Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CLEMENS VANDEVEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1950 - heden

Genre

rhythm & blues

Online

Officiële website

Clemens VandeVen

Brabantse zanger/pianist met een voorliefde voor oude R&B en soul.
Volledige biografie...

Bezetting

Harry Hardholt   gitaar
Clemens van de Ven   piano, zang
Arend Bouwmeester   saxofoon
Sin Banovic   drums

Overige muzikanten

Jimmy Griego   drums
Henk Punter   drums, percussie
Sjoerd van Bommel   drums

Genoemd in de biografie van

1991   BJ Baartmans
1991   Sjoerd van Bommel
2010   Ross Curry

Biografie Clemens VandeVen

Brabantse zanger/pianist met een voorliefde voor oude R&B en soul.

1950

Clemens van de Ven wordt in Brabant geboren in een bakkersgezin. Hij wordt al op jonge leeftijd gegrepen door de muziek van o.a. Dr. John, Aretha Franklin en Allen Toussaint. Hij leert pianospelen van zijn broers. Na elf jaar kostschool komt hij in Nijmegen terecht, waar hij de studie filosofie afrondt. In de stad blijkt een bloeiende muziekscene te bestaan, waar hij dan ook al snel inrolt.

1984

Van de Ven treedt toe als toetsenist tot de Nijmeegse band Narrow Escape. Hij heeft inmiddels de elektrische piano ontdekt. Het album Live bevat live-opnamen van de band.

Narrow Escape

1986

Het tweede album van Narrow Escape verschijnt, getiteld Delivery.

Narrow Escape

1991

Samen met Sjoerd van Bommel op drums begint Van de Ven een Rythm & Blues-duo. Het grotendeels zelfgeschreven repertoire houdt het midden tussen Joe Cocker, Ray Charles en Tom Waits.

1992

In eigen beheer brengt het tweetal de cd A Little Bit Of Love uit. Hiervan verkopen ze meer dan twintigduizend exemplaren, voornamelijk bij de zeer talrijke optredens in en om Nijmegen.

1993

Wederom in eigen beheer brengen Van de Ven en Van Bommel de cd Is It You? uit. De populariteit van het duo breidt zich ook uit naar andere delen van het land. Zo zijn ze één van de belangrijkste attracties van het Oerol Festival op Terschelling. Het muzikantenvakblad Music Maker roept A Little Bit Of Love uit tot ‘eigen beheer cd van het jaar’.

1996

In ’96 maken Van de Ven en Van Bommel de cd Did I Tell You? Hiermee lukt het voor het eerst ook op de landelijke radio wat aandacht te krijgen. Voor de plaatverkoop maakt het weinig uit; het schijfje wisselt voornamelijk bij optredens van eigenaar. Met basgitarist Jacques van Tongeren maakt Van de Ven muziek voor de theatervoorstelling Sutura Sagittalis. Voor een solide carrière-opbouw is Van de Ven ook te wispelturig van aard; vlak na de release van Did I Tell You? vertrekt hij op wereldreis.

1997

Van de Ven en Van Bommel treden zeer regelmatig op; in deze jaren in totaal meer dan 500 keer. Na het album Finally Live, een registratie van een optreden in Aalten, besluit het duo te stoppen. In oktober doen ze hun laatste optredens. Daarnaast wordt Van de Ven gevraagd om, in navolging van Bert Heerink, een reclamespot voor Heineken in te zingen.

Bert Heerink

1998

Van de Ven kiest weer voor een complete band en richt The Bourbon Beat op. Naast Van de Ven op toetsen spelen hierin Niels van Hoorn, Jacques van Tongeren op bas en Bradley Dunn op drums.

The Bourbon Beat

1999

In het voorjaar formeert Van de Ven de band VandeVen met oudegedienden in de bezetting als gitarist Harry Hardholt (o.a. Jango Edwards) en saxofonist Arend Bouwmeester (o.a. Louisiana Radio, The Bob Color en Arthur Ebeling). Van de groep verschijnt het album Ticket To Paradise. Henk Punter speelt mee op drums en percussie.

Arthur Ebeling Louisiana Radio The Bob Color

2002

Op het album Off The Road, dat in het najaar verschijnt, is de nieuwe, in Kroatië geboren drummer Sin Banovic te horen.

2005

Clemens VandeVen levert een bijdrage aan Greetings From Nijmegen, een muzikale ode aan Nina Simone op een cd die 29 november live wordt gepresenteerd in de grote zaal van concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen.

2007

Op 8 november presenteert Clemens VandeVen in Doornroosje te Nijmegen zijn studioalbum Banks Of The River. Naast rhythm & blues uit New Orleans maakt de muzikant ook uitstapjes naar jazz in de stijl van Django Reinhardt.

Discografie Clemens VandeVen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Clemens VandeVen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer