Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BRAM VAN SAMBEEK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1980 - heden

Genre

fagot, klassiek

Online

Officiële website

Bram van Sambeek

'Hij hanteert zijn instrument frank en vrij als een spreekbuis, tovert de fraaiste timbres tevoorschijn en kan ook in technisch opzicht alles', aldus een recensent over fagottist Bram van Sambeek. Van Sambeek is echter niet alleen fagottist maar ook regisseur van muzikale evenementen bij Radio Kootwijk, het voormalige zendstation op ...
Volledige biografie...

Instrumenten

fagot

Genoemd in de biografie van

2008   Daria van den Bercken
2014   Hans Eijsackers

Biografie Bram van Sambeek

'Hij hanteert zijn instrument frank en vrij als een spreekbuis, tovert de fraaiste timbres tevoorschijn en kan ook in technisch opzicht alles', aldus een recensent over fagottist Bram van Sambeek. Van Sambeek is echter niet alleen fagottist maar ook regisseur van muzikale evenementen bij Radio Kootwijk, het voormalige zendstation op de Veluwe.

1980 - 1998

Bram van Sambeek (1980) wil eigenlijk in eerste instantie vanwege het glimmende uiterlijk saxofoon spelen maar de klank van de fagot bepaalt uiteindelijk de keuze van z'n instrument. Op tienjarige leeftijd begint hij met de fagot. Hij begint zijn studie bij Fred Gaasterland en vervolgt die aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Joep Terwey en Johan Steinmann. Na zijn afstuderen volgt hij lessen bij Gustavo Núñez, Brian Pollard, Klaus Thunemann en Sergio Azzolini.

Joep Terwey

1999 - 2001

Tijdens zijn studie wint Van Sambeek eerste prijzen bij het Prinses Christina Concours en de Nationale Finale van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. In 1999 wordt hij door deze stichting uitgeroepen tot Muziektalent van het jaar.

2002

Van Sambeek begint in 2002 als solofagottist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, een functie die hij tot 2011 zal vervullen. Ook is hij regelmatig solo fagottist bij het London Symphony Orchestra en het Mahler Chamber Orchestra.

Rotterdams Philharmonisch Orkest

2003 - 2007

In 2003 vindt het debuutrecital van Bram van Sambeek plaats in de Kleine Zaal van het Concertgebouw van Amsterdam.

2008

Van Sambeek wint de tweede prijs op de internationale 'Gillet-Fox Competition' in de Amerikaanse staat Utah.

2009 - 2010

Van Sambeek wint als eerste fagottist in de geschiedenis de Nederlandse Muziekprijs, de belangrijkste staatprijs voor muziek. Ter gelegenheid van deze uitreiking speelt Van Sambeek het fagotconcert van Gubaidulina met het Rotterdams Philharmonisch onder leiding van dirigent Yannick Nézet-Séguin. Ook neemt hij zijn eerste solo CD op met Sinfonia Rotterdam; 'Bassoon concertos' met concerten van Vivaldi, Dupuy, Villa Lobos en Olthuis. In Radio Kootwijk gaat Van Sambeek op zoek naar vernieuwende concertvormen die de traditionele concertpraktijk blijvend kunnen aanvullen, verdiepen en veranderen, zonder de kunstervaring platter te maken. Samen met een aantal collega's organiseert hij evenementen met een bepaald thema waarbij het publiek, zoals bijvoorbeeld schoolkinderen of gemeenteraadslieden, actief betrokken wordt. Een van die collega's bij Radio Kootwijk Live is violiste Liza Ferschtman.

Liza Ferschtman

2011

Bram van Sambeek richt zich meer op het solospel en de kamermuziek. Hij maakt deel uit van het Blazers Kamer Collectief, het Nederlands Blazersensemble, het Schulhoff Trio, het ASKO en de Ebony Band. Van Sambeek is regelmatig te gast op nationale en internationale festivals zoals het Delft Chamber Music Festival, het Orlando Festival, het West-Cork Chamber Music Festival en het Oxford Chamber Music Festival. Van Sambeek gaat les geven aan Codarts, het Conservatorium te Rotterdam en wint een Borletti Buitoni Trust Award.

Asko|Schönberg Nederlands Blazers Ensemble

2012

Van Sambeek's tweede CD komt uit met niet alleen kamermuziek maar ook een rocknummer.

2018

Voor zijn album 'Fagerlund & Aho: Bassoon Concertos' wint hij een BBC Music Magazine Award.

Discografie Bram van Sambeek

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bram van Sambeek

Audio/Video Bram van Sambeek

Video Bram van Sambeek

Bram van Sambeek - Bassoo...
Bram van Sambeek - Bassoon (Monteverdi).mpg
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Bram van Sambeek - Bassoon (Monteverdi).mpg

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer