Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CLOUDMACHINE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1999 - heden

Genre

alternative, pop, rock

Online

Officiële website

Cloudmachine

Cloudmachine is de band rondom songwriter Ruud Houweling. Het veelal ingetogen groepsgeluid valt binnen de Britse songschrijftraditie en is te vergelijken met bands als Crowded House en Arcade Fire. Cloudmachine laat ook invloeden horen van het vroege Radiohead, Elliott Smith, Jon Brion, The Dears en zelfs de hedendaagse composities van ...
Volledige biografie...

Bezetting

Marco Kuypers   orgel, piano
Ruud Houweling   componist, gitaar, tekstschrijver, zang
Ray Edgar Duyns   basgitaar
Richard Lagerweij   gitaar
Mike Coolen   drums

Overige muzikanten

Michiel van Zundert   drums
René Dissel   basgitaar
Cees Kieboom   piano, synthesizer
Marcel van der Zwam   basgitaar
John van der Putten   basgitaar

Biografie Cloudmachine

Cloudmachine is de band rondom songwriter Ruud Houweling. Het veelal ingetogen groepsgeluid valt binnen de Britse songschrijftraditie en is te vergelijken met bands als Crowded House en Arcade Fire. Cloudmachine laat ook invloeden horen van het vroege Radiohead, Elliott Smith, Jon Brion, The Dears en zelfs de hedendaagse composities van Arvo Pärt.

1982 - 1995

Ruud Houweling uit Zandvoort begint op zijn dertiende met zijn eerste bandje, onder meer geïnspireerd door een televisieoptreden van The Kinks. Vanaf het begin is het schrijven en uitvoeren van eigen werk het uitgangspunt. Houweling speelt gitaar in het regionaal succesvolle Virgin Brides. Na zijn studie aan de Willem De Koning Academie te Rotterdam wordt hij solo onder de artiestennaam Biscuit getekend door Columbia/Sony Music.

Biscuit

1996 - 1998

Houweling werkt aan zijn debuut in de Brabantse Studio RS29 van producer Oscar Holleman (o.a. Krezip, Within Temptation) en raakt daar bevriend met Arjen Lucassen van het internationaal succesvolle Ayreon. Lucassen speelt gitaar op de platen van Biscuit, en Houweling zingt meerdere malen op platen van Ayreon. Van Biscuit verschijnen in 1996 de singles Between You And Me en Letters To The Moon, maar Houweling krijgt bij Sony Music geen ruimte zich verder te ontwikkelen.

Ayreon Oscar Holleman

1999 - 2005

Na een periode van bezinning start Ruud Houweling de band Cloudmachine waarmee hij liedjes maakt zonder concessies te doen aan de commercie. Hij vormt de band met in eerste instantie de Haarlemse gitarist Richard Lagerweij (ex-The Urge/De Drang), bassist Marcel van der Zwam en drummer Misja van Waterschoot. In 2001 neemt Michiel van Zundert de drums voor zijn rekening. Cees Kieboom voegt zich bij de band als toetsenist. De eerste single Circus Animals wordt in de zomer van 2002 opgepikt door Cobus op 3FM die het weken achtereen bijna dagelijks draait. Het debuutalbum Sweater For The Cold World (met John van der Putten op bas) wordt in 2003 positief ontvangen in bladen als Oor, Aloha en Music Maker. Het songmateriaal wordt vergeleken met het werk van Starsailor, Crowded House en vroege David Bowie. In 2004 is Cloudmachine veelvuldig live te gast bij landelijke en regionale radiostations. Na een jaar albumpromotie en optredens in het clubcircuit werken de muzikanten aan het tweede album.

2006 - 2008

Cloudmachine Cees Kieboom wordt vervangen door toetsenist Marco Kuypers uit Vals Licht en Silkstone. In augustus 2006 is een definitieve vervanger voor John van der Putten gevonden in de persoon van de Haarlemse bassist Edgar Ray Duyns (Kirsten). Duyns is nog niet te horen op het tweede album Hum Of Life (oktober 2006) waarop sessiemuzikant René Dissel de baspartijen voor zijn rekening neemt. De cd kan rekenen op enthousiaste reacties in de Nederlandse muziekpers. Hum Of Life heeft een organischer en dynamischer geluid dan het debuut. 3FM kiest het nummer I'm Not Alone But I Miss You voor de lancering van Serious Talent. De promotietournee brengt Cloudmachine onder meer in Paradiso, Het Patronaat, 013 en P3 en de groep is onder andere te zien tijdens Bevrijdingspop Haarlem, met 150.000 bezoekers het grootste bevrijdingsfestival van Nederland. Muzieksamensteller Leo Blokhuis (winnaar Pop Media Prijs 2007) vraagt de band in oktober 2007 een liedje te spelen tijdens zijn boekpresentatie. Naast Cloudmachine maakt Ruud Houweling voor VPRO's Villa Achterwerk muziek bij de dertigdelige televisieserie Coupe Troep en de korte film Iedereen Communiceert, Maar Begrijpen Wel Elkaar Ook, en schrijft hij muziek voor Kinderen Voor Kinderen 24, de Efteling Sprookjesluisterboeken (waar hij ook als zanger is te horen) en de Finse gothic-ster Tarja Turunen (ex-Nightwish) waarvan de laatste plaat in meer dan 70 landen uitkomt.

Kinderen Voor Kinderen Kirsten Vals Licht

2009 - 2010

Cloudmachine Voor het derde album Back On Land werkt de groep samen met de Amerikaanse engineer Oz Fritz, bekend van zijn met een Grammy bekroonde werk voor Tom Waits, zijn producties voor bands als Primus en Oysterhead (Stewart Copeland) en zijn projecten met Bill Laswell. Fritz is zo enthousiast over de kwaliteit van de liedjes dat hij zijn vliegticket goeddeels zelf betaalt voor zijn verblijf van twee weken in Nederland. De opnamen vinden plaats in Weesp en de mix in Californië. Op het organisch klinkende Back On Land is vintage apparatuur te horen en arrangementen met strijkers en blazers. De plaat wordt in april 2009 gepresenteerd in het Haarlemse Patronaat in aanwezig van popkenner Leo Blokhuis. In juni wordt drummer Michiel van Zundert vervangen door Mike Coolen (o.a. Within Temptation). Ruud Houweling componeert de muziek bij de vierdelige televisieserie The New York Connection die in september en oktober 2009 te zien is bij de AVRO op Nederland 2. De videoclip van kunstenaar Harrie Geelen bij de single Safe Haven is te zien op het Holland Animation Film Festival. Het filmpje wordt opgenomen in de collectie van het Filmmuseum. In het seizoen 2009-2010 doet Cloudmachine veel optredens, onder meer op de radio bij Spijkers Met Koppen en als voorprogramma van Brett Anderson (Suede), Mew, Arid en Tim Christensen.

2011 - 2012

In februari 2011 treedt drummer Mike Coolen toe tot de bezetting van Within Temptation. Hij blijft daarnaast nog steeds deel uitmaken van Cloudmachine. De opnamen voor het vierde album vinden verspreid over 2011 plaats in Nederland en Engeland met producer Tristan Longworth (o.a. Jon Allen). Mike Coolen is tot april 2012 op tournee met Within Temptation. De eerste single van het volgende album is Stone In The River. De Britse singer/songwriter Jon Allen doet mee op achtergrondzang. Ruud Houweling schrijft de muziek voor de televisieserie De Gouden Eeuw die vanaf 11 december 2012 te zien is bij de NTR/VPRO. Colen en pianist Marco Kuypers leveren bijdragen aan de soundtrack.

Within Temptation

2013

Het album A Gentle Sting wordt in Londen gemasterd door Mike Marsh (o.a. Massive Attack, Prodigy, Björk, Oasis, Depeche Mode). De cd verschijnt op 24 februari en wordt die avond gepresenteerd in de kleine zaal van Paradiso. De tweede single van het album is Time Passes For Everyone.

2014

De videoclip bij het donkere nummer To Be Found komt uit. De clip is geregisseerd door Svenno Koemans. Ruud Houweling maakt de muziek voor het educatieve televisieprogramma NTR Academie. Ook werkt hij mee aan het album No Use Crying van Ricky Koole. Drummer Mike Coolen speelt met Within Temptation op hun wereldtournee in de lente. In augustus wint het album A Gentle Sting de publieksprijs van The Independent Music Awards in de categorie Indie/Alternative Rock.

Ricky Koole Within Temptation

Discografie Cloudmachine

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cloudmachine

Audio/Video Cloudmachine

Video Cloudmachine

Cloudmachine - To Be Found
Cloudmachine - To Be Found
Cloudmachine - Hands On S...
Cloudmachine - Hands On Skin
Cloudmachine - Stone In T...
Cloudmachine - Stone In The River
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Cloudmachine - To Be Found

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer