Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

COEN VAN VRIJBERGHE DE CONINGH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

12-11-1950 - 15-11-1997

Genre

basgitaar, cabaret, gitaar, musical, Nederlandstalig, producer, producers, rock, zang

Online

Beeld en Geluidwiki

Coen van Vrijberghe de Coningh

Coen van Vrijberghe de Coningh is acteur in theater, in films en op televisie, danser, zanger, presentator, artistiek leider en platenproducer. Samen met Theo Nijland en Han Oldigs vormt hij de muzikale cabaretgroep The Shooting Party.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, gitaar, producer, zang

Genoemd in de biografie van

1980   Drukwerk
1985   Doe Maar
1987   The Shooting Party
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Coen van Vrijberghe de Coningh

Coen van Vrijberghe de Coningh is acteur in theater, in films en op televisie, danser, zanger, presentator, artistiek leider en platenproducer. Samen met Theo Nijland en Han Oldigs vormt hij de muzikale cabaretgroep The Shooting Party.

In bezetting van

The Shooting Party   gitaar, zang

1950 - 1972

Coen van Vrijberghe de Coningh wordt op 12 november 1950 geboren te Amsterdam. Hij is de zoon van acteur Cruys Voorbergh (pseudoniem van Coenraad van Vrijberghe de Coningh). Zijn vader overlijdt aan een hartaanval wanneer Coen van Vrijberghe de Coningh nog maar twaalf 12 jaar oud is. In de periode 1963-1969 studeert hij gitaar aan het Conservatorium Amsterdam en vanaf 1968 volgt hij de theateropleiding aan de Akademie voor Kleinkunst Amsterdam.

1973 - 1975

De eerste grote rol van Vrijberghe de Coningh is als danser, zanger en acteur in de musical En Nu Naar Bed van Annie M.G. Schmidt, gevolgd door een rol in haar musical Wat Een Planeet.

Annie M.G. Schmidt

1976 - 1979

Van Vrijberghe de Coningh wordt artistiek leider van Theatergroep Splinter en is in die functie betrokken bij de producties Blauwe Maandag (met Rients Gratama), Splinternieuw en Splinter & Co Sinds 1900. Op televisie maakt hij zijn debuut als presentator en zanger voor het NCRV-programma Showroom. Van Vrijberghe de Coningh is voor Phonogram ook actief als producer en is in die functie onder meer betrokken bij platen van Youp van 't Hek en Don Quishocking (Trappen Op, 1979).

Don Quishocking Youp van 't Hek

1980 - 1986

Als producer werkt Van Vrijberghe de Coningh op platen van onder anderen Hauser Orkater (Zie De Mannen Vallen), Theu Boermans (Asfalt Gigolo), Conny Stuart (Conny Stuart Zingt Annie Schmidt), Flairck en de eerste reeks albums van Drukwerk. Hij neemt ook het muzikale sprookje Peter En De Wolf op met prinses Irene als vertelster en onbekend gebleven groepen als L-7, Palmtree, Split Single en Plebs. Zijn persoonlijke muzikale voorkeur ligt op een heel ander gebied. Zo heeft de producer een grote collectie Frank Zappa in zijn platenkast staan. De acteur is eigenaar van de studio United Sweat en is in 1985 mede-initiatiefnemer van de theatergroep Sweat Produkties en speelt tot en met 1988 mee in de eerste drie Sweatproducties: Van Muizen En Mensen (John Steinbeck, 1937), De Bokser En De Dood (Józef Hen) en Biljart (Marsha Norman), bewerkt en geregisseerd door Margrith Vrenegoor.

Conny Stuart Drukwerk Flairck Orkater

1987 - 1988

Samen met Theo Nijland en Han Oldigs richt Coen van Vrijberghe de Coningh de muzikale cabaretgroep The Shooting Party op. Hun eerste show wordt geregisseerd door Frans Weisz. In de televisieserie over de fictieve Nederlandse popgroep Switch (naar een scenario van Hetty Heyting) speelt de acteur de rol van platenproducer Martin. In Switch spelen ook Gwen Eckhaus (Chicas Del Rock), Kenneth Herdigein en Paul de Leeuw. Doe Maar-muzikanten Ernst Jansz en Jan Hendriks produceren de soundtrack die ook op plaat verschijnt. Van Vrijberghe de Coningh speelt een bijrol in de speelfilm De Kassière (regie: Ben Verbong), een film die vooral bekend is vanwege de titeltrack Lily Was Here van Candy Dulfer en Dave Stewart, en rollen in Alaska (een korte film van latere Oscarwinnaar Mike van Diem), Het Nadeel Van De Twijfel (Maarten Treurniet), De Onfatsoenlijke Vrouw (Ben Verbong) en Flodder III (Dick Maas). Voor Alaska schrijft de acteur ook de filmmuziek.

Candy Dulfer Chicas del Rock Doe Maar Ernst Jansz Paul de Leeuw The Shooting Party

1989 - 1997

Naast The Shooting Party acteert hij op het toneel in Saltimbank van Herman Heyermans (regie: Ben Verbong), Het Ware Westen (True West) van Sam Shepard (bewerking en regie: Margrith Vrenegoor), Scrooge en David Copperfield van Charles Dickens (regie: Bruun Kuyt). De musical Eindeloos (met onder meer zangeres Liesbeth List en gitarist Mark Boon) loopt in 1997 slechts korte tijd vanwege het faillissement van het productiebureau. Op televisie is Van Vrijberghe de Coningh te zien in Familie Ouderijn (een gastrol), Recht Voor Zijn Raap en Kats & Co. Een van zijn bekendste televisierollen is in Flodder waarin hij Johnny Flodder speelt, een rol die in de speelfilmversie vertolkt wordt door Huub Stapel. Op 15 november 1997, tijdens een besloten feest na de opnames van seizoen vijf van de televisieserie Flodder, krijgt Van Vrijberghe de Coningh een hartaanval. Hij overlijdt onderweg naar het ziekenhuis.

Liesbeth List

1998

Een jaar na het overlijden van Coen van Vrijberghe de Coningh geven de overgebleven leden van The Shooting Party op 14 november een herdenkingsconcert in De Kleine Komedie.

Discografie Coen van Vrijberghe de Coningh

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Coen van Vrijberghe de Coningh

Audio/Video Coen van Vrijberghe de Coningh

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer