Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BOLLAND & BOLLAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bolland & Bolland

Periode

1971 - 2007

Genre

pop, producers, rock

Bolland & Bolland

Zingende, musicerende, componerende en producerende broers, die vooral als producers en songschrijvers zeer succesvol zijn in binnen- en buitenland. In de ruim 30 jaar dat ze samenwerken verkopen ze meer dan 40 miljoen platen.
Volledige biografie...

Bezetting

Ferdi Bolland   zang
Rob Bolland   zang

Genoemd in de biografie van

1969   John Sonneveld
1970   Eddy Ouwens
1979   Gerard Cox
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bolland & Bolland

Zingende, musicerende, componerende en producerende broers, die vooral als producers en songschrijvers zeer succesvol zijn in binnen- en buitenland. In de ruim 30 jaar dat ze samenwerken verkopen ze meer dan 40 miljoen platen.

1955

Op 17 april wordt Rob Bolland geboren in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.

1956

Op 5 augustus volgt broertje Ferdi.

1966

Hun oudere broer Ton leert ze gitaarspelen; zelf maken ze zich de banjo, bas, piano, mondharp en drums eigen. Het jonge talent wordt al snel ontdekt. Als ze respectievelijk elf en tien jaar zijn krijgen Rob en Ferdi een platencontract aangeboden. De wet die kinderarbeid verbiedt gooit echter roet in het eten.

1969

Na een jaar in West-Duitsland te hebben gewoond vestigen de Bollands zich in Den Haag. Met broer Ton beginnen ze de rockband The Swingkickers.

1971

Rob en Ferdi beginnen een duo onder de naam Bolland & Bolland. Ton maakt een aantal singles onder de naam George Riley. Ze sturen een tape met eigen werk naar platenmaatschappij Negram en krijgen een contract aangeboden.

George Riley

1972

De Bollands spelen hun eerste single Summer Of '71 in het televisieprogramma Voor De Vuist Weg van Willem Duys en het nummer wordt een hit. Twee maanden later volgt de nog grotere hit Wait For The Sun.

1974

Bolland & Bolland In november doet het duo mee aan het World Popular Song Festival in Tokio. Ze bereiken de finale en krijgen een prijs voor hun compositie.

1975

In het voorjaar nemen ze samen met producer Hans van Hemert en arrangeur Harry van Hoof het album Bolland & Bolland op.

Hans van Hemert

1976

De gebroeders Bolland worden tweede bij de Nationale Finale van het Eurovisie Songfestival met het door Hans van Hemert gecomponeerde liedje Souvenir.

Hans van Hemert

1978

Het duo produceert voor het eerst zelf een eigen single Spaceman, dat een top twintig hit wordt. Vanaf dit moment zullen Bolland & Bolland zich steeds meer gaan toeleggen op het componeren voor en produceren van andere artiesten.

1979

Op 1 april tekenen Bolland & Bolland een contract waarmee ze een onafhankelijke productie-eenheid worden binnen platenmaatschappij Bovema/Negram. Sandra Reemer, inmiddels de vriendin van Rob, doet onder de naam Xandra mee aan het Eurovisie Songfestival met een compositie van de gebroeders Bolland, Colorado. De tekst is van Gerard Cox.

Sandra Reemer

1981

Het album The Domino Theory vestigt de naam van Bolland & Bolland in het buitenland, mede dankzij het hitje In The Army Now. In Nederland blijft het nummer overigens in de tipparade steken.

1982

Rob Bolland brengt de solo-single Liverpool Eyes uit.

Rob Bolland

1985

Samen met de Weense zanger Falco schrijven en produceren de gebroeders Bolland de single Rock Me Amadeus. Het nummer speelt slim in op het succes van speelfilm Amadeus, over het leven van de klassieke componist Wolfgang Amadeus Mozart. De single doet niets in eigen land maar bereikt de eerste plaats in zowel de Amerikaanse als Engelse hitlijsten. Het duo krijgt voor het eerst de Exportprijs.

1986

In Nederland wordt de volgende Falco/Bollands-single Jeanny een nummer een hit, waarna Rock Me Amadeus alsnog de hitparade bestijgt. Status Quo scoort een internationale hit met In The Army Now, een nummer dat Bolland & Bolland vijf jaar eerder schreven. Het duo krijgt voor de tweede keer de Exportprijs (voor het hele repertoire).

1987

Bolland & Bolland De broers ontvangen voor het derde achtereenvolgende jaar de Exportprijs (voor In The Army Now in de uitvoering van Status Quo).

1988

Samantha Fox heeft een grote hit in meerdere Europese landen met het Bolland & Bolland-nummer Love House, een van de eerste housetracks geproduceerd in Nederland. De gebroeders Bolland krijgen voor de vierde keer de Conamus Exportprijs als bestverkopende Nederlanders over de landsgrenzen, en vestigen daarmee een record.

1989

Bolland & Bolland Bolland & Bolland brengen voor het eerst sinds jaren weer eens een single onder eigen naam uit, The Wall Came Tumbling Down, dat begin '90 in de hitparade belandt. Opnieuw krijgen de broers van Conamus de Exportprijs.

1991

Er verschijnen twee platen van de broers: Dream Factory en The Bolland Project. Op het laatstgenoemde album doen vele gasten mee, waaronder Robert Pot van Future World Orchestra en de buitenlandse muzikanten Suzi Quatro en Colin Bluntstone.

1992

Ze produceren The Sexual Album voor Goddess (de Nederlandse zangeres Elvira Valentine). De single Sexual behaalt de 74e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

1995

De plaat Pure verschijnt.

1997

Bolland & Bolland spelen slim in op de rage van jongens- en meidengroepen met het lanceren van B.E.D. (Welles verliefd geweest), Wow! (Keer op keer) en O Die 3 (Jongens). Het zijn typische producers-acts: het duo selecteert de zangers- en zangeressen en produceert de liedjes. De drie projecten zijn succesvol: ze halen allemaal de hitparade. Tussen de bedrijven door produceren ze ook enkele nummers voor Gerard Joling en zijn ze veelvuldig in de media te bewonderen.

B.E.D. Gerard Joling O Die 3 WOW! (2)

1998

Bolland & Bolland laten een andere kant zien met het schrijven en produceren van Daniella’s Daze (100% Jesus), een Alanis Morrisette-achtige rock-act. Ook schrijft het duo drie nummers voor de plaat Smoke On The Water Rock 'n' Rap Extravaganza van Ian Gillan & Ray Slijngaard. Tevens leveren de broers enkele nummers aan voor de soundtrack van de Nederlandse jeugdfilm Abeltje.

Daniella's Daze Ray Slijngaard

1999

Bolland & Bolland tekenen voor de productie van het debuutalbum van David Vermeulen, de zoon van Hans (Sandy Coast, Rainbow Train).

David Vermeulen Hans Vermeulen Rainbow Train Sandy Coast

2000

In Oostenrijk wordt de single Rock Me Amadeus door het publiek gekozen tot Plaat Van De Eeuw. De broers spelen zichzelf in een film over Falco. Ze tekenen ook voor de soundtrack. Bolland & Bolland bedenken de groep Follow That Dream voor de televisieserie Alles Voor De Band op de commerciële zender RTL4. Ex-Dolly Dots-zangeres Patty Zomers verzorgt de restyling van bandleden. De single Follow That Dream behaalt de 13e plaats in de Top 40. Voor de film Babs schrijven de broers twaalf nummers. Rob speelt ook nog een rol in deze muzikale komedie. Naar aanleiding van de Duitse musical Falco Meets Amadeus benadert Joop van den Ende de gebroeders Bolland voor de musical 3 Musketiers. Rob en Ferdi Bolland schrijven in tweeëneenhalf jaar 80 liedjes waarvan er uiteindelijk 23 in de musical terechtkomen. De arrangementen zijn van de Amerikaanse componist en dirigent Paul Bogaev.

Dolly Dots Follow That Dream

2001 - 2002

De broers werken steeds meer afzonderlijk en geleidelijk aan ontstaat er een breuk. Ferdi Bolland gaat samenwerken met zijn vrouw en is onder meer verantwoordelijk voor de arrangementen van de liedjes in de musicalfilm Ja Zuster Nee Zuster. Rob Bolland manifesteert zich ondermeer als kunstschilder.

2003

3 Musketiers gaat op 30 maart in het Luxor Theater te Rotterdam in première. In de cast zitten onder meer Pia Douwes en Henk Poort. Het script is geschreven André Breedland. In oktober exposeert Rob Bolland zijn schilderijen in De Brood Galerie te Amsterdam.

2004

De gebroeders Bolland zijn weer gezamenlijk in het openbaar te zien, ondermeer in juni als gasten in het komische tv-programma Weltevreden Op 10 en later in het jaar bij Popquiz a Go Go.

2005

Rob Bolland zingt twee liedjes tijdens de Haagse Beatnach op Parkpop: In The Army Now en Amadeus.

2007

In maart vertelt Rob Bolland in de Telegraaf dat de samenwerking tussen de muzikale broers definitief voorbij is. De oorzaak is een meningsverschil over een familiekwestie.

2008

Ferdi Bolland ontwikkelt het programma Twinzz, een internationale talentenjacht voor muzikale tweelingen. Tijdens de acht uitzendingen bij de Tros is Bolland juryvoorzitter. Het concept wordt ook uitgezonden door de Turkse commerciële zender STAR TV.

2009

Op 1 februari zingen de Toppers zes liedjes waarvan er 1 door jury en publiek gekozen wordt voor de halve finale van het Eurovisie Songfestival in Moskou. Everybody Can Be A Star van Ferdi Bolland is een van de kanshebbers, maar wordt uiteindelijk niet verkozen. In Frankrijk wordt in het kader Les Enfoirées, een jaarlijkse landelijke benefiet voor de liefdadigheidsorganisatie Restos du Cœur van de komiek Coluche, door enkele grote Franse artiesten onder de titel Ici Les Enfoirées een coverversie opgenomen van You’re In The Army Now. De single is in 2009 de grootste hit in Frankrijk. Ferdi Bolland Productions (FBP) gaat vanaf juni op zoek naar Nederlands muziektalent voor een nieuwe superband die onder de naam The Netherlands ook in het buitenland gelanceerd gaat worden.

Toppers

2011

In augustus 2011 wordt Rob Bolland aangehouden door de politie bij het kantoor van de Buma/Stemra in Hoofddorp. Rob Bolland heeft een conflict met Willem van Kooten en was daar aanwezig voor een gesprek. Naar eigen zeggen liep hij zo’n 2,5 miljoen mis aan auteursinkomsten omdat Van Kooten zijn liedjes zonder overleg had doorverkocht aan het buitenland. Vanaf september laat Rob Bolland zijn internationale royalty’s afhandelen door de Gema, de Duitse variant van de Buma/Stemra.

Willem van Kooten

2012

Ferdi Bolland neemt in het kader van de EK-voetbal, zomer 2012 in de Oekraïne en Polen, een voetbal-cd op met Wilfred Genee en Johan Derksen van Voetbal International.

2013

In september kondigt Rob Bolland de doelen aan van zijn organisatie Kleanmuzik. De leden van KleanMuzik, die samen miljoenenclaims hebben lopen tegen Buma-Stemra, presenteren een tienpuntenplan. Daarin wordt onder andere van de auteursorganisatie geëist dat 'eerlijke uitbetaling aan rechthebbenden plaatsheeft, Buma/Stemra open en transparant opereert, en volledig onafhankelijk de belangen van auteurs behartigt’.

2014

Begin januari probeert het televisieprogramma Nieuwsuur de broers Bolland bij elkaar te laten komen voor een ode aan The Everly Brothers. Dit naar aanleiding van het overlijden van Phil Everly, één van de broers uit het duo. Het Amerikaanse duo kreeg na een succesvolle carrière ook een conflict met elkaar, net als Bolland & Bolland. Een echte reünie lukt niet. Ferdi speelt mee met een video van Rob waardoor zij samen het lied Bye Bye Love uitvoeren.

2017

Rob Bolland wordt in Oostenrijk geëerd met de titel 'Gamechanger of the year'. Hij krijgt de prijs voor zijn werk met de Falco-stichting. Met die stichting probeert hij jongeren te enthousiasmeren voor muziek.

2020

Rob Bolland is ongeneeslijk ziek. Dit leidt tot een weerzien met Ferdi. Toevalligerwijs worden ze op hetzelfde moment gevraagd om mee te werken aan een nieuwe musical over Falco. Samen werken ze hiervoor aan nieuwe nummers.

Discografie Bolland & Bolland

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bolland & Bolland

Audio/Video Bolland & Bolland

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer