Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CONNY STUART

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Conny Stuart

Periode

05-09-1913 - 22-08-2010

Genre

cabaret, chanson, musical, Nederlandstalig, zang

Online

Beeld en Geluid Wiki

Conny Stuart

Conny Stuart is een Haagse cabaretière en zangeres die in 1942 begint bij Wim Sonneveld. Ze deelt later het podium met onder meer Frans Halsema en Gerard Cox en speelt in verschillende musicals van Annie M.G. Schmidt. In 1988 zet de Gouden Harp-winnares een punt achter haar carrière.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1940   Jaap Valkhoff
1943   Wim Sonneveld
1963   Harry Bannink
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Conny Stuart

Conny Stuart is een Haagse cabaretière en zangeres die in 1942 begint bij Wim Sonneveld. Ze deelt later het podium met onder meer Frans Halsema en Gerard Cox en speelt in verschillende musicals van Annie M.G. Schmidt. In 1988 zet de Gouden Harp-winnares een punt achter haar carrière.

1913 - 1939

Cornelia van Meijgaard op 5 september 1913 geboren in Wijhe. Ze groeit op in Den Haag. Op de HBS verandert ze haar naam in Stuart. Ze neemt pianoles en verzamelt in haar vrije tijd handtekeningen van beroemdheden die in Den Haag optreden. Stuart speelt een figurantenrol in de Koninklijke Schouwburg bij het gezelschap van Cor van der Lugt Melsert. Ze leert impresario Henri Hofman kennen en mag na een auditie optreden in Hotel Bad Boekelo als vervangster van een ziek geworden zangeres. Ze treedt op met de band Freddy Johnson en is op 25 juli 1939 voor het eerst op de radio te horen wanneer ze de zangeres van de Romancers vervangt.

1940 - 1945

In oktober 1940 ontmoet ze tijdens een optreden op het Leidseplein in Amsterdam cabaretier Wim Sonneveld. Hij vraag haar twee jaar later voor zijn eerste cabaret Alleen Voor Dames. Ze doet tijdens de oorlogsjaren ook mee met drie andere programma's van zijn hand. Stuart trouwt met Henri Hofman en samen krijgen ze in 1945 hun eerste zoon Raymond.

Wim Sonneveld

1946 - 1964

Drie jaar na Raymond krijgt het paar hun tweede zoon Michel. Het huwelijk is echter geen succes. Ook haar huwelijk in 1957 met Joop Doderer is geen lang leven beschoren. De twee gaan drie jaar later al uit elkaar. Doderer speelt met Wim Sonneveld in de musical My Fair Lady. Conny Stuart is te oud om de andere hoofdrol te spelen. De twee voormalige echtelieden zijn nog wel samen te zien als Stuart eenmalig de rol van Saartje speelt in het tv-spel Swiebertje. Stuart speelt twee jaar met Sieto Hoving van het Tingel Tangel-cabaret en staat op de planken in een toneelstuk van het gezelschap Ensemble.

1965 - 1969

Conny Stuart Annie M.G. Schmidt vraag Conny Stuart of ze mee wil doen aan de musical Heerlijk Duurt Het Langst, op muziek van Harry Bannink. In deze succesvolle musical zingt Stuart de liedjes Zeur Niet, Kleine Zwakke Vrouw en Het Is Over. De zangeres is ook betrokken bij de minder succesvolle cabaretrevue Met Man En Muis (1969). Conny Stuart wint een Gouden Harp

Annie M.G. Schmidt Harry Bannink

1970 - 1984

Stuart neemt de rol over van Adèle Bloemendaal in het theaterprogramma Met Blijdschap Geven We Kennis van Frans Halsema en Gerard Cox. Ze speelt de boze fee in Annie M.G. Schmidts En Nu Naar Bed (1971), twee jaar later gevolgd door Wat Een Planeet (1973). Op 8 maart 1974, tijdens een uitvoering van deze musical in Groningen, wordt het nieuws bekend dat haar goede vriend en collega Wim Sonneveld is overleden. In de tweede helft van de jaren zeventig doet de zangeres het rustiger aan. Ze neemt tijd om concerten te bezoeken, stukken te zien, te lezen en te reizen. Met Louis van Dijk doet ze 28 promenadeconcerten door het land. Ze keert in september 1979, in het jaar van haar veertigjarig jubileum, weer terug op het podium met Alle Laatjes Open, een liedjesprogramma met werk van Annie M.G. Schmidt, samen met Paul Deen, Willem Nijholt en Gerrie van der Klei en de pianisten Dick van der Stoep en Frans Ehlhart. Ze doet ook mee in twee musicals van Schmidt: Madam (1981) en De Dader Heeft Het Gedaan (1983, met Hans van der Woude).

Adèle Bloemendaal Frans Halsema Gerard Cox

1985 - 1988

Conny Stuart stopt in 1985 met optreden en is in 1988 enkel nog als stem van de moeder te horen in een nieuwe uitvoering van Heerlijk Duurt Het Langst.

2003

Tegelijk met de biografie Uitverkoren: Het Leven Van Conny Stuart van auteur Paul Blom verschijnt bij het label Brigadoon de cd Portret waarop naast klassiekers uit haar carrière ook haar vroegste opnamen uit de jaren 40, liedjes van Noël Coward, een tango van Carlos Gardel en enkele oud-Hollandse volksliedjes.

2009

In de televisieserie Annie M.G., over het leven van tekstschrijfster Annie M.G. Schmidt, speelt zangeres Pia Douwes de rol van Conny Stuart.

2010

Op zondag 22 augustus overlijdt Conny Stuart op 96-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam.

Discografie Conny Stuart

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Conny Stuart

Audio/Video Conny Stuart

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer