders (Bron: officiële website) Helga Huisjes wordt nieuwe gitariste en zangeres bij Blue Dew. Met Helga Huisjes in haar nieuwe bezetting start Blue Dew begin van 2014 met het maken van een muziekprogramma in samenwerking met singer-songwriter, tevens drummer, Ernst Bunders. De mooiste nummers uit de vier theatervoorstellingen van Blue Dew krijgen een plek in het repertoire, tezamen met liedjes van Ernst Bunders.

2015

Na een jaar optreden met de muziekvoorstelling 'Blue Dew & Ernst Bunders' en repeteren met de nieuwe zangeres en gitariste Helga Huisjes, wordt de theatervoorstelling 'The Fair-Haired-Boy' weer opgepakt. In november wordt de her-première gespeeld in De School van Frieswijk in Schalkhaar.

2016

In het voorjaar van 2016 wordt de CD 'The Fair-Haired Boy' opgenomen. Alle elf nummers uit de theatervoorstelling krijgen in één weekend een plek op deze zevende Blue Dew CD. In september wordt de CD gepresenteerd tijdens een speciaal Blue Dew weekend op natuurcamping De Bekhofschans in Boijl. In het najaar van 2016 schrijft Helga Huisjes een kinderversie van de voorstelling 'The Fair-Haired Boy', die ook door haar wordt verteld. Deze kindervoorstelling gaat in december 2016 in première tijdens het Sprookjesfestival in Schouwburg Odeon in Zwolle. Ondertussen werkt de band aan een nieuw muziekprogramma 'My Turn of Phrase'. Een voorstelling met de mooiste liedjes uit het repertoire van Pim Leutholff. In het voorjaar van 2017 staan de eerste try-outs van My Turn of Phrase gepland. Willem van Sloten, 20 jaar lang geluidsman en decorbouwer van de band overlijdt op 7 juni op 50-jarige leeftijd.

Discografie Blue Dew

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Blue Dew

Audio/Video Blue Dew

Video Blue Dew

THE FAIR-HAIRED BOY / BLU...
THE FAIR-HAIRED BOY / BLUE DEW - Live fragment
THE FAIR-HAIRED BOY / BLU...
THE FAIR-HAIRED BOY / BLUE DEW - Theaterteaser
LITTLE WHISKY CHILD / BLU...
LITTLE WHISKY CHILD / BLUE DEW - Trailer
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
THE FAIR-HAIRED BOY / BLUE DEW - Theaterteaser

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer