Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CHRIS DEKKER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

achter de drums

Periode

30-12-1932 - heden

Genre

bebop, big band, drums, swing

Chris Dekker

Drummer Chris Dekker (Utrecht, 30 december 1932) stamt uit een muzikaal geslacht. Zijn vader Chris Dekker sr. is in het tweede kwart van de vorige eeuw een toonaangevend drummer en accordeonist in de Utrechtse muziekwereld en weet zijn zoon al vroeg te interesseren voor jazz. Chris jr. leert snel en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

drums

Biografie Chris Dekker

Drummer Chris Dekker (Utrecht, 30 december 1932) stamt uit een muzikaal geslacht. Zijn vader Chris Dekker sr. is in het tweede kwart van de vorige eeuw een toonaangevend drummer en accordeonist in de Utrechtse muziekwereld en weet zijn zoon al vroeg te interesseren voor jazz. Chris jr. leert snel en speelt al op zestienjarige leeftijd als professional in lokale bands. Twee jaar later volgt een periode van optredens in Amsterdamse, Rotterdamse en Haagse jazzclubs. Vanaf 1954 is hij voornamelijk actief in Duitsland, Frankrijk en België in bands van Gerry en Harry Pohl, 'Fats' Sadi en Al Goyens. Ook speelt hij als begeleider van Amerikaanse jazzmusici zoals Paul Gonsalves en Jimmy Woode in onder meer de Brusselse jazzclub La Rose Noir. In 1959 keert Chris Dekker definitief terug naar Nederland. Hij speelt in het Trio Wim Jongbloed, The Millers en het Barbados Quintet, en met musici als Eddy Sanchez, Jan Blok, Toon van Vliet, Ado Broodboom, Theo Loevendie en Misha Mengelberg, in Amsterdamse clubs als Sheherezade, Casablanca en de Cockpit. Hij wordt een veelgevraagd sessiemuzikant in de radio- en tv-orkesten van de Nederlandse omroep. Ook werkt hij mee aan grammofoonplatenopnamen van ruim 6000 titels voor singles en LP's in alle genres. In 1982 wordt hij hoofdvakdocent drums aan het Conservatorium van Maastricht.

In bezetting van

Millers   drums

1932 - 1948

Zijn vader, Chris Dekker sr. (1907-1951), is in Utrecht een professionele accordeonist en na de Tweede Wereldoorlog ook drummer. Hij is de leider van de Utrechtse Midland Band. Hij weet zijn zoons Gerard (1931-2010) en Chris te interesseren voor muziek in brede zin. Gerard kiest voor klassieke muziek (organist en klavecinist met onder meer violiste Emmy Verhey) en Chris voor de jazz. Tijdens zijn mulo-jaren begint Chris Dekker jr. in bandjes te spelen en nauwelijks zestien jaar oud mag hij zich professioneel drummer noemen.

1949 - 1950

Chris Dekker speelt, tot zijn militaire dienstplicht, voornamelijk in Utrecht en omgeving met diverse bands.

1951 - 1954

Tijdens militaire dienst is hij drummer van een orkest waarin onder anderen de saxofonisten Piet Noordijk en Joop Mastenbroek spelen. Door zijn groeiende bekendheid krijgt Dekker de gelegenheid zich landelijk te ontplooien. Hij speelt in de bekende nacht- en jazzclubs in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met groepen van onder anderen Henk de Vries en Johnny Vrolijk, die als een van de eerste Nederlandse jazzmusici die naar Amerika verhuist.

Joop Mastenbroek Piet Noordijk

1955 - 1958

De Haagse musici Gerry en Harry Pohl vragen Dekker als drummer voor hun band, die in Duitsland en Frankrijk voor de daar gelegerde Amerikaanse militairen speelt. De latere orkestleider Tony Nolte is de pianist. Daarna speelt Dekker bij Wim Overgaauw, alias Bill White, met saxofonist Ruud Brink en Duitse musici voor eenzelfde publiek. Met het septet van trompettist Al Goyens, waarin ook saxofonist Karel Reys, speelt hij in Chateauroux. In de Parijse jazzclub Le Chat Qui Pêche hoort Dekker enkele maanden tot de vaste deelnemers aan de jam-sessies. De Belgische vibrafonist 'Fats' Sadi is de volgende orkestleider die Dekker opneemt in zijn band, met de Belgen Jack Sels (tenorsax) en Jean Warland (bas). Tijdens korte perioden in Nederland speelt Dekker in het Zaans Rhythm Quintet met pianist Boudewijn Leeuwenberg, saxofonist Simon Leeghwater, trompettist Han Tromp en bassist Jacques Schols. Het vijftal wint in 1957 de AVRO Jazzcompetitie.

Harry Pohl Jacques Schols Ruud Brink Tony Nolte Wim Overgaauw

1959 - 1960

Definitief terug in Nederland, aanvankelijk in Amsterdam, speelt Dekker in groepen van pianist Wim Jongbloed met gitarist Jan Blok en vibrafonist Eddy Sanchez. Hij remplaceert bij The Millers en maakt deel uit van het Barbados Quintet, bestaande uit pianist Misha Mengelberg, saxofonist Theo Loevendie, trompettist Ado Broodboom en bassist Hans van Rossem. Dekker leidt een eigen formatie met Jacques Schols, Jack Sels en de Algerijns-Franse pianist Roland Ronchaud. Hij wordt adviseur (met Peter Niewerf en Wim Kuilenburg) van het sectiebestuur Studiomusici van de kunstenbond FNV en (vanaf 1993) lid van de klankbordgroep van SENA, de organisatie voor muzikale rechten van uitvoerende artiesten

Ado Broodboom Eddy Sanchez Millers Misha Mengelberg Theo Loevendie Wim Jongbloed

1961 - 1982

Dekker profileert zich als een veelzijdige sessiedrummer. Hij maakt deel uit van de talrijke orkesten van de Nederlandse omroepverenigingen en werkt bijna constant voor de platenindustrie. Op ruim zesduizend titels voor singles en LP's - van jazz tot carnaval, chansons, rock en filmmuziek - is hij als drummer te horen. Hij is de ritmische kracht op LP's van onder anderen Cornelis Vreeswijk, Liesbeth List, Henk Elsink, Martine Bijl, Wieteke van Dort, de rockopera Godspell en de tv-series Farce Majeure,'t Schaep Met De Vijf Pooten en Ja Zuster, Nee Zuster. Hoogtepunten als studiodrummer ervaart hij als begeleider van grote internationale solisten zoals Nat Gonella, Bud Freeman, Benny Carter, Teddy Wilson, Barney Kessel, Stéphane Grappelli, Cleo Laine en Johnny Dankworth, Astrud Gilberto, Matt Monro, Johnny Mathis, José Feliciano, Eugen Cicero, Larry Adler, Rosemary Clooney, Buddy Tate, Benny Bailey en Michel Legrand. In 1965 maakt Dekker een tournee door Groot-Brittannië (Londen, Manchester, Bath, Glasgow, Edinburgh) en langs jazzfestivals in onder meer Antwerpen, Oostende, Düsseldorf en Frankfurt, met The Dutch Swing College Band. In de jaren tachtig speelt hij op het North Sea Jazz Festival met onder anderen Benny Carter.

Liesbeth List Martine Bijl Wieteke van Dort

1982 - 1996

Hij wordt hoofdvakdocent Drums aan het Conservatorium van Hilversum (tot 1983) en Maastricht (tot 1994). In 1996 is Chris Dekker mede-organisator van het Loosdrecht Jazzconcours en voorzitter van de jury (met Jacques Schols, Piet Noordijk, Eef Albers en Hans Mantel) die de Wessel Ilckenprijs toekent. De Nijmeegse bassist Wiro Mahieu is de winnaar. In 1982 wordt hij de drummer van The Ramblers, de voortzetting van het dansorkest dat Theo Uden Masman in 1926 heeft opgericht. Deze band wordt achtereenvolgens geleid door Jack Bulterman, Marcel Thielemans en sinds 1997 door Jacques Schols. Chris Dekker wordt in 2005 co-orkestleider. Het jaar daarvoor heeft hij een koninklijke onderscheiding gekregen, hij is dan Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Eef Albers The Ramblers

Discografie Chris Dekker

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Chris Dekker

Audio/Video Chris Dekker

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer