Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

COR STEYN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

22-12-1906 - 17-11-1965

Genre

amusementsmuziek, arrangeur, componist, instrumentaal, orgel

Online

Beeld en Geluidwiki

Cor Steyn

Cor Steyn is virtuoos bespeler van theaterorgels en het Hammond Orgel. Hij begeleidt diverse Nederlandse zangers en zangeressen en wordt eind jaren vijftig een Nederlandse beroemdheid als organist in de tv-shows van Dorus.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, orgel

Genoemd in de biografie van

1941   Willy Alberti
1946   Sonja Oosterman
1956   Dorus

Biografie Cor Steyn

Cor Steyn is virtuoos bespeler van theaterorgels en het Hammond Orgel. Hij begeleidt diverse Nederlandse zangers en zangeressen en wordt eind jaren vijftig een Nederlandse beroemdheid als organist in de tv-shows van Dorus.

In bezetting van

Dorus   orgel
Johnny Jordaan   orgel

1932

Cor Steyn (Leiden, 22 december 1906) krijgt een baan bij de VARA-radio. Hij heeft na zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag dan al enige jaren opgetreden als bar/caféartiest. Steyn wordt leider van groepen als De Klompendansers en Dubbel-X.

1936 - 1939

De organist treedt regelmatig op in het City Theater te Amsterdam. Hij begeleidt er diverse zangers en zangeressen (onder wie Willy Alberti) en maakt 'community singing' populair. In oktober 1939 gaat de film Boefje in première. De film is geregisseerd door Claus Detlef Sierck die later onder de naam Douglas Sirk in Amerika films gaat maken. Cor Steyn maakt samen met Cor Lemaire de filmmuziek.

Willy Alberti

1943

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schrijft Cor Steyn de muziek voor Als Op Het Leidseplein De Lichtjes Weer Eens Branden Gaan, een verholen protest tegen de oorlog, gezongen door Willy Walden en geschreven door Jacques van Tol.

1946 - 1965

Na de Tweede Wereldoorlog is Steyn de muzikale leider van de Snip & Snap revue van Willy Walden en Piet Muyselaar. In 1949 komt organist, componist en arrangeur Cor Steyn in vaste dienst bij de VARA en is hij betrokken bij honderden uitzendingen voor radio en televisie. Aan het eind van de jaren vijftig/begin jaren zestig maakt het nieuwe medium televisie hem tot een Bekende Nederlander. Radioproducent Karel Prior koppelt Tom Manders aan de organist. Ze zijn samen voor het eerst op de radio te horen op 11 februari 1956, in het VARA-programma De Showboat. In 1957 staat het duo garant voor drie grote hits: Twee Motten, M'n Volkstuintje en Als Ik Wist Dat Je Zou Komen. Het nummer Twee Motten staat zes maanden lang in de hitlijsten. De samenwerking tussen Manders en Steijn loopt al in 1962 ten einde. Manders concentreert zich meer op het maken van film en televisie. Tijdens zijn carrière brengt Cor Steyn vele albums uit waarop hij orgelmedleys speelt van evergreens. De organist overlijdt op 17 november 1965 in Hilversum.

Dorus

Discografie Cor Steyn

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Cor Steyn

Video Cor Steyn

Cor Steyn in Tuschinski (...
Cor Steyn in Tuschinski (1948)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Cor Steyn in Tuschinski (1948)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer