Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BONNIE ST. CLAIRE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, UvA Bijzondere Collecties

Periode

18-11-1949 - heden

Genre

Nederlandstalig, pop, zang

Online

Officiële website
Facebook

Bonnie St. Claire

Bonnie St. Claire (echte naam: Cornelia Swart) is een hoogblonde zangeres uit Rozenburg die aanvankelijk bekend wordt als rockzangeres met de band Unit Gloria. Halverwege de jaren '70 stapt ze over naar het Nederlandstalige amusementslied en scoort ze hits met Dokter Bernard (1976) en Bonnie, Kom Je Buiten Spelen (1980).
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1948   Ernö Olah
1966   Peter Koelewijn
1967   The Jets
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bonnie St. Claire

Bonnie St. Claire (echte naam: Cornelia Swart) is een hoogblonde zangeres uit Rozenburg die aanvankelijk bekend wordt als rockzangeres met de band Unit Gloria. Halverwege de jaren '70 stapt ze over naar het Nederlandstalige amusementslied en scoort ze hits met Dokter Bernard (1976) en Bonnie, Kom Je Buiten Spelen (1980).

In bezetting van

Unit Gloria   zang

1967

Bonnie St. Claire bij het tv-programma Pick-Up (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Zangeres Bonnie St. Claire (Rozenburg, 18 november 1949) is een ontdekking van Peter Koelewijn, die de zeventienjarige ziet optreden in een Zeeuws vakantieoord. Hij geeft haar een platencontract, verzint haar artiestennaam en schrijft haar debuutsingle Tame Me Tiger. Tot ver in de jaren '70 blijft Koelewijn zich ontfermen over zijn protégé.

Peter Koelewijn

1969

De single Marley Purt Drive/Let Me Come Home Mama verschijnt en wordt een bescheiden hit. Tijdens de eerste jaren van haar carrière wordt ze begeleid door diverse groepen: de Utrechtse Jets bij haar debuutsingle, de Haagse Nicols, het Brabantse Lotusland en de band Clover Leaf.

The Jets The Nicols

1970

St. Claire scoort in september haar eerste hit: I Won't Stand Between Them. Ondertussen oogst ze veel succes op internationale songfestivals, waaronder die van Sopot en Tokyo.

1971

De lezers van Muziek Expres kiezen de zangeres tot populairste zangeres van het afgelopen jaar. Daarmee laat Bonnie St. Claire Liesbeth List en Mariska Veres achter zich.

1972

AVRO's TopPop, 1972 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Met D.C. Lewis zingt ze het duet That's Why, onder de naam Alias Bonnie & Lewis. In april bereikt de single Mañana Mañana bijna de top tien. Halverwege het jaar vervangt ze Robert Long in de band Unit Gloria en scoort met hen in december de top drie-hit Clap Your Hands And Stamp Your Feet. Een gelijknamig album verschijnt.

D.C. Lewis Robert Long Unit Gloria

1973

Clap Your Hands And Stamp Your Feet wordt ook een hit in Duitsland en Scandinavië. In mei scoren Bonnie St. Claire & Unit Gloria met Waikiki opnieuw een hit.

1974

In maart bereikt St. Claire met Unit Gloria een plaats in de hitparade met het nummer Voulez-Vous. Het compilatiealbum The Rock Goes On verschijnt.

1975

De single Rocco (Don't Go) met Unit Gloria en Peter Koelewijn wordt in oktober een bescheiden hit. In december verschijnt Een Heel Gelukkig Kerstfeest van Bonnie, Ronnie, Ciska, Nico, Willeke, Harmen, Ome Jan & Peter, allen prominente amusementsartiesten.

Peter Koelewijn

1976

Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, UvA Bijzondere Collecties Het Nederlandstalige repertoire ligt St. Claire goed. Met het dramatische liedje Dokter Bernard bereikt de zangeres in juli de top tien. Een breuk met Unit Gloria lijkt definitief en de zangeres besluit haar muzikale koerswijziging verder uit te diepen. De opvolger Ik Ben Gelukkig Zonder Jou wordt een bescheiden hit. Het album Dokter Bernard En 11 Andere Grote Hits verschijnt.

Unit Gloria

1977

De single Stop Me komt in februari niet verder dan de tipparade.

1978

In december trouwt St. Claire met Albert 'Muis' Hol, gitarist bij Unit Gloria. Er komt een einde aan de jarenlange samenwerking met producer Peter Koelewijn.

Albert Hol Peter Koelewijn Unit Gloria

1980

Begin van het jaar verschijnt Het Grote Sprookjeslied van Corry, Alexander, Nico, Bonnie, Sandy & Willem, dat een bescheiden hitje wordt. Ook zonder Koelewijn blijkt ze zich goed te kunnen redden. Producer Roy Beltman voorziet haar van Pierrot, een liedje dat in mei de top vijf van de hitparade bereikt. Ook de opvolger Bonnie Kom Je Buiten Spelen wordt in oktober een hit.

Roy Beltman

1981

Drie singletjes bereiken net aan de top veertig: De Roos, Merlijn en Vlieg Nooit Te Hoog. Het album Op Haar Best verschijnt.

1982

Twee singles bereiken de tipparade: in mei Vreemdeling en in december een remake van een nummer uit 1970, I Won't Stand Between Them. In april verschijnt de single Een Kind, Een Kind van de gelegenheidsgroep Bonnie, Alexander, Dimitri, Willem, Lenny & Shirley. Het wordt geen hit.

1983

In de jaren tachtig vertoont haar carrière een grillig verloop. Met Benny Neyman zingt St. Claire het duet Verder Valt Het Wel Mee, dat niet verder komt dan een tip-positie. De single Sla je Arm Om Me Heen, een bewerking van Agnetha Faltskog's Wrap Your Arms Around Me doet het beter en haalt bijna de top tien. De opvolger Kwart Voor Een blijft steken in de tipparade. Het album Sla Je Arm Om Me Heen verschijnt.

Benny Neyman

1984

St. Claire vormt een gelegenheidsduo met de zangeres José (ex-Luv') en scoort in de zomer een hitje met Cassandra.

Luv'

1985

In februari komt het duet met Rob de Nijs, Weerzien, niet verder dan de tipparade. Bonnie & José behalen met Zoals Vrienden Doen wel een plekje in de top veertig. In oktober blijkt de solo single Doe Alles Nog Een Keer Over geen groot succes. Ook het plaatje Waarom, met Jose en tv-quizmaster Ron Brandsteder, haalt het niet. Twee albums verschijnen: de solo plaat Bonnie St. Claire en Herinnering van Bonnie & José.

Rob de Nijs Ron Brandsteder

1988

Het Lijkt Of Ik Droom komt niet verder dan de tipparade. De carrière van St. Claire raakt door overmatig drankgebruik in het slop.

1991

St. Claire pakt de draad weer op. De singles Morgen Wordt Alles Anders (een duet met Gerard Joling) en Zeven Jaren worden hits. Het album Alles Wat Ik Wil verschijnt, geproduceerd door Tom Peters.

Gerard Joling Tom Peters

1993

In de zomer verschijnen de singles Iedereen Weet Drommels Goed en Jij Bent Niet Alleen, die beiden de tipparade halen.

1994

Eind mei verschijnt de zomer-hit Een Dag Om In Te Bijten en zingt ze, opnieuw met José, het nummer 'n Engel Als Jij.

1999

St. Claire is nog steeds actief op de vaderlandse podia. Zij zingt haar bekendste nummers, alsmede een medley van de Nederlandse Eurovisie Songfestival-successen van de afgelopen twintig jaar. Ook brengt de zangeres in de late jaren negentig nog wat singels uit. Hitsuccessen heeft Bonnie St. Claire niet meer. De single Al Mijn Platen Floppen Spontaan spreekt wat dat betreft voor zich.

2000 - 2002

In mei 2000 geeft Bonnie St. CLair samen met de Friese band Kevin's Crew een concert. Het duet Hymn To Love maakt zulke enthousiaste reacties los dat besloten wordt het op te nemen en uit te brengen op single. Het voor de Amsterdamse tv-zender AT5 opgenomen kerstlied Waarom Geen Vrede (2000) is in eerste instantie niet via de reguliere handel te verkrijgen, maar alleen rechtstreeks bij platenmaatschappij Jaz te bestellen. Vanaf december 2002 is de single alsnog te verkrijgen in de winkels.

Kevin's Crew

2003

De zangeres is in het laatste weekend van augustus een van de gasten tijdens het optreden van Johnny Hoes op het Lowlands Festival. Op 26 oktober verschijnt het album Hou Van Mij. Naast tien nieuwe nummers bevat de plaat drie liveregistraties van Clap Your Hands and Stamp Your Feet, Waikiki Man en Mañana Mañana. Platenmaatschappij Jaz Music zegt in december de samenwerking met Bonnie St. Clair op na een incident op radio 3 waarbij de zangeres beschonken voor de microfoon verschijnt in het programma van Giel Beelen.

Johnny Hoes

2004

Bonnie St. Claire doet mee tijdens het Concert des Levens op 10 april in de Heineken Music Hall ter ere van Johnny Hoes. Ze is een van de deelnemers tijdens het geruchtmakende survivalprogramma Bobo's In De Bush, maar haakt vroegtijdig af. Op 13 december treedt de zangeres als eerste Nederlander live op de televisie in het huwelijk. De ceremonie op commerciële tv-zender SBS6 wordt geleid door ambtenaar van de burgerlijke stand Imca Marina.

Imca Marina Johnny Hoes

2007 - 2008

Samen met Viola Holt speelt Bonnie St. Claire in 2007 de hoofdrol in de realitysoap Het Glas Is Halfvol. Het programma volgt de twee vriendinnen tijdens hun tochten langs diverse feestjes. In november 2008 belandt de zangeres met leverklachten in het ziekenhuis.

2010

De single Morgen Wordt Alles Anders, een duet met Gerard Joling uit 1991, wordt heruitgebracht in een nieuwe versie en belandt opnieuw in de hitparade. Bonnie St. Claire werkt aan haar autobiografie.

2011 - 2013

De zangeres is in februari 2011 te zien in een aflevering van Ali B Op Volle Toeren, het televisieprogramma waarin Ali B jonge rappers koppelt aan Nederlandse muziekveteranen. In de uitzending voert St. Claire een akoestische versie uit van het nummer Eeyeeyo van Darryl. De rapper maakt op zijn beurt samen met Ali B en producer/zanger Brownie Dutch een versie van Bonnie Kom Je Buiten Spelen. De zangeres doet in maart 2012 ook mee aan Ali B's Concert Zonder Naam in Paradiso, een concert dat voortkomt uit het televisieprogramma. Enkele andere optredens in 2012 zijn Het Leukste Weekend in Zeewolde (september), met onder meer Gerard Joling, Patty Brard en Jan Smit, en een gastoptreden tijdens het jubileumconcert concert Hoe Ouder, Hoe Gekker van Danny de Munk op 17 november in de Heineken Music Hall. Na de zomer van 2013 staat Bonnie St. Claire weer op de planken met José Hoebee.

Ali B Danny de Munk Darryl José

Discografie Bonnie St. Claire

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bonnie St. Claire

Audio/Video Bonnie St. Claire

Video Bonnie St. Claire

Bonnie St. Claire ♪ Ik He...
Bonnie St. Claire ♪ Ik Heb Alles Wat Ik Wil ♫
Bonnie St. Claire ♪ In De...
Bonnie St. Claire ♪ In De Zon Op 'n Terras ♫
Bonnie St. Claire - I Won...
Bonnie St. Claire - I Won't Stand Between Them (Videoclip)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Bonnie St. Claire ♪ In De Zon Op 'n Terras ♫

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer