Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CLAZZ ENSEMBLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Promotiefoto Clazz Ensemble

Periode

2007 - heden

Genre

jazz

Online

Officiële website

Clazz Ensemble

Trompettist Gerard Kleijn (Wormerveer, 25 augustus 1964) en saxofonist Dick de Graaf (Nijkerk, 17 november 1954) richten in 2007 het Clazz Ensemble op om een brug te slaan tussen jazz en (moderne) gecomponeerde muziek. In de kleine big band-bezetting zijn musici uit beide werelden vertegenwoordigd. De muzikale leiders van het ...
Volledige biografie...

Bezetting

Gerard Kleijn   trompet
Charles Biggs   trompet
Frank Anepool   trompet
Vincent Veneman   trombone
Koen Kaptijn   trombone
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2007   Kris Goessens
2009   Douwe Eisenga
2011   Louis Andriessen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Clazz Ensemble

Trompettist Gerard Kleijn (Wormerveer, 25 augustus 1964) en saxofonist Dick de Graaf (Nijkerk, 17 november 1954) richten in 2007 het Clazz Ensemble op om een brug te slaan tussen jazz en (moderne) gecomponeerde muziek. In de kleine big band-bezetting zijn musici uit beide werelden vertegenwoordigd. De muzikale leiders van het ensemble vragen ook componisten uit beide sectoren om repertoire voor de groep te schrijven. Ze produceren van het eerste project, Avonturen, in 2009 een CD.

2007

Trompettist Gerard Kleijn en saxofonist Dick de Graaf, beiden afkomstig uit de jazz, richten het Clazz Ensemble op. De naam is een samentrekking van 'classical' en 'jazz'. Ze stellen deze kleine big band zorgvuldig samen uit muzikanten die werkzaam zijn in de jazz of in de gecomponeerde muziek - of soms in beide werelden.

2008

Voor het project Avonturen geven Kleijn en De Graaf opdrachten aan componisten uit de gecomponeerde hoek (David Dramm, Jacob ter Veldhuis, Marco C. de Bruin, Maud Sauer) en uit de jazz en geïmproviseerde muziek (Frank Carlberg, Niko Langenhuijsen, Michael Moore, Ilja Reijngoud, Dick de Graaf, Ig Henneman en Arend Niks). Het orkest is geregeld te horen in de zelf georganiseerde concertserie in het Amsterdamse Bethaniënklooster (waar ook verwante groepen spelen). Verder toert de groep door de rest van het land. In januari 2009 speelt het Clazz Ensemble in het Bimhuis, waar Chris Weeda opnamen maakt voor de debuut-CD Adventures - Live at the Bimhuis.

2009

Promotiefoto Clazz Ensemble December 2009 start een project met de in Finland geboren (maar in de VS woonachtige) componist-pianist Frank Carlberg. Het Clazz Ensemble speelt speciaal voor hen geschreven werken van Carlberg, maar ook werk van zijn leerling Nicholas Urie en van de door hem bewonderde Amerikaanse jazzcomponist George Russell (1923-2009).

2010

Het album Delta Suite bevat composities van de Zeeuwse componisten Dick de Graaf, Dies Le Duc en Douwe Eisenga. Bandleider Dick de Graaf laat zich voor zijn compositie inspireren door een foto uit 1886 van het orkest van zijn overgrootvader, de gehandicapte violist en boekhandelaar J.J. Ossewaarde.

Douwe Eisenga

2011

Onder de titel His Master's Choice gaat componist Jacob ter Veldhuis een project aan met het Clazz Ensemble waarin de menselijke stem centraal staat. Naast werk van Ter Veldhuis zelf (zowel bestaand werk als nieuwe composities) zijn er composities te horen van Guus Janssen (met nieuwe poëzie van Tonnus Oosterhoff), Martin Fondse (met poëzie van de Braziliaanse dichter Vincius de Moraes), en Marco C. de Bruin (waarin de stem van Quincy Jones te horen is in een toespraak over de kort daarvoor overleden Michael Jackson).

Discografie Clazz Ensemble

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Clazz Ensemble

Audio/Video Clazz Ensemble

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer