Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CHRIS HINZE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Chris Hinze

Periode

1938 - heden

Genre

jazz, new age, wereldmuziek

Online

Officiële website

Pseudoniemen

The Chris Hinze Combination

Chris Hinze

Een van Nederlands meest veelzijdige en succesvolle muzikanten, actief in de jazz, pop, reggae en new age. Staat erom bekend zijn eigen, onafhankelijke koers te varen.
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Coen Molenaar   toetsinstrumenten
Remco van der Sluis   drums
Eva van de Poll   cello
Djoeke Klijzing   cello
Charlie Mariano   fluit, klarinet, saxofoon

Genoemd in de biografie van

1967   Dick van der Capellen
1968   Euson
1972   Dick Bakker
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Chris Hinze

Een van Nederlands meest veelzijdige en succesvolle muzikanten, actief in de jazz, pop, reggae en new age. Staat erom bekend zijn eigen, onafhankelijke koers te varen.

In bezetting van

A Forest Called Mulu   fluit
Holland Kwartet   piano

1954 - 1961

Chris Hinze wordt op 30 juni 1938 geboren in Hilversum. Kort na zijn geboorte verhuist hij met zijn ouders naar Nederlands-Indië. Als daar rond '48 de bevrijdingsoorlog uitbreekt gaat het gezin Hinze terug naar Nederland, waar Den Haag als vestigingsplaats wordt gekozen. De jonge Chris blijkt muzikaal. Hij speelt piano en doet al gauw mee met diverse formaties. Zo is hij in 1957 leider van de dixielandformatie The Shoeshine Stompers en leidt hij in 1960 een combo in de Haagse club l'Etoile. Na het horen van een plaat van de Amerikaanse saxofonist/fluitistFrank Wess neemt hij de fluit ter hand.

1962 - 1969

Bij het Koninklijke Conservatorium in Den Haag studeert Hinze fluit bij Frans Vester. Naast deze studie speelt hij met het trio van Dick van der Capellen en bij Boy Edgar als gastsolist. Voorts maakt hij deel uit van de soulformatie Euson & Stax. Met deze formaties maakt hij ook opnamen. Chris Hinze gaat met een beurs van het ministerie van cultuur, recreatie en maatschappelijk werk (CRM) studeren aan het Berkeley College Of Music in Boston.

Boy Edgar Euson

1970

Eenmaal terug formeert hij de Chris Hinze Combination, waarmee hij al snel successen boekt. In '70 ontvangt hij een Edison en neemt hij de prijs voor de beste solist in ontvangst bij het op dat moment toonaangevende Jazz Festival van Montreux. Hij gaat ook platen maken, met jazzy bewerkingen van klassieke stukken en composities van erkende grootheden als Burt Bacharach.

1971

Hinze geldt als één van Nederlands meest vooraanstaande jazzmuzikanten. In alle polls komt hij als beste fluitist naar voren. Op 31 juli neemt Hinze met engineer André van de Water en producer Alan Bates in Baarn een sessie op met de Amerikaanse altsaxofonist Charlie Mariano (Boston, 1923) en de ritmesectie Roger Cooke (bas) en Jimm Chaaperoe (drums). De opnamen verschijnen op het album Blue Stone.

1972

The Chris Hinze Combination is op diverse plekken in Europa live te bewonderen: Zwitserland (begin april), met het Hannover Symfonie Orkest tijdens concerten in Hannover en Hamburg (eind april), op het Altena Jazz Festival en tijdens jazzfestivals in Neurenberg, Wiesbaden, Heidelberg, Moers en Luik. Tijdens het Holland Festival beleeft op 23 juni in Scheveningen Hinze's compositie Live Music Now de wereldpremiere. Het album Who Can See The Shadow Of The Sun, het zesde album van Chris Hinze voor CBS, wordt geproduceerd door Ruud Jacobs en bevat onder meer vocale bijdragen van Letty de Jong. Herbie Hancock schrijft de hoestekst. The Chris Hinze Combination bestaat op deze plaat uit Wim Stolwijk (piano), Roger Cooke (bas) en Jimm Shaaperoe (drums).

1974

Chris Hinze beleeft zijn grootste plaatsucces tot dan toe met Sketeches On Bach, met daarop lichte uitvoeringen van bekende composities van de oude meester. Hinze ontvangt tijdens het Beethovenfestival in de stad Bonn voor zijn Life Music Show een aanmoedigingsprijs van 5000 Mark. In juli ontbindt de fluitist de Chris Hinze Combination.

1978

Op het album Bamboo Magic bestaat de nieuwe Chris Hinze Combination uit de Amerikaanse muzikanten Yvette Cason (zang) uit Washington DC, Gerald Carboy (bas) en Terry Silverlight (drums) uit New Jersey, Frank Wilkins (piano, zang) en Kevin Eubanks (gitaar).

1979 - 1981

Chris Hinze De Combination wisselt regelmatig van bezetting, met in 1979 onder meer drummer Kim Plainfield en bassist Philip Bowler. Zij spelen een jaar later samen met toetsenist James H. Batton en de Franse gastsolist Didier Lockwood op viool mee met de fluitist onder de naam Chris Hinze & Friends. In december 1980 tekent The Chris Hinze Combination een contract bij Ariola Benelux en werkt samen met producer Gerrit-Jan Leenders aan een eerste plaat voor dit label. Op zijn platen toont de fluitist zich steeds veelzijdiger: naast klassiek, jazz en pop waagt hij zich ook aan latin en reggae. Hinze neemt in Kingston, Jamaica het reggaealbum Word Sound And Power op met de ritmesectie Robbie Shakespeare (bas) en Sly Dunbar (drums) en gastvocalen van Peter Tosh. Vanaf maart 1981 tourt Chris Hinze & Friends door Nederland en staan in april en mei ook optredens gepland in België en Duitsland.

1982

Chris Hinze Na een verblijf in New York keert Hinze terug naar Europa en gaat hij met de Duitse gitarist Sigi Schwab en toetsenist Jasper van 't Hof op tournee met het programma Nieuwe Impressies (ondertitel: muziek van vroeger tot nu). Het trio speelt eigen werk en bewerkte composities van onder anderen Bach en Vivaldi. Met Schwab neemt Hinze een album op met bewerkingen van barokstukken. Zijn album Mirror Of Dreams bevat bijdragen van pianist Louis van Dijk en het Londen Symphony Orkest onder leiding van Dick Bakker. Hinze stapt over naar Keytone Records en legt zich toe op New Age muziek

1992 - 1993

Hinze reist door Bhutan, Tibet, Thailand, China en Japan.

1994

Chris Hinze bezoekt Tibet en neemt een rugzak vol muziek mee terug: ambient ritmische muziek met een vette bas eronder. Geluiden van de markt in Lhasa en volkszang maken deel uit van de buit. Het grootste deel bestaat echter uit traditionele Tibetaanse religieuze muziek.

1995

De registraties van concerten die The Chris Hinze Combination in 1994 geeft verschijnen in januari 1995 op de cd Namaskar. Op de T'ai Chi-cd staat muziek voor de beoefenaars van de gelijknamige Oosterse bewegingskunst. Gastmuzikanten op de plaat zijn Bansuri-fluitist Raghunath Seth (India), een Ti-Tzu fluitist van het Traditional Shanghai Orchestra Yu Xun Fa en de Shakuhachispeler Ichiro Seki (Japan).

1996

Nog steeds in Tibetaanse sferen, koopt Hinze speeches die door de 14e Dalai Lama zijn gehouden in Noorwegen. Hij samplet ze in zijn muziek. In november bezoekt Hinze de Dalai Lama om hem een exemplaar van Tibet Impressions te overhandigen.

1997

De reis naar Tibet vindt weerklank in de cd's Tibet Impressions I en II. Op deze twee cd's zijn bijna alle hoge lama's (Tibetaanse Gyuto monniken) vertegenwoordigd en domineert de religieuze Tibetaanse muziek. De lama's zijn ook bij zijn live uitvoeringen aanwezig met hun boventoon zang. Op de cd Luisterrijk Eten En Dubbel Genieten spreken topkoks als Robert Kranenborg, Paul Fagel, Jon Sistermans en Henk Savelberg recepten in muzikaal begeleid door Hinze.

1998

Hinze blijft met zijn nieuwe album Zen & The Art Of Dance & Meditation in dezelfde hoek. Op de cd is ondermeer het gezang te horen uit zenkloosters in Japan. Tom Holkenborg van Junkie XL staat Hinze productioneel bij en verzorgt enkele dancemixen. De Engelse blueszanger Dave Jeffs zorgt voor vokale bijdragen. De tournee die op het album volgt heet T’ai Chi In Balance. Voor deze tournee neemt Hinze naast een gitarist, twee gregoriaanse zangers en een chinese zangeres een complete groep T’ai Chi-meesters mee.

Junkie XL

1999

T’ai Chi In Balance deel twee verschijnt. De gelijknamige tournee loopt tot 3 december.

2001

Van 29 september tot en met 8 november verzorgt Hinze de muziekvoorstelling Zen, The Fire Within samen met de Britse danser Randall Scott en begeleid door een internationaal muziekgezelschap bestaand uit drummer Baz Mattie (Mimezine), zangeres Barbara Hannigan, de Afrikaanse zanger Mola Sylla, cellist Roeland Duine, percussionist Marcel Andriessen en de monnik John Toler.

Mimezine

2002

Chris Hinze brengt twee albums uit: in het voorjaar Zen Silence en in het najaar Akar Akar.

2003

The Chris Hinze Combination is in de theaters te zien met het programma Akar Akar.

2004

Vanaf 6 oktober tot en met 14 november tourt The Chris Hinze Combination met het programma Back On The Map Tour 2004 door Nederland. De bezetting bestaat naast Hinze uit de Duitse zangeres Suzana Dé (uit de band Sabe), de Senegalese zanger en percussionist Mola Sylla, toetsenist Coen Molenaar, drummer Remco van der Sluis en de celliste Eva van de Poll. Zangeres Sandhya Sanjana uit India is de speciale gast, behalve tijdens de concerten in Groningen, Den Haag en Utrecht waar zij vervangen wordt door Thé Lau.Vanaf 16 december is Chris Hinze samen met fotograaf Kai-Uwe Küchler een maand lang op tournee met Tibet Impressions Live 2004 - 2005. In zijn tweede huis op Ibiza neemt Hinze zijn eerste dvd op met hulp van videokunstenaar, theater- en muziekregisseur Bert Barten. De dvd bevat bijdragen van Eric Vaarzon Morel, de Cubaanse percussionist Nestor Luis Morales, de Spaanse flamencogitarist Marcial en live-opnamen van zijn band tijdens de Düsseldorfer Jazzrally. Back On The Map komt uit in twee delen.

Thé Lau

2005 - 2006

In de herfst van 2006 verschijnen de cd en dvd The Chris Hinze Combination - Live met een compilatie van de tournee van 2005. Met het programma Back On The Map speelt The Chris Hinze Combination in het seizoen 2006-2007 op podia en festivals. Chris Hinze en de Duitse zangeres Susana Dé worden daarbij begeleid door toetsenist Coen Molenaar, drummer Remco van der Sluis en cellist Djoeke Klijzing.

2007

Chris Hinze wordt door rapper Raymzter gevraagd voor een bijdrage op diens single en bijbehorende videoclip Vechten Op Het Schoolplein. De samenwerking bevalt zo goed dat de twee, samen met leden uit hun bands en de Marokkaanse zangeres Rajae el Mouhandiz, in het voorjaar een theatertournee doen onder de titel Serieuzere Zaken. Vanaf 1 oktober tot en met 11 november gaat de fluitist op tournee langs theaters in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland met de Tibet Impressions/Visual Concert tour. Tijdens de optredens worden op een groot scherm foto's geprojecteerd gemaakt door de Berlijnse fotograaf en wereldreiziger Kai Uwe Keuchler.

Raymzter

Discografie Chris Hinze

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Chris Hinze

Audio/Video Chris Hinze

Video Chris Hinze

Chris Hinze en Claron Mcf...
Chris Hinze en Claron Mcfadden - Chris Hinze/Bright
Chris Hinze "Word Sound a...
Chris Hinze "Word Sound and Power" - Tell me When - [Personal Vinyl Rip]
Chris Hinze - Venga
Chris Hinze - Venga
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Chris Hinze - Venga

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer