Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CHARLES VAN TASSEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1937 - 04-01-2013

Genre

bariton, klassiek, opera

Charles van Tassel

Volgens Marien van Nieukerken, de vaste pianist van Charles van Tassel, is de eigenlijke reden waarom Van Tassel naar de opera gaat, een betere liedvertolker te worden: het lied is een leidraad door zijn hele carrière. Verder is Van Tassel wars van alles wat met show of sentimentaliteit te maken ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bariton

Genoemd in de biografie van

1952   Boudewijn Tarenskeen
1990   Johannette Zomer
1996   Judith van Wanroij

Biografie Charles van Tassel

Volgens Marien van Nieukerken, de vaste pianist van Charles van Tassel, is de eigenlijke reden waarom Van Tassel naar de opera gaat, een betere liedvertolker te worden: het lied is een leidraad door zijn hele carrière. Verder is Van Tassel wars van alles wat met show of sentimentaliteit te maken heeft.

1937

De van oorsprong Amerikaanse bariton Charles van Tassel (1937) zingt als jongenssopraan in New York.

1965

In 1965 maakt hij als professioneel zanger zijn debuut met de Contemporary Chamber Players onder leiding van de dirigent Ralph Shapey.

1968

Drie jaar later vertrekt hij naar Duitsland om daar bij de opera te gaan zingen en maakt carrière in Hamburg, Kassel en Freiburg.

1975

In 1975 vestigt hij zich in Amsterdam en neemt de Nederlandse nationaliteit aan. In Enschede verbindt hij zich met het Opera Forum.

1977

Bij de Vereniging Vrienden van het Lied worden masterclasses gegeven, niet alleen door Charles van Tassel maar ook door de zangers Bernard Kruisen en Herman Schey, en de pianisten Rudolf Jansen en Thom Bollen.

Rudolf Jansen

1979

De in het hedendaagse repertoire gespecialiseerde Charles van Tassel zingt in 1979 in de productie 'Mausoleum' van Louis Andriessen.

Louis Andriessen

1982

In 1982 maakt Van Tassel zijn debuut bij De Nederlandse Opera in de opera 'Pique dame' van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Aan het Amsterdams conservatorium is Charles van Tassel werkzaam als zangdocent. Tijdens zijn carrière zingt Van Tassel meer dan honderd operarollen. In Nederland werkt Charles van Tassel samen met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, La Petite Bande en Anima Eterna. Ook heeft hij optredens bij Opera Zuid, het Holland Festival en het Haags Bach Festival. Maar niet alleen opera staat op het repertoire, ook liederen en oratoria. Zo werkt Van Kassel eveneens samen met kleinere, experimentele ensembles als De Volharding en het Vlaamse Walpurgis.

De Nationale Opera Holland Festival Koninklijk Concertgebouworkest Opera Zuid

1992

Ook in de productie 'Broken strings' van de Indiase componist Param Vir vertolkt Charles van Tassel een rol en in 1994 in de opera 'Symposion', op.33, van Peter Schat.

Peter Schat

1997

In 1997 debuteert Van Tassel in Carnegie Hall in New York met een recital van Nederlandse en Amerikaanse liederen om een paar later op te treden in het theater van Bazel in Zwitserland.

2000

Van Tassel zingt in 'De Bijlmer Opera' van Jacques Bank de rollen van de burgemeesters Van Hall, Samkalden, Polak en Van Thijn.

Jacques Bank

2004

In de opera 'Parsifal' van Boudewijn Tarenskeen en regisseur Jan Joris Lamers, wederom een opvallende productie, vertolkt Charles van Tassel de hoofdrol.

Boudewijn Tarenskeen

2012

Tot aan 2012 is Van Tassel actief als zanger op diverse podia. In augustus 2012 geeft hij een concert in Bussy in Frankrijk. Daarbij zingt hij het lied 'Come away death' van Gerald Finzi en besluit met de zin 'To weep there' een leven lang zingen. Charles van Tassel overlijdt in Amsterdam op 4 januari 2013.

Discografie Charles van Tassel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Charles van Tassel

Audio/Video Charles van Tassel

Video Charles van Tassel

Britten: War Requiem II D...
Britten: War Requiem II Dies Irae 4 Bugles sang, saddening the evening air
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Britten: War Requiem II Dies Irae 4 Bugles sang, saddening the evening air

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer