Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BLUES DIMENSION

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Blues Dimension bij het programma JAM in 1969 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1966 - 1969

Genre

bluesrock

Blues Dimension

Zwolse rhythm & blues-band die slechts drie jaar bestaat, maar in die korte periode enkele uitstekende platen uitbrengt. De groep kondigt in 1969 met de titel van de laatste LP Blue Dimension Is Dead, Long Live B.D. zelf het einde aan.
Volledige biografie...

Bezetting

Helmig van der Vegt   toetsinstrumenten
Rudy van Dijk   saxofoon
Michel Sardoen   trompet
Leen Ripke   zang
Herman Deinum   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Jaap van Eik   basgitaar
Herman van Boeyen   drums

Genoemd in de biografie van

1967   Cuby + Blizzards

Biografie Blues Dimension

Zwolse rhythm & blues-band die slechts drie jaar bestaat, maar in die korte periode enkele uitstekende platen uitbrengt. De groep kondigt in 1969 met de titel van de laatste LP Blue Dimension Is Dead, Long Live B.D. zelf het einde aan.

1966

De groep wordt aan het eind van het jaar opgericht door saxofonist Rudy van Dijk (ex-Jazz Prophets), geïnspireerd door de blues en soul die overwaait uit Engeland en Amerika. De bandnaam wordt afgeleid van een van Van Dijks favoriete groepen, The Fifth Dimension.

1967

In het eerste jaar, waarin voor Havoc enkele weinig succesvolle singles worden uitgebracht, is het een komen en gaan van muzikanten. Eind 1967 stabiliseert zich dat echter tot de bovenstaande bezetting, waarvan Helmig van der Vegt afkomstig is uit het VARA Dansorkest, Hans Lafaille uit de Jailhouse Jazzband, en Herman Deinum en Leen Ripke eerder samenspelen in The Mozarts.

1968

Het topjaar voor Blues Dimension. De groep is overgestapt van Havoc naar Decca. Het eerste label brengt nog snel een LP uit, die zwaar leunt op het stapeltje geflopte singles. Blues Dimension is het échte debuut, dat een overtuigende mix van covers (onder andere Get Ready van Smokey Robinson en The One And Only Man van Otis Redding) en eigen repertoire bevat. De plaat is opgenomen met de gerenommeerde producer Tony Vos. Get Ready haalt in augustus de Top 40.

Tony Vos

1969

Blues Dimension bij het programma JAM in 1969 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Hans Lafaille wordt vervangen door Herman van Boeyen (ex-George Cash), en bassist Jaap van Eik - een van de leden van het eerste uur - treedt na twee jaar Cuby + Blizzards weer toe tot de band. Blues Dimension valt langzaam uit elkaar, maar weet nog wel een plaat op te nemen, opnieuw onder leiding van Tony Vos, waarvan de titel het naderende einde aankondigt. Het is opnieuw een ijzersterk werkstuk, met onder meer een mooie uitvoering van Society's Child van Janis Ian - in die periode ook al opgenomen door de Engelse band Spooky Tooth. Na het einde van Blues Dimension volgt Van der Vegt het onafscheidelijke ritmeduo Deinum-Lafaille naar Cuby + Blizzards, stapt Van Boeyen over naar Fullhouse en vertrekt Van Dijk naar de Erwin Somer Group.

Cuby + Blizzards Erwin Somer Group Fullhouse

Discografie Blues Dimension

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Blues Dimension

Audio/Video Blues Dimension

Video Blues Dimension

Blues Dimension ♪ Wonderl...
Blues Dimension ♪ Wonderland ♫ (1968)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Blues Dimension ♪ Wonderland ♫ (1968)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer