Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CALLIOPE TSOUPAKI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

calliope tsoupaki

Periode

27-05-1963 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

Officiële website

Calliope Tsoupaki

In Caliope Tsoupaki's composities zijn elementen te horen die verwijzen naar haar Griekse herkomst en haar liefde voor vroege muziek. Het sterkst komen beide tot uiting in haar grote compositie, het oratorium 'St. Luke's Passion'. In de bezetting voor dat werk zet ze twee muzikale werelden tegenover elkaar: de westerse ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1969   Marcel Beekman
2005   Egidius Kwartet
2008   Nieuw Ensemble
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Calliope Tsoupaki

In Caliope Tsoupaki's composities zijn elementen te horen die verwijzen naar haar Griekse herkomst en haar liefde voor vroege muziek. Het sterkst komen beide tot uiting in haar grote compositie, het oratorium 'St. Luke's Passion'. In de bezetting voor dat werk zet ze twee muzikale werelden tegenover elkaar: de westerse traditie en de Oost-Europese, Byzantijnse traditie. Melisma staat tegenover de klare lijn. Modale muziek, met zijn microtonale intervallen, tegenover de getempereerde akkoorden uit het westen. Die tweedeling is in overeenstemming met het Byzantijnse gedachtegoed dat verwerkt is in de icoon van de Pantokrator, waarop twee kanten van Christus verbeeld zijn. Veel van haar composities zijn geschreven voor kleine bezettingen. Calliope Tsoupaki doceert compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

1963 - 1988

Calliope Tsoupaki wordt op 27 mei 1963 geboren in Pireaus (Griekenland). Ze studeert piano en muziektheorie aan het Hellinikon Conservatorium in Athene, en volgt later compositielessen bij Yannis Ioanithis. Ook volgt zij volgt zomercursussen bij Iannis Xenakis, Olivier Messiaen en Pierre Boulez en neemt ze deel aan de Internationale Ferienkurse in Darmstadt in 1984 en 1986 waar zij Morton Feldman ontmoet.

1988 - 1992

Na het behalen van haar pianodiploma gaat ze naar Nederland en studeert compositie bij Louis Andriessen en elektronische muziek bij Gilius van Bergeijk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Gilius van Bergeijk Louis Andriessen

1996

calliope tsoupaki Haar compositie 'Sappho's Tears' (1990) krijgt een eervolle vermelding tijdens het International Rostrum of Composers georganiseerd door de International Music Council onder auspiciën van de UNESCO in Parijs.

1999

Voor de gevierde Griekse chansonnière Nena Venetsanou componeert Tsoupaki een cyclus van negen liederen met pianobegeleiding 'The Face of Love'.

2001

Calliope Tsoupaki is composer-in-residence aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

2002

De opera 'Dark' over Jeanne d Arc gaat in première met sopraan Jannie Pranger en het Rosa Ensemble in de Schouwburg in Haarlem. Het libretto is van Edzard Mik en de regie is van Paul Koek.

2004

Op 7 mei gaat de kameropera 'Vita Nova' voor 3 barokinstrumenten en alt, in première in het Korzo Theater te Den Haag.

2008

Tijdens het Holland Festival gaat het oratorium 'St. Luke's Passion' in première.

2009

Het Nederlands Kamerkoor en het Asko Ensemble geven de première van 'EDEM', voor koor en orkest, tijdens de Nederlandse Muziekdagen.

2010

Het oratorium 'St. Luke's Passion' verschijnt op cd. In juni gaan de 'Greek Love Songs', in een bewerking voor het Egidius Kwartet en de Rotterdam Philharmonic Brass Soloists, in première tijdens het Holland Festival. De derde DWDD mini-opera wordt opgevoerd tijdens de uitzending op 1 november van het tv-programma De Wereld Draait Door. De muziek is van Calliope Tsoupaki, de tekst is van P.F.Thomése. De opera wordt uitgevoerd door tenor Marcel Beekman en tenorblokfluitist António Carrilho.

Egidius Kwartet Marcel Beekman

2012

Op verzoek van het Nederlands Blazers Ensemble componeert Calliope Tsoupaki 'Maria', waarin klassieke en volksmuziektradities van de Mariaverering samenkomen. De teksten worden gezongen door Byzantijnse zangers. Voor de strijkkwartetserie van het Muziekgebouw aan 't IJ componeert ze zeven stukjes van 2 minuten. Op het laatste concert is het stuk 'Groeibriljant' compleet.

2014

Haar oratorium 'Oidípous' gaat op het Holland Festival als afsluitende productie in première. Het werk wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging, Nora Fischer (sopraan), Marcel Beekman (tenor) en Harry van der Kamp (bas).

De Nederlandse Bachvereniging Harry van der Kamp Marcel Beekman

2018

Een onafhankelijke jury benoemt Tsoupaki namens BUMA Cultuur voor twee jaar tot 'Componist des Vaderlands'.

Discografie Calliope Tsoupaki

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Calliope Tsoupaki

Audio/Video Calliope Tsoupaki

Video Calliope Tsoupaki

Calliope Tsoupaki - The M...
Calliope Tsoupaki - The Making of Oedipus' Dream
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Calliope Tsoupaki - The Making of Oedipus' Dream

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer