Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BOTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bots

Periode

1974 - heden

Genre

folk, Nederlandstalig, rock

Online

Officiële website

Bots

Sociaal-geëngageerde popgroep uit Eindhoven die zowel in Nederland als Duitsland successen boekt.
Volledige biografie...

Bezetting

Piet Engel   fluit, saxofoon
Sjors Van De Molengraft   fluit, saxofoon
Bonkie Bongaerts   gitaar, piano, zang
Frans Meijer   drums
Noudt Janssen   basgitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Floris Teunissen Van Manen   drums
George Koenraad   achtergrondzang, drums
Bert Smaak   drums
Anton Wannemakers   basgitaar
Erik van Donkersgoed   achtergrondzang, gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1971   Peter Koene
1974   The New Electric Chamber Music Ensemble
1978   Koen van Baal
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bots

Sociaal-geëngageerde popgroep uit Eindhoven die zowel in Nederland als Duitsland successen boekt.

1974

Bots ziet het licht als afstudeerproject van zanger en tekstschrijver Hans Sanders. Deze vormingswerker aan de Sociale Academie te Eindhoven speelde in jaren zestig enkele jaren in Peter & zijn Rockets en daarna in Dirty Underwear. Hij laat Peter Koelewijn enkele zelfgeschreven nummers van zijn band De Zuid Nederlandse Fanfare horen. Koelewijn is enthousiast en vraagt hem een heel album vol te schrijven.

Dirty Underwear Peter Koelewijn

1975

Onder de bandnaam Bots neemt Sanders in het voorjaar met een stel muzikanten, engineer Janfred Arendsen en producer Peter Koelewijn een album op in de Phonogram Studio in Hilversum. Het resultaat Van Kwaad Tot Erger plaatst Bots meteen in de voorhoede van musici die opereren in het politiek/artistieke strijdperk. Bots zien de mensen op en achter geëngageerde manifestaties graag komen. Ook is Bots, door toedoen van de singles Het Lied Van De Werkende Jeugd en De Man, op televisie te zien. Het album zorgt ervoor dat Bots vaak op het podium staat. Ook België toont belangstelling.

1976

Ook de DDR toont interesse. Uit de Internet-biografie van Hans Sanders: 'Tijdens het Festival van het Politieke Lied in Oost-Berlijn draagt de groep het lied 'Zeven dagen lang' op aan de zanger/dichter Wolf Biermann, die dan al tien jaar onder een optreed-verbod gebukt gaat. Het wordt hen niet in dank afgenomen door festival en autoriteiten.' Het nummer Zeven Dagen Lang staat op het in wederom in Hilversum opgenomen album Voor God En Vaderland. Opnieuw treedt Peter Koelewijn als co-producer aan. Zeven Dagen Lang reikt tot de plaats 23 in de hitparade. Tot de thema's van Voor God En Vaderland behoren het Dolle Mina-feminisme, racisme, solidariteit en militarisme. De muziek bevat folk- en popinvloeden.

1977

De link naar Biermann staat een terugkeer naar het Berlijnse festival niet in de weg. Bots knoopt er een DDR-tournee aan vast. Sanders zet voor het project Zing In Je Moerstaal het gedicht Rond van Bert Schierbeek op muziek.

1978

Album nummer drie heet Wie Zwijgt Stemt Toe en is eveneens met Koelewijn in Hilversum opgenomen. De Bots-bezetting ondergaat een ingrijpende wijziging. Sanders en Bongaerts gaan nu de strijd aan met hulp van saxofonist en fluitist Piet Engel en de ritmesectie Peter de Vries (bas) en Frans Meijer (drums). De single Popmuzikant strandt in de tipparade. In samenwerking met leden van de Eindhovense toneelgroep Proloog maakt Bots de musical Barst.

Toneelwerkgroep Proloog

1979

Later werkt Bots met Proloog in Bots Rood Show. Deze muzikale theaterproduktie, goed voor 140.000 gulden overheidssubsidie, staat te boek als weinig geslaagd, te sjabloon-achtig en pretentieus. De produktie wordt na ongeveer 25 voorstellingen van de weg gehaald. Bots treedt ook op West-Duitsland. Een concert met Nederlandstalige liedjes (!) op het Frankfurtse 'Rock gegen Rechts'-festival opent de deur naar de Duitse markt. Die opening is welkom, want de band is toe aan een nieuwe uitdaging. Bots wordt gevraagd om in het Duits te gaan zingen.

1980

Bots Eerst wordt in de Wisseloord Studio in Hilversum met vaste producer Peter Koelewijn de elpee Je Voelt Pas Nattigheid Als Je Droog Komt Te Staan opgenomen. In de herfst komt de eerste Duitstalige cd uit. Aufstehn bevat verduitste versies van o.a. Zeven Dagen Lang en Ali. Voor de vertalingen staat o.a. de in die tijd bekende undercoverauteur Günther Wallraff garant. De promotie wordt grondig aangepakt: per vliegtuig bezoekt de band een hoop Westduitse radiostations.

1981

Ook in Duitsland frequenteren de Brabanders geëngageerde muziekmanifestaties. Het vele touren legt Bots geen windeieren. Van de tweede Duitstalige elpee Entrustung en diens voorganger Aufstehn worden gezamenlijk meer dan 400.000 stuks verkocht. Het succes kent ook een keerzijde. De enorme werkstress en meningsverschillen vergen hun tol. Bots kent de nodige personeelswisselingen in deze jaren. In deze tijd maken o.a. Broer Bogaart (drums), de teruggekeerde Noudt Janssen (bas) en Kees Buenen (zang, piano, gitaar) deel uit van Bots.

1983

In Rosmalen wordt het derde Duitstalige album Schon Krank opgenomen. Ook nu draagt Wallraff bij aan de teksten. De band is niet van de podia te slaan. In West-Berlijn speelt Bots op het festival Kunstler Fur Den Frieden voor een half miljoen mensen.

1985

Van 1985 tot en met 1988 is Sjoerd van Bommel drummer in Bots.

1986

De release van het wederom Duitstalige Lass Die Sterne Stehen mondt niet uit in veel kassahandelingen.

1988

Tot midden 1988 is de band veelvuldig in Duitsland te zien.

1990

Bots Op het Free Records Label Free verschijnt in mei het Nederlandstalige album Paradijs, geproduceerd door Sanders en toetsenist/zanger Kees Buenen. Bots treedt in de loop der jaren incidenteel op in Eindhoven, waar Hans Sanders van het bij onze oosterburen verdiende geld een horeca-etablissement heeft gekocht.

1997

Ter gelegenheid van het kampioenschap van voetbalclub PSV bouwt Eindhovenaar Sanders zijn klassieker Zeven Dagen Lang voor de PSV Carnavalsclub om tot Zeven Jaren Lang.

2000

Het nieuwe album Zeven Dagen Lang komt uit.

2001

Bots speelt nog steeds live. De bezetting tijdens het Folkwoods Festival in augustus bestaat naast Sanders en Buenen uit George Koenraad (drums/zang), Erik van Donkersgoed (gitaar/zang) en Anton Wannemakers (basgitaar).

2004

Ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan werkt Bots aan een jubileum-dvd.

2005

Bots In januari komt de nieuwe single Je Voelt Pas Nattigheid Als Je Droog Komt Te Staan uit. Bots staat die maand ook zeven avonden in Ahoy' tijdens De Vrienden van Amstel Live. Botsproeven is het eerste album na veertien jaar. Op de cd steekt gastmuzikant Ali B. de klassieker Zeven Dagen Lang in een modern jasje.

Ali B

2007

Na een lang ziekbed overlijdt zanger/gitarist Hans Sanders op 3 november op 61-jarige leeftijd.

2010

Drie jaar na Hans Sanders' overlijden verschijnt eind 2010 het album Er Is Genoeg Voor Iedereen. De cd bevat vijf tracks die nog door Sanders zijn ingezongen. De overige zangpartijen zijn van gastvocalisten die hij zelf heeft uitgekozen: Guus Meeuwis, Huub van der Lubbe (De Dijk), Freek de Jonge, Gerard van Maasakkers, JW Roy, Peter Koelewijn, Maarten van Roozendaal, Thé Lau en Lenny Kuhr. Op Er Is Genoeg Voor Iedereen is ook de nieuwe Bots-leadzanger Rik Polman te horen.

De Dijk Freek de Jonge Gerard van Maasakkers JW Roy Lenny Kuhr Maarten van Roozendaal Peter Koelewijn Thé Lau

2013

In juni zendt het NRT-programma Het Uur Van De Wolf op Nederland 2 een documentaire van Frank van Osch uit over de band. Bots – Trekt Ten Strijde! is een eerbetoon aan de band en de muzikale erfenis van frontman Hans Sanders, met historische beelden van optredens tijdens demonstraties en manifestaties in Nederland en Duitsland en interviews met bandleden en voormalige bandleden.

Discografie Bots

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bots

Audio/Video Bots

Video Bots

Popfestival van het Neder...
Popfestival van het Nederlandse lied (1976)
Bots - Zeven dagen lang
Bots - Zeven dagen lang
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Bots - Zeven dagen lang

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer