Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

COPARCK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Coparck

Periode

1999 - 2010

Genre

alternative

Online

Hyves
Officiële website
Twitter

Coparck

Avontuurlijke popgroep uit Amsterdam.
Volledige biografie...

Bezetting

Odilo Girod   gitaar, sampler, zang
Marcel van As   drums
Maurits de Lange   orgel, piano, sampler, synthesizer
Rik Hansen   achtergrondzang, basgitaar
Gijs Coolen   gitaar

Overige muzikanten

Bjørn Riezebos   gitaar
Mark van den Driest   drums, percussie

Genoemd in de biografie van

1997   Redivider
2001   Remko Schouten
2004   Handsome 3some
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Coparck

Avontuurlijke popgroep uit Amsterdam.

1995 - 1997

Odilo Giro vormt samen met Sonja van Hamel de spil van de Amsterdamse gitaarband Silvershed. Ondanks hun opvallende demo komt de band niet verder dan enkele optredens en een bijdrage op een compilatie. Zangeres/gitariste Van Hamel duikt later op in Bauer. Girod speelt met gitarist Bjørn Riezebos nog korte tijd in Vote, de band waarvan ook drummer Guy Bours en bassist David Corel deel uitmaken. Bours en Corel gaan verder met Redivider.

Bauer Redivider Silvershed

1999 - 2000

Coparck wordt in 1999 opgericht. De band bestaat naast Giro en Riezebos uit toetsenist Maurits de Lange, bassist Rik Hansen en drummer Mark van den Driest. De eerste opnamen op de demo A Worse Today, For A Better Tomorrow (1999) laten een experimenteel en grillig geluid horen dat verwant is met de postrock op bijvoorbeeld de laatste twee albums van Talk Talk. De geluidsexperimenten staan op de eerste officiële demo Pre-chewed For Extra Softness (2000) meer in dienst van het liedje.

2001 - 2002

Het materiaal op de tweede demo The Terrain Might Be Tough, But The Journey's Plenty Smooth wordt in de pers enthousiast ontvangen. De demo haalt zelfs de Moordlijst, geheel buiten de spelregels om, want demo's komen in die lijst normaal gesproken nooit voor. De aandacht levert Coparck een contract op bij Labels, een nieuw sublabel van Virgin. Riezebos verlaat de band. Op Labels verschijnt het debuutalbum Birds, Happiness & Still Not Worried (2001). Aan de vormgeving en de videoclip bij de single Into Routine is te zien dat Odilo Girod werkzaam is als grafisch ontwerper. De band staat onder meer op Crossing Border. Coparck tekent in mei 2002 bij het Britse boekingskantoor Free Trade Agency en doet een Duitse tournee in het voorprogramma van de Britse band en labelgenoot The Bees.

2003 - 2004

Het gaat slecht in de muziekindustrie. Veel grote labels laten Nederlandse acts vallen. Ook Coparck is slachtoffer terwijl de opnamen voor hun tweede album al zijn begonnen. De plaats van drummer Mark van den Driest wordt ingenomen door Marcel van As. De band vindt onderdak bij het label Supertracks. De single The World Of Tomorrow heeft een opvallende animatieclip die regelmatig te zien is op de clipzenders. Toetsenist Maurits de Lange maakt sinds de zomer van 2003 electro onder de naam Geigercounting.

Geigercounting

2005

Coparck De meer gelaagde en nog meer melodieuze plaat Few Chances Come Once In A Lifetime komt uit in januari. De cd bevat een gastbijdrage van Sonja van Hamel (Bauer). Het nummer World Of Tomorrow wordt in april gebruikt voor een commercial van kaasfabrikant Milner. Coparck wordt genomineerd voor de Wanadoo Discoveries 2005, de grootste online wedstrijd voor jong muziektalent op Internet. Op 29 april staat de band in het voorprogramma van Bløf in de Silverdome te Zoetermeer. Drummer Marcel van As werkt met toetsenist Johan Hendrikse samen onder de naam Kokos. Het duo is onder meer betrokken bij een project met de Indiase tablaspeler Niti Ranjan Biswas. Als DJ Kokos doet Van As een theatertournee met slagwerkgroep Drums United.

Bløf

2006

Van Geigercounting verschijnt in het voorjaar bij Supertracks het debuutalbum Music To Do The Dishes With. In mei komt Few Chances Come Once In A Lifetime uit in België. Coparck presenteert de plaat op 6 mei tijdens het Play festival in Hasselt. Met het duo Kokos is drummer Marcel van As verantwoordelijk voor de soundtrack bij de korte Nederlandse film American Dreams. In oktober wint deze film een Hollywood Award tijdens het Hollywood Film Festival.

2007

Coparck Op 8 januari verschijnt The 3rd Album van Coparck bij het label V2. Na een speciaal concert in de Melkweg staat de band op 13 januari op Noorderslag te Groningen. Op 5 mei speelt Coparck op de bevrijdingsfestivals in Amsterdam, Assen en Zwolle. Omdat drummer Marcel van As vliegangst heeft reist de band die dag in een originele Amerikaanse Greyhoundbus uit 1946 in plaats van de gebruikelijke helikopter. De band staat later in het jaar tweemaal op De Parade, zowel in Den Haag als in Amsterdam, en tweemaal op Oerol. De opvallende videoclip bij A Good Year For The Robots (een geslaagde mengeling van Futureworld en The Office) wordt door het Amerikaanse muziektijdschrift SPIN verkozen als Must See Video. De videoclip voor Thoughts You Thought You Could Do Without is gemaakt door de Franse regisseur Waldo Goodrich. Op 21 november speelt Coparck in het Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam enkele nummers van het derde album samen met het klassieke rietkwintet Calefax.

2008

Op 1 maart 2008 gaat Celluloid Fever: The Goddess in première in de Melkweg te Amsterdam. Celluloid Fever is een mix van live-muziek, theater en 360 graden filmprojectie, geïnspireerd op Hollywoodlegende Rita Hayworth. Speciaal voor deze voorstelling componeert Coparck muziek die de band ook tijdens de uitvoering live uitvoert. De korte landelijke tournee eindigt 18 mei in Paradiso te Amsterdam. Celluloid Fever staat in augustus op De Parade. Coparck verzorgt de soundtrack voor de NPS tv-film El Hob Arrigato. In deze film zitten enkele scènes waarin de hoofdrolspelers naar een optreden van Coparck gaan. Muziek van Odilo Girod is ook te horen in een documentaire van regisseur Marije Meerman over Chinese middelbare scholieren, in september uitgezonden door VPRO's Tegenlicht. In het kader van het project In A Cabin With… brengt Girod onder de naam Chop Wood een in Berlijn opgenomen plaat uit met medewerking van o.a. Finn Kruyning, Jelte Heringa en Sonja van Hamel.

Chop Wood

2009

Odilo Girod speelt in de zomerperiode met Chop Wood tijdens het rondreizende theaterfestival De Parade, met begeleiding van Kruyning en Heringa en met visuals van ontwerper Eric Klarenbeek. Gitarist Gijs Coolen (ex-Woost) voegt zich bij Coparck als vijfde bandlid. Het songmateriaal op het vierde album A Dog And Pony Show klinkt compacter en directer dan op eerdere platen. Trompettist Eric Vloeimans levert een gastbijdrage in het titelnummer dat tevens op single wordt uitgebracht. De cd wordt in thuisstad Amsterdam op 15 oktober gepresenteerd in de Melkweg.

2010

De clubtour eindigt op Koninginnenacht 29 april in de grote zaal van Paradiso. Na nog enkele zomerfestivals, waaronder de Zwarte Cross en De Parade, stopt Coparck ermee en gaan de bandleden ieder hun eigen weg.

Discografie Coparck

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Coparck

Audio/Video Coparck

Video Coparck

A Good Year for the Robots
A Good Year for the Robots
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
A Good Year for the Robots

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer