Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BROTHERHOOD FOUNDATION

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Brotherhood Foundation

Periode

1991 - 1999

Genre

crossoverrock

Brotherhood Foundation

Tilburgse hardcore/metalformatie die, zij het noodgedwongen, het doe-het-zelfprincipe hoog in het vaandel heeft staan.
Volledige biografie...

Bezetting

Mike Coolen   drums
Corné Borchers   drums
Jeps Salfischberger   basgitaar
Ruud Jolie   gitaar
Gary van de Wouw   percussie, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Tom Sikkers   gitaar

Genoemd in de biografie van

1992   Oscar Holleman
1999   Wealthy Beggar
2000   Antoine Kroes
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Brotherhood Foundation

Tilburgse hardcore/metalformatie die, zij het noodgedwongen, het doe-het-zelfprincipe hoog in het vaandel heeft staan.

1991

Brotherhood Foundation wordt opgericht in de bezetting Van Fessem, Van de Wouw, Salfischberger, Borchers en gitarist Tom Sikkers en maakt al snel naam als een energieke liveband. Vooral de twee goed op elkaar ingespeelde zangers zijn een sterke troef van de jonge Tilburgse formatie. De band neemt een eerste demotape op, The Dream Goes On, waarmee fanatiek platenmaatschappijen bestookt worden.

Tom Sikkers

1992

The Dream Goes On wordt in het metalblad Aardschok uitgeroepen tot demo van de maand mei, waarbij vergelijkingen gemaakt worden met Amerikaanse crossoverbands zoals Primus en The Red Hot Chili Peppers.

1993

Een tweede demo ziet het licht, getiteld Respect. Dat krijgt de ’Hood vooralsnog niet van de platenindustrie, maar wel van de steeds grotere aantallen bezoekers bij de optredens.

1994

Brotherhood Foundation De livedemo Raw! geeft een goed beeld van de Brotherhood Foundations spraakmakende voorprogramma’s van buitenlandse bands zoals Clawfinger, Dog Eat Dog en Senser. De groep haalt de finale van het door tijdschrift Watt en omroepvereniging Veronica uitgeschreven Rockbattle-concours en legt in de decembereditie van Aardschok met haar vierde demo Elevator Music opnieuw beslag op de titel demo van de maand.

1995

Het optreedgemiddelde stijgt gestaag; de groep speelt zich bovendien extra in de kijker als support act van onder andere Biohazard, B>Thong, CIV, Madball en Sick Of It All en met een optreden op het gerenommeerde metalfestival Dynamo Open Air. Elevator Music wordt demo van de maand in het maart-nummer van het muzikantenblad Music Maker, maar wat velen meer dan ooit verwachten - dat Brotherhood Foundation nu echt snel onderdak zal vinden bij een platenmaatschappij - gebeurt nog steeds niet.

1996

Wegens gebrek aan respons van de platenindustrie brengt Brotherhood Foundation haar debuutalbum Elevator Music in eigen beheer uit. Op compositorisch vlak is het een prima product, maar er zijn kinderziektes. Vooral de zwakke productie maakt dat de plaat geen goed beeld geeft van de bruisende optredens. Brotherhood Foundation speelt dit jaar in het voorprogramma van onder andere Paul Elstak, Mucky Pup, Ryker’s en Ten Foot Pole en op prestigieuze festivals zoals Pinkpop en Lowlands. Eind december is Brotherhood Foundation een van de belangrijkste groepen op het rondreizende Dutch Metal Night-festival, dat langs enkele Nederlandse clubs voert.

Paul Elstak

1997

Brotherhood Foundation doet optredens met onder meer Deftones, DV8 en Unsane, gaat met stadgenoten Green Lizard uitgebreid op tournee in Frankrijk, doet wat shows in Duitsland en begint in juni met de opnamen van een nieuwe cd. Na afloop daarvan verlaat Tom Sikkers de band omdat hij het spelen zat is, hij wordt vervangen door Ruud Jolie.

Green Lizard

1998

Wanneer opnieuw geen geschikt label gevonden wordt, brengt Brotherhood Foundation ook de tweede cd, Denying The Truth (Is Denying The Youth), in eigen beheer uit. De variatie is een stuk groter in vergelijking met het debuut: Brotherhood Foundation is al lang geen pure hardcoreband meer, maar een groep die uit een veel breder spectrum aan invloeden put. Zo is vooral het succes van Korn en Deftones niet voorbij gegaan aan de Brabanders. Ook sporen van jeugdherinneringen aan The Cure, Depeche Mode en Pixies zijn de muziek binnengeslopen. Als gasten zijn op de cd Jan-Chris de Koeyer (Gorefest), Def P (Osdorp Posse), George Oosthoek (Orphanage) en Kid D (Ryker’s) te horen.

Def P George Oosthoek

1999

In april verschijnt een splitsingle van Brotherhood Foundation en Downforce. Wat later verlaten zanger Gary (naar Canada) en drummer Corné de band. Brotherhood Foundation gaat als viertal verder met drummer Michael. Jeps Salfischberger, Patrick van Fessem en drummer Michael duiken op in de band Chillburn. Salfischberger gaat later naar A#1 en VanKatoen (eind 2007) en vanaf 2005 solo onder de naam Darker. Tom Sikkers vinden we terug in Wealthy Beggar.

AnumberOne Chillburn Darker VanKatoen Wealthy Beggar

Discografie Brotherhood Foundation

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Brotherhood Foundation

Audio/Video Brotherhood Foundation

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer