Cees Schrama
Cees Schrama is een veelzijdig muzikant en producer. Eind jaren zestig drukt hij met zijn experimentele muziekstijl een grote stempel op het geluid van de Golden Earring. Ook werkt hij mee aan de single Venus, waarmee Shocking Blue wereldwijd een hit scoort. Schrama's grootste passie is echter jazz. Hij presenteert ...
Volledige biografie...
Instrumenten
orgel, producer, toetsinstrumenten
Biografie Cees Schrama
Cees Schrama is een veelzijdig muzikant en producer. Eind jaren zestig drukt hij met zijn experimentele muziekstijl een grote stempel op het geluid van de Golden Earring. Ook werkt hij mee aan de single Venus, waarmee Shocking Blue wereldwijd een hit scoort. Schrama's grootste passie is echter jazz. Hij presenteert dertig jaar het jazzprogramma Sesjun voor de TROS waar hij bekende jazzmuzikanten uit binnen- en buitenland ontvangt.
1936
Cees Schrama wordt geboren op 18 december 1936 in Den Haag.
1944 - 1954
Als achtjarig jochie begint hij al muziek te spelen. Min of meer onder druk van zijn moeder, die concertpianiste is. Zijn vader speelt saxofoon. Het eerste instrument van Cees Schrama is een accordeon. 'Een rotinstrument', zal hij veel later in een interview zeggen. Als hij elf jaar is, ruilt hij de accordeon in voor een gitaar. Niet lang daarna gaat hij ook piano en orgel spelen. In 1954 maakt hij met tenorsaxofonist Bob Rigter deel uit van het Cheers Rhythm Combo dat onder meer deelneemt aan de AVRO-jazzcompetitie.
1955 - 1964
Na de HBS volgt hij een muziekstudie bij Henri van der Zee in Leiden en al snel start zijn actieve carrière als pianist. In 1957 toert hij door Europa met het Ted Easton Combo (onder leiding van Theo van Est) om tot 1962 voor Amerikaanse militairen op te treden. Op 25 oktober 1960 maakt hij ook opnamen voor Polydor met Ted Easton. In 1963 formeert hij zijn Holland Quintet/Quartet waarmee hij onder meer optreedt in Turkije en Frankrijk.
1965 - 1966
Op 18 april 1965 neemt Cees Schrama muziek op met Leddy Wessel. Eind 1965, begin 1966, werkt hij voor het eerst met The Golden Earrings aan de plaat Winter Harvest. Zijn inbreng met piano, orgel, mellotron, vibrafoon is onconventioneel. Hij experimenteert met diverse technieken en drukt zo een groot stempel op het geluid van de band. Schrama leert basgitarist Rinus Gerritsen piano spelen. In 1966 begint hij in zijn geboortestad een studie Engels die hij drie jaar later afrondt. Muziek blijft echter zijn grote passie. Tot 1970 werkt Schrama nog aan drie albums mee van de Golden Earring.
Golden Earring
1967
Schrama brengt in 1967 twee soloplaten uit onder de namen Snuffy King Trio en Crazy Casey. Op de plaat van Crazy Casey doen Rinus Gerritsen, George Kooymans en Jaap Eggermont van The Golden Earrings mee.
1968 - 1969
In 1968 gaat hij achter de knoppen zitten als producer bij platenmaatschappij Red Bullet, maar Schrama blijft ook actief als muzikant. Hij gaat spelen bij het Carl Schulze Latin Jazztet waarmee hij op grote festivals in heel Europa staat. Eind jaren zestig werkt hij mee aan de grote hit Venus van Shocking Blue. In 1969 richt hij de groep Funky Eight op.
Shocking Blue
1970
Een jaar later wordt Funky Eight omgedoopt in Casey & The Pressure Group. In datzelfde jaar verschijnen de albums Lazy Bones en Powerhouse. De single Soul Tango, afkomstig van het album Powerhouse, wordt een bescheiden hit.
Casey & The Pressure Group
1971
De single Lazy Bones van het gelijknamige album wordt geen groot succes, maar de tweede single The Heart Of A Woman behaalt de achttiende plaats in de hitlijsten. Later in het jaar verschijnt de plaat Comin' Home (eerder uitgebracht als Beast And I) waarop leden van de Golden Earring een gastbijdrage leveren.
1972
In 1972 wordt Cees Schrama A&R manager bij platenmaatschappij Polydor. Hij blijft zelf ook platen maken en brengt onder eigen naam de herkenningsmelodie van de NCRV op single uit.
1973
De TROS begint in 1973 met het radioprogramma Sesjun waarin jazzmuzikanten live optreden. Met producer Dick de Winter en presentator Cees Schrama wordt dit programma al snel populair. Het duo ontvangt de beste jazzmuzikanten uit binnen- en buitenland. Cees Schrama presenteert het programma ruim dertig jaar. Nog werkend voor Polydor brengt de maatschappij LP’s uit van het programma Sesjun van onder anderen Toots Thielemans en Monty Alexander.
1974 - 1981
Naast zijn werkzaamheden bij Polydor en als presentator bij Sesjun speelt Schrama op talrijke platen mee als studiomuzikant. Hij werkt onder meer mee aan albums van Astrid Nijgh, Mouth & MacNeal, The Shoes, Polle Eduard en Bonnie St. Claire. Zijn piano en/of orgelgeluid is op grote hits te horen. Daarnaast produceert hij verschillende platen, onder anderen van Gijs Hendriks (Rockin', 1972) en de groep Flairck (Variaties Op Een Dame, 1978). In 1981 treedt hij voor het laatst op met zijn band Casey & The Pressure Group.
Astrid Nijgh Bonnie St. Claire Flairck Gijs Hendriks Mouth & MacNeal Polle Eduard The Shoes
1982 - 1984
In 1982 wordt Schrama bestuurslid van BUMA/STEMRA. Hij produceert drie platen van de groep het Klein Orkest: Het Leed Versierd (1982), Later Is Allang Begonnen (1984) en Roltrap Naar De Maan (1985). De groep, met zanger Harrie Jekkers als frontman, haalt de hitlijsten met de singles Laat Mij Maar Alleen, Koos Werkeloos en Over De Muur.
Het Klein Orkest
1985
In 1985 wordt hij international product manager pop en jazz bij Polygram. Het radioprogramma Sesjun wordt via de wereldomroep ook in Amerika uitgezonden en trekt daar miljoenen luisteraars.
1988
Hij wordt in 1988 voorzitter van de stichting Palm (Professionele Auteurs Lichte Muziek).
1991
Schrama wordt in 1991 vice-voorzitter van STEMRA en lid van de Raad van Toezicht van BUMA.
1993 - 1995
Vanaf begin jaren negentig gaat Schrama minder produceren en is hij ook steeds minder in de studio te vinden. In 1993 produceert hij nog wel het album Live At The North Sea Jazz Festival van het Rosenberg Trio. In 1994 en in 1995 produceert hij nog twee platen van de groep.
The Rosenberg Trio
1994
Schrama gaat met pensioen, maar blijft nog een druk baasje in de muziek. Voor platenmaatschappij Universal wordt hij internationaal jazzconsulent. Hij is adviseur, vraagbaak en maakt verschillende compilaties. Daarnaast gaat hij in 1995 liner notes schrijven voor cd's.
1999
De stichting Jazz op Zes wordt opgericht en Schrama maakt deel uit van die stichting. Het is een select groepje van professionals die zich sterk maakt om jazz op de radio en televisie te krijgen.
2000 - 2003
Jazzmuzikant Piet Noordijk brengt in 2000 het album New Quintet en drie jaar later het album Piet Plays Sinatra uit. Cees Schrama produceert beide platen.
2004
De TROS besluit om in het najaar van 2004 te stoppen met jazzprogramma Sesjun. De omroep draagt het programma over aan de NPS waardoor freelancer Schrama het veld moet ruimen voor Hans Mantel die in vaste dienst is bij de NPS. Schrama heeft het populaire radioprogramma bijna 32 jaar gepresenteerd en mede geproduceerd en is hevig teleurgesteld. In de Gooi- en Eemlander zegt hij: 'Er is een enorme verschraling aan de gang. In de jaren '50 en '60 had iedere omroep een live-jazzprogramma.'
2005
Cees Schrama is in 2005 op de kop af dertig jaar betrokken bij het North Sea Jazz Festival. Ook dit jaar neemt hij de presentatie voor een van de zalen weer voor zijn rekening. Daarnaast maakt hij al jaren deel uit van de programmacommissie.
2007
In het boek It Don't Mean A Thing: Leven Met Jazz (mei) staan Schrama's herinneringen en vaak grappige anekdotes verzameld.
2008 - 2011
Cees Schrama krijgt in 2009 van het North Sea Jazz Festival de Paul Acket Award Special Appreciation vanwege zijn belangrijke bijdragen aan de jazzmuziek in het algemeen en aan North Sea Jazz in het bijzonder. Na ruim 24 jaar legt hij in 2010 zijn functie als bestuurslid bij BUMA/STEMRA neer. De Algemene Ledenvergadering benoemt hem in mei 2013 tot Lid van Verdienste. Hij stopt in 2010 ook als consultant bij de Universal Music Group. Bij de uitreikingen van de Edisons Jazz en World, in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven in november 2011, wordt Schrama met een Edison onderscheiden voor de cd-uitgaven in de serie The Sesjun Radio Shows die hij met Dick de Winter heeft samengesteld. Op de cd's staan Tros-sessies van Bill Evans, Chet Baker en Art Blakey.
2012 - 2015
Schrama presenteert elke zondagavond op Baarn FM het programma Jazz Rond Zes. De digitale versie van zijn boek It Don't Mean A Thing verschijnt begin 2013, aangevuld met foto- en videomateriaal en een extra verhaal over zijn afscheid in 2012 als presentator van North Sea Jazz. Vanaf maart 2014 is hij voorzitter van de raad van jazz.nl. Cees Schrama krijgt in 2015 de Laren Jazz Award Honoris Causa voor zijn bijdragen voor en achter de schermen aan het Larense jazzfestival. Op de ledenvergadering van de Federatie van Nederlandse Jazzfestivals in maart 2015 wordt Cees Schrama benoemd tot erelid van de federatie. Voorzitter Ton Bos roemt zijn inzet voor de Nederlandse jazz en het advies dat hij de FNJF ondanks zijn hoge leeftijd nog regelmatig geeft.
2016
In 2016 neem Cees Schrama na 38 jaar afscheid als pianist en leider van het tienkoppige orkest de Gooische Compagnie, voornamelijk bestaande uit musicerende omroepmedewerkers.
Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:
producer
1972 - Diverse Uitvoerenden 'Godspell'
1975 - Toots Thielemans 'Old Friend'
1975 - Letty de Jong 'Dolce'
1978 - Letty de Jong 'Het Beste Van Letty de Jong'
1979 - Gebroeders Grimm 'Eentje Die D'r Wezen Mag'
1979 - Gé Titulaer 'What's New'
1980 - Waso 'Live In Laren'
1980 - Gé Titulaer 'I Do It For Your Love'
1981 - Jan Blaaser 'Bramen Zoeken'
1982 - Diverse Uitvoerenden 'Adios 1982, De Grootste Nederlandstalige Hits '
gastmuzikant
1980 - Louis Neefs 'Nooit Zonder Jou'
arrangeur
1969 - Tom en Dick 'Bloody Mary en de rest…'
Discografie Cees Schrama
Live at the Scotch Club
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1967
|
Label
|
CBS, 52450
|
producer
|
Cees de Man
|
Bijzonderheden
|
onder de naam Trio King Snuffy
|
The Beast and I
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1967
|
Label
|
Polydor, 236148
|
gastmuzikant
|
George Kooymans
|
gastmuzikant
|
Rinus Gerritsen
|
gastmuzikant
|
Jaap Eggermont
|
Bijzonderheden
|
onder de naam Crazy Casey; samen met The Golden Earrings; in 1971 heruitgegeven onder de titel Comin' Home (Polydor 2441732)
|
Toy Symphony
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
7", 1971
|
Label
|
Philips, 6075131
|
B-kant
|
Serenade to Summertime
|
NCRV Herkenningsmelodie
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
7", 1972
|
Label
|
Polydor, NAP 2112007
|
B-kant
|
Eddy Ready Go
|
Bijzonderheden
|
de B-kant is gecomponeerd door Harry van Hoof
|
Sandy Coast
-
And Their Name Is....
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1967
|
Label
|
Marble Arch, MALH 202
|
gastmuzikant
|
Cees Schrama
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
7", 1967
|
Label
|
Decca, AT 10296
|
gastmuzikant
|
Cees Schrama
|
tekstschrijver
|
Lennaert Nijgh
|
gastmuzikant
|
Bert Paige
|
Hitnotering
|
23-09-1967, Top 40, 4 weken, plaats 25
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1967
|
Label
|
Polydor, 736068
|
producer
|
Fred Haayen
|
gastmuzikant
|
Cees Schrama
|
engineer
|
Jan Audier
|
Bijzonderheden
|
in 1976 uitgegeven als Polydor (2419053) en later heruitgegeven op cd.
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1968
|
Label
|
Polydor, 184120
|
producer
|
Fred Haayen
|
gastmuzikant
|
Cees Schrama
|
engineer
|
Jan Audier
|
Bijzonderheden
|
in 1976 heruitgegeven op lp als Polydor (2419054) en later op cd
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1969
|
Label
|
Pink Elephant, PE 88001
|
gastmuzikant
|
Cees Schrama
|
arrangeur
|
Dick Bakker
|
engineer
|
Dick Bakker
|
Hitnotering
|
14-02-1970, Albumlijst, 8 weken, plaats 4
|
Bijzonderheden
|
Heruitgave met vier extra tracks Repertoire (RR 4041-C); ook op cd
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
2LP, 1969
|
Label
|
Polydor, 236623/24
|
producer
|
Fred Haayen
|
gastmuzikant
|
Cees Schrama
|
Bijzonderheden
|
Dubbel-lp met inlegvel. Later opnieuw uitgebracht als Polydor 2670 259
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
7", 1969
|
Label
|
Polydor, S 1335
|
producer
|
Cees Schrama
|
Hitnotering
|
17-01-1970, Top 40, 14 weken, plaats 2
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
7", 1969
|
Label
|
Pink Elephant, PE 22015
|
producer
|
Cees Schrama
|
engineer
|
Dick Bakker
|
Hitnotering
|
12-07-1969, Top 40, 15 weken, plaats 3
24-01-1970, Top 40, 11 weken, plaats 3
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1970
|
Label
|
Polydor, 2340003
|
gastmuzikant
|
Cees Schrama
|
Hitnotering
|
05-09-1970, Albumlijst, plaats 1
|
The Shoes
-
Let The Shoes Shine In
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1970
|
Label
|
Polydor, 2441013
|
gastmuzikant
|
Cees Schrama
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1970
|
Label
|
Pink Elephant, PE 877002
|
gastmuzikant
|
Cees Schrama
|
arrangeur
|
Dick Bakker
|
engineer
|
Dick Bakker
|
Hitnotering
|
03-10-1970, Albumlijst, 6 weken, plaats 13
|
Bijzonderheden
|
AKA Hello Darkness; heruitgave met vier extra tracks Repertoire (RR 4086-WZ); ook op cd
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1971
|
Label
|
Polydor, 2925001
|
producer
|
Fred Haayen
|
gastmuzikant
|
Cees Schrama
|
Hitnotering
|
11-09-1971, Albumlijst
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1971
|
Label
|
Philips
|
gastmuzikant
|
Cees Schrama
|
Hitnotering
|
09-01-1971, Albumlijst, 5 weken, plaats 26
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
7", 1973
|
Label
|
Tina Records
|
producer
|
Cees Schrama
|
Bijzonderheden
|
orkest o.l.v. Cees Schrama
|
Drs. P
-
Zingt Allen Mee Met Drs. P
Drs. P
-
Over Land En Zee Met Drs. P
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1974
|
Label
|
Polydor, 2925 023
|
producer
|
Cees Schrama
|
gastmuzikant
|
Hans Hollestelle
|
Hitnotering
|
28-09-1974, Albumlijst, 3 weken, plaats 43
|
Drs. P
-
Een Flitsende Soiree Met Drs P
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1975
|
Label
|
Polydor, 2925 036
|
producer
|
Cees Schrama
|
Bonnie St. Claire
-
Dokter Bernard En 11 Andere Grote Successen van Bonnie St. Claire
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1976
|
Label
|
Polydor, 2441066
|
gastmuzikant
|
Cees Schrama
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1977
|
Label
|
Polydor, 2925060
|
gastmuzikant
|
Cees Schrama
|
producer
|
Cees Schrama
|
Bijzonderheden
|
samen met de Amerikaanse klarinettist Tony Scott, opgenomen op 17 juni 1977 in de Soundpush Studios te Blaricum
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
7", 1978
|
Label
|
Polydor, 2050483
|
producer
|
Cees Schrama
|
arrangeur
|
Dick Bakker
|
Hitnotering
|
02-12-1978, Top 40, Tip
|
Drs. P
-
Romantiek Voor Twee Met Drs. P
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1978
|
Label
|
Polydor, 2925 066
|
producer
|
Cees Schrama
|
Flairck
-
Variaties Op Een Dame
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1978
|
Label
|
Polydor, 2925072
|
producer
|
Cees Schrama
|
Hitnotering
|
02-12-1978, Albumlijst, 34 weken, plaats 10
|
Flairck
-
Flairck En Orkest
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1982
|
Label
|
Polydor, 2925 135
|
producer
|
Cees Schrama
|
tekstschrijver
|
Lennaert Nijgh
|
Bijzonderheden
|
met medewerking van Nelleke Burg en het Gewestelijk Orkest voor Zuid-Holland onder leiding van David Porcelijn
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1982
|
Label
|
Polydor, 2952133
|
producer
|
Cees Schrama
|
Hitnotering
|
24-07-1982, Albumlijst, 8 weken, plaats 21
|
Flavium
-
Closer To You
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1983
|
Label
|
Polydor
|
producer
|
Cees Schrama
|
Canyon
-
Een Beetje Alleen
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1983
|
Label
|
Mercury
|
producer
|
Cees Schrama
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1984
|
Label
|
Polydor, 821798-1
|
producer
|
Cees Schrama
|
Hitnotering
|
02-06-1984, Albumlijst, 18 weken, plaats 4
|
Act
|
Cees Schrama
|
Type en jaar
|
LP, 1985
|
Label
|
Polydor, 827372-2
|
producer
|
Cees Schrama
|
engineer
|
Pieter Nieboer
|
Hitnotering
|
05-10-1985, Albumlijst, 7 weken, plaats 47
|
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.