Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

COBRAZ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1991 - 1996

Genre

rock, wereldmuziek

Online

Officiële website

Cobraz

Rotterdamse formatie met sterke livereputatie, ontstaan na het uiteenvallen van Spasmodique en East Meets West. De groep combineert Westerse gitaarmuziek met uitheemse ritmes. Als na het verschijnen van het door de Belg Jean-Marie Aerts geproduceerde en door de pers goed ontvangen debuutalbum Sato Bar het grote succes uitblijft, ontstaat er ...
Volledige biografie...

Bezetting

Willem Cramer   gitaar, zang
Chris Grem   basgitaar
Pepijn Zwaanswijk   percussie
Mark Ritsema   gitaar, zang
Ron de Bruijn   drums

Overige muzikanten

Alex Eind   percussie
Joke Hamminga   conga
Coen Aalberts   percussie
John de Wit   conga
Daniël Bloem   conga
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1991   East Meets West
1992   East Meets West
1992   Spasmodique
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Cobraz

Rotterdamse formatie met sterke livereputatie, ontstaan na het uiteenvallen van Spasmodique en East Meets West. De groep combineert Westerse gitaarmuziek met uitheemse ritmes. Als na het verschijnen van het door de Belg Jean-Marie Aerts geproduceerde en door de pers goed ontvangen debuutalbum Sato Bar het grote succes uitblijft, ontstaat er interne onenigheid over de te volgen koers. Na vele bezettingswisselingen sterft Cobraz een weinig eervolle dood. Zanger Mark Ritsema vormt samen met Aerts enige tijd The Last Side Show en gaat daarna verder met Raskolnikov.

1991

Al tijdens de afscheidstournee van de Rotterdamse undergroundformatie Spasmodique vormt zanger/gitarist Mark Ritsema een gelegenheidsduo met multi-instrumentalist Willem Cramer van East Meets West. Het duo noemt zich The Salami Brothers en trekt gedurende een klein jaar langs tal van kleine clubs en cafés. Het tweetal wil muzikale grenzen verkennen door Westerse songstructuren te combineren met Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse ritmes. Al snel ontstaat de behoefte een complete band op te richten. Het moet een band met uitgebreide ritmesectie worden, zodat zowel puntige rocksongs als uitgesponnen trance-nummers gespeeld kunnen worden. Ritsema en Cramer roepen de hulp in van een aantal muzikale vrienden uit Spasmodique en East Meets West en onder de naam Cobraz vindt op 28 december het eerste concert plaats in Tejatro Popular in thuishaven Rotterdam. Pas na dit succesvolle optreden volgt de oprichting van Cobraz. Naast Mark Ritsema (zang/gitaar) en Willem Cramer (gitaar/zang) maken bassist Martin Docters van Leeuwen (ex-Spasmodique), de conga-spelers Daniël Bloem en John de Wit en doun doun-speler Alex Eind deel uit van de groep.

East Meets West Spasmodique

1992

Van het eerste Cobraz-concert eind 1991 verschijnen in het voorjaar drie nummers op de cd Rotterdam Olay I (De Rotterdamse Daad), uitgebracht op Pennies From Heaven, het eigen label van Mojo. Cobraz deelt deze cd met de bands Hi Ho Silver en East Meets West. Gezamenlijk trekken de drie Rotterdamse bands langs de Nederlandse clubs. Tijdens deze tournee keert conga-speler Daniël Bloem Cobraz de rug toe en doet free jazz-percussionist Coen Aalberts (ex-Willy Nilly) zijn intrede. Vervolgens stappen na enkele zomerfestivals ook John de Wit en Alex Eind op. Met een optreden op het Metropolis Festival in het verschiet wordt er naarstig gezocht naar vervangers. Op het nippertje worden deze gevonden in drummer Ron de Bruijn (Too Hip For The Room) en conga-speelster Joke Hamminga (ex-Motel Bokassa en naast Cobraz en East Meets West actief als sessiemuzikante bij onder andere Richard Janssen, Lee Towers en Rob de Nijs). In de nieuwe, nog maar nauwelijks ingespeelde bezetting gooit Cobraz hoge ogen op het Metropolis Festival in het Rotterdamse Zuiderpark.

East Meets West Hi Ho Silver Lee Towers Richard Janssen Rob de Nijs Too Hip For The Room

1993

Om het concept verder uit te werken schuimt Cobraz het Nederlandse clubcircuit af. Via broeierige, opzwepende concerten weet de groep een gedegen live-reputatie op te bouwen. In de zomer neemt de groep in de Jurgen Brouwer Studios te Krimpen aan de IJssel een demo op, waarmee men op zoek gaat naar een platenmaatschappij.

1994

Cobraz tekent een contract bij VAN Records. In november duikt het sextet onder leiding van de Belgische producer Jean-Marie Aerts (onder meer bekend als gitarist van TC Matic en Arno Hintjes en als producer van het debuutalbum Mental Floss For The Globe van Urban Dance Squad) de Brusselse I.C.P. Studio's in voor de opnamen van een debuutalbum.

Urban Dance Squad

1995

Op Noorderslag, aan het begin van het jaar, geeft Cobraz een verpletterend optreden. Reikhalzend kijkt men uit naar de debuut-cd. Die verschijnt in april en is getiteld Sato Bar. De pers reageert aan de ene kant verheugd, maar is tegelijkertijd enigszins teleurgesteld dat de plaat de intense heftigheid van de live-optredens ontbeert. Toch beschouwt men Cobraz als een beloftevolle aanwinst voor de Nederlandse popmuziek. Van het debuutalbum wordt William The Phantom op single uitgebracht. Deze cd-single bevat Sato Bar als bonustrack, een nummer dat vreemd genoeg niet op de gelijknamige cd staat. Het album verkoopt goed, maar William The Phantom flopt en Joke Hamminga stapt uit de band. Hierop last de groep een korte zomerstop in om in het najaar weer op de planken te verschijnen met nieuw bandlid Pepijn Zwaanswijk in de gelederen. In deze opnieuw ververste bezetting maakt de band in december opnamen van twee concerten in Rotown in Rotterdam en So What in Gouda voor een later uit te brengen live-cd.

1996

Kort na de jaarwisseling stapt Coen Aalberts op. Cobraz gaat als kwintet verder. In april verschijnt het eind 1995 opgenomen mini-album Evil Rhythm, wederom geproduceerd door Jean-Marie Aerts. Noodgedwongen heeft bassist Martin Docters van Leeuwen zich wegens gezondheidsproblemen dan inmiddels laten vervangen door Chris Grem. Met Evil Rhythm bewijst Cobraz tot een van de spannendste live-bands van Nederland te behoren. Voor een definitieve doorbraak is het echter wachten op een tweede studioalbum. Dat zal er echter nooit komen. De publieke belangstelling is tanende; Cobraz heeft het clubcircuit inmiddels dan ook diverse keren afgestruind. Als er dan interne conflicten onstaan omtrent de te volgen koers sterft Cobraz in de knop. Koppig besluit boegbeeld Mark Ritsema zijn muzikale carrière solo voort te zetten. Onder eigen naam presenteert hij het nummer Wintertown op Lakeside Stories, een verzamel-cd met veelal onbekende Nederlandse singer/songwriter- en cabarettalenten.

1997

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Solo kan hij prima uit de voeten, toch voelt Mark Ritsema zich het meest in zijn element als bandleider. Daarom start hij een nieuw project: The Last Side Show. Deze gelegenheidsgroep, bestaande uit Jean-Marie Aerts op gitaar, bassist Chris Grem en drummer Ron de Bruijn, speelt uitgebalanceerde en opzwepende gitaarmuziek. Na een korte, eenmalige tournee duikt het kwartet de studio in om het een en ander op te nemen. In zijn eentje zal Mark Ritsema het materiaal voltooien om het later uit te brengen op cd. Een jaar later richt hij de band Mark Ritsema & Trio Raskolnikov op.

Raskolnikov

Discografie Cobraz

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Cobraz

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer