Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CEES VERSCHOOR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

05-12-1917 - 20-08-2004

Genre

altsaxofoon, amusementsmuziek, basklarinet, jazz, klarinet, klassiek, tenorsaxofoon

Cees Verschoor

Cees Verschoor (eigenlijk Cornelis Verschoor, Den Helder, 5 december 1917 – Den Helder 20 augustus 2004) is een allround musicus, die niet alleen bijna alle rietinstrumenten beheerst, maar ook thuis is in (semi-)klassieke muziek, operette en muziek voor theater en film. Meteen na de oorlog krijgt hij een vaste baan ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altsaxofoon, basklarinet, klarinet, tenorsaxofoon

Biografie Cees Verschoor

Cees Verschoor (eigenlijk Cornelis Verschoor, Den Helder, 5 december 1917 – Den Helder 20 augustus 2004) is een allround musicus, die niet alleen bijna alle rietinstrumenten beheerst, maar ook thuis is in (semi-)klassieke muziek, operette en muziek voor theater en film. Meteen na de oorlog krijgt hij een vaste baan als lead-altsaxofonist bij het Metropole Orkest, die hij bekleedt tot aan zijn pensionering in 1976. Hij valt geregeld in voor collega-rietblazers in andere orkesten, in zowel het populaire als het klassieke genre. In de jaren vijftig heeft hij een eigen groep genaamd Saxofonia, waarvan geen opnamen bestaan. Klarinet speelt hij al vanaf zijn zevende; op zijn veertiende is hij daarop al solist in het Stedelijk Muziekcorps van Den Helder. Door zelfstudie leert hij ook de saxofoon te bespelen. Na ruime ervaring in allerlei dans- en Swingbands bekwaamt hij zich tijdens de oorlogsjaren ook in klassieke richting door klarinetles te nemen van Hans Helmke, een Duitse klarinettist van het Concertgebouworkest. Daarnaast geeft hij zelf privé-les; een van zijn leerlingen is Ad van den Hoed.

In bezetting van

Metropole Orkest   klarinet, saxofoon

1937 - 1939

Na allerlei amateurorkestjes belandt Cees Verschoor bij de Rhythm Sheiks van drummer Aldert Dekker. Met de Amerikaanse pianist Eddy Oliver maakt hij een tournee, die twee jaar later in Frankrijk eindigt.

1939 - 1944

Terug in Nederland komt hij bij Jascha Trabsky. In de zomer van 1940 maakt hij vanaf de oprichting meteen deel uit van de band van Ernst van 't Hoff, waarmee hij naar Duitsland trekt. In Berlijn maakt Verschoor een flink aantal plaatopnamen, met het orkest van Ernst van 't Hoff, maar ook met andere formaties. In mei 1941 keert de band na vier maanden terug naar ons land. Na een tweede Duitse tournee vindt Verschoor het welletjes en treedt hij in november 1942 toe tot het nieuwe orkest van Dick Willebrandts. Gelijktijdig valt hij ook nog in bij de band van de Belg Fud Candrix tijdens diens engagementen in ons land. Na september 1944, als de band van Willebrandts wordt opgeheven, vindt Verschoor nog werk bij Piet van Dijk en Max Woiski.

1945 - 1976

Cees Verschoor komt na de bevrijding nog even terug in de nu tot Blue Stars herdoopte band, zonder Willebrandts, maar hij krijgt reeds die zomer een telegram van Dolf van der Linden om bij het nieuw op te richten Metropole Orkest te komen werken. Naast zijn functie als lead-altsaxofonist krijgt hij daar veel solo's toebedeeld voor de meest diverse concerten. Pianist Dick Schallies vertelt over hem: 'Die man was zelf bijna een sax. Als iedereen al klaar was zat hij nog eindeloos te poetsen en te stellen aan de klepjes van z'n saxofoon. Hij was echt leading saxofonist, wat later Piet Noordijk was' (Metro Friends, april 2005).

1950

In januari 1950 vertrekt Verschoor naar Engeland met een sextet van accordeonist Johnny Meyer voor een uitzending van de BBC-Jazzclub. Op 22 april van dat jaar horen we hem in een zevenmans combinatie voor de VARA-radio in een nieuw programma Voor De Vuist Weg.

1952 - 1961

Incidenteel vervangt hij Kees Bruijn bij radio-uitzendingen van het kwartet Ger van Leeuwen en maakt hij deel uit van diens big band voor radio en grammofoonplaat.

1976

Na zijn pensionering bij het Metropole Orkest trekt Cees Verschoor zich terug, maar hij toont zich nog dienstbaar door het geven van adviezen aan enkele big bands.

Discografie Cees Verschoor

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Cees Verschoor

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer