Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CAPPELLA AMSTERDAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Cappella Amsterdam

Periode

1970 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, renaissance

Online

Website

Cappella Amsterdam

Cappella Amsterdam is een veelzijdig kamerkoor dat zich zowel richt op oude muziek (renaissance en vroege barok) als het hedendaagse repertoire. "Ik vind het 't mooist als je hoort dat er mensen zingen", zegt [dirigent] Daniel Reuss. "Ik wil geen abstract geluid, zoals je wel eens hoort bij Engelse koren, ...
Volledige biografie...

Bezetting

Daniel Reuss   dirigent

Genoemd in de biografie van

1989   Adrián Rodríguez van der Spoel
1990   Daniel Reuss
1999   Ebony Band
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Cappella Amsterdam

Cappella Amsterdam is een veelzijdig kamerkoor dat zich zowel richt op oude muziek (renaissance en vroege barok) als het hedendaagse repertoire. "Ik vind het 't mooist als je hoort dat er mensen zingen", zegt [dirigent] Daniel Reuss. "Ik wil geen abstract geluid, zoals je wel eens hoort bij Engelse koren, maar een levende klank." (De Volkskrant, april 2007) De bezetting is flexibel en afhankelijk van de te zingen compositie. Het koor besteedt in het bijzonder aandacht aan Nederlandse componisten: Sweelinck en Lassus staan geregeld op het programma naast veel hedendaagse, vaak speciaal voor het ensemble geschreven composities van o.a. Ton de Leeuw, Robert Heppener, Peter Schat, Jan van Vlijmen en Hans Koolmees. De veelzijdigheid van het koor komt ook tot uitdrukking in de regelmatige samenwerking met verschillende (internationale) ensembles, orkesten en koren zoals het Asko|Schönberg, het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Ensemble Intercontemporain, musikFabrik, de Akademie für Alte Musik, het Residentie Orkest, Radio Kamer Filharmonie, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het SWR Vokalensemble en het RIAS Kammerchor. Cappella Amsterdam werkt mee aan operaproducties en is een graag gehoorde gast op (inter)nationale festivals

1970

Dirigent Jan Boeke richt het Amsterdams Kerkmuziekgezelschap op, een semi-professioneel kamerkoor dat zich voornamelijk richt op de lutherse kerkmuziek tot en met Bach. Al snel krijgt het koor een nieuwe naam: Cappella Amsterdam.

1990

Dirigent Jan Boeke draagt de artistieke leiding van het koor over aan Daniel Reuss die zelf vanaf 1983 in het koor zingt. Met de komst van Daniel Reuss begint het koor aan een professionaliseringsslag en verbreding van het repertoire.

1998

De opname van 'Marco Polo' van componist Tan Dun ontvangt een Edison Klassiek in de categorie theatermuziek.

2003

Het koor treedt op met de dansgroep van Krisztina de Châtel in 'Obscura', met muziek van Hans Koolmees.

2004

Met het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Frans Brüggen voert het koor 'Les Indes galantes' van Jean-Philippe Rameau uit. Tijdens het Holland Festival brengt het koor de opera 'Wet Snow' van Jan van de Putte in première.

2005

Première van de opera 'Thyeste' van Jan van Vlijmen met het Asko Ensemble onder leiding van Stephan Asbury.

2008

Cappella Amsterdam werkt mee aan de opera 'Marco Polo' van Tan Dun met De Nederlandse Opera. Pierre Audi voert de regie van zowel de concertante als de scenische uitvoering. Cappella werkt samen met het ensemble musikFabrik aan een opname van werken van György Ligeti en Robert Heppener. De cd krijgt een Diapason d'or.

2009

De door Theo Verbey voltooide versie van 'Les noces' van Stravinsky wordt in première gebracht, evenals de 'Mattheus Passie' van Boudewijn Tarenskeen in regie van Paul Koek. De cd 'Lux Aeterna' wordt opgenomen in de Duitse 'Bestenliste' van de Preis der Deutschen Schallplattenkritik en wordt genomineerd voor een Edison in de categorie eigentijdse muziek. In samenwerking met het Nederlands Kamerkoor richt Cappella Amsterdam de Stichting Tenso Nederland op. Het koor ontvangt de VSCD Klassieke Muziekprijs voor klein ensemble.

2013

Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss is een van de winnaars van de Edison Klassiek 2013. Uit de 209 inzendingen zijn onder meer Reinbert de Leeuw, Matthias Goerne en het Van Baerle Trio door de jury tot winnaar verkozen.

Daniel Reuss Reinbert de Leeuw Van Baerle Trio

Discografie Cappella Amsterdam

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cappella Amsterdam

Audio/Video Cappella Amsterdam

Video Cappella Amsterdam

Cappella Amsterdam - Cant...
Cappella Amsterdam - Cantique de Jean Racine (Live @ Bimhuis - Amsterdam)
Holland Baroque Society e...
Holland Baroque Society en Cappella Amsterdam: Requiem voor...
"Poulenc: Stabat Mater - ...
"Poulenc: Stabat Mater - VI. Vidit suum dulcem natum"
Cappella Amsterdam presents
Cappella Amsterdam presents
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Cappella Amsterdam - Cantique de Jean Racine (Live @ Bimhuis - Amsterdam)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer