Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CORDS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Cords

Periode

1990 - 1999

Genre

alternative

Pseudoniemen

Chords

Cords

Alternatieve gitaarband gespecialiseerd in ruige melodieuze liedjes, met zangeres en gitariste Simone Holsbeek als krachtig middelpunt.
Volledige biografie...

Bezetting

Simone Holsbeek   gitaar, zang
Petrushka Morsink   gitaar
Jacqueline Peters   basgitaar
Arnoudt Pieters   drums
Yuko Murata   tamboerijn, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Mark Fabels   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1990   Metropole Orkest
1996   Chambre Jaune
1997   Ford's Imaginary Inferno
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Cords

Alternatieve gitaarband gespecialiseerd in ruige melodieuze liedjes, met zangeres en gitariste Simone Holsbeek als krachtig middelpunt.

1990

Aan de geschiedenis van de Cords gaat de oprichting van de wave-groep Flintstones vooraf, waarin, met uitzondering van de bassiste, alle leden van de Cords spelen.

Flintstones

1991

De band wordt in Hengelo opgericht onder de naam Chords. De groep brengt de demo Angel Lust uit en trekt de aandacht van BBC-DJ John Peel, die hen uitnodigt voor de opname van een Peel-sessie. Het Britse popblad Melody Maker wijdt een pagina aan de groep. De Chords doen eind 1991 mee aan de halve finale van de Grote Prijs van Nederland maar behalen geen finale-plaats.

1993

De groepsnaam wordt onder druk van een naamgenoot veranderd in Cords. De debuut-cd Taurus No Bull, geproduceerd door Nick Sansano verschijnt in 1993 en wordt via een contract met het Amerikaanse label TVT uitgebracht in Amerika. Naast een Nederlandse clubtour tourt de groep driemaal door Amerika als voorprogramma van groepen als Barkmarket, The God Machine en Cop Shoot Cop. De buitenlandse aandacht contrasteert met de lauwe reactie van de Nederlandse pers. Live overdondert de band vooral door de energie van zangers Simone, die over het podium snelt als een tennisster die de tegenpartij naar alle hoeken van het veld dwingt. De Cords treden op tijdens het Tegentonen Festival in Paradiso en het Lowlands Festival in Dronten en beginnen aan een tour van twee maanden door Europa als voorprogramma van The Gun Club. In juli wordt de tweede BBC-sessie voor John Peel opgenomen.

1994

Cords Het jaar begint met een optreden in de Groningse Oosterpoort tijdens het jaarlijkse Noorderslag Festival. De mini-CD Gasping verschijnt en vindt wederom de weg naar het Amerikaanse publiek via de kanalen van TVT. In augustus wordt afgereisd naar de Duitse muziekbeurs Popkomm voor promotie en een optreden. Zowel Taurus No Bull als Gasping worden in Nederland uitgebracht door het kleine label Semaphore, maar blijken in 1997 niet meer in de catalogus te zijn opgenomen.

1995

Na het uitproberen van een lange rij bassisten (waaronder Mark Fabels) treedt uiteindelijk Jacky Peters (ex-Chambre Jaune) definitief toe tot de groep. Er wordt door enthousiaste fans een fanclub opgericht die zich ontpopt tot informatiedienst met een eigen clubblad. Op het Roskilde Festival in Denemarken wordt opgetreden voor een zaal met achtduizend toeschouwers. Ter gelegenheid van het avondvullende programma With A Little Help From My Friends in Paradiso voert zangeres Simone Holsbeek het nummer Storm in een speciaal arrangement uit, begeleid door het Metropole Orkest.

Chambre Jaune Metropole Orkest

1996

Uit onvrede over het contact met het TVT-label besluit de band het heft in eigen hand te nemen en voortaan platen in eigen beheer uit te brengen. De cd Hear!See!Feel!Taste! is de eerste release. Deze cd is zowel opgenomen in Boston onder leiding van producer Malcolm Travis en Robert Fisher als in New York met producer David Kahne. Op de nieuwe plaat richten de Cords zich meer op liedstructuren dan op de gitaarnoise die eerdere platen kenmerkte. Live klinkt de groep hechter en meer ingetogen. Hoewel de steun van het Amerikaanse label onbreekt tourt de groep wederom door Amerika. Vanaf mei wordt begonnen aan een serie optredens in Nederland, die zich uitstrekt tot maart 1997. In Nederland staat Cords op het podium van Dynamo Open Air te Eindhoven.

1997

Naar aanleiding van de Amerikaanse release van de CD Hear!See!Feel!Taste! op het label Emperor Norton wordt voor maart een Amerikaanse tourneee voorbereid. Een concert op de South-By-South-West-convention, een belangrijke muziekbeurs die de functie van het vroegere New Music Seminar heeft overgenomen, gaat vooraf aan een Amerikaanse promotietournee. In Boston wordt met producers Robert Fisher en Malcolm Travis opnamen gemaakt voor het nieuwe album. Tevens tourt de band door Australië.

1998

The Cords ontvangen uit handen van de burgemeester van Deventer een Gulden Adelaar, de culturele jaarprijs van Deventer. Yuko Murata, de echtgenote van gitarist Morsink, die jarenlang de ontwerpen van de T-shirts verzorgd en te vinden is achter de merchandising-stand, wordt vast bandlid.

1999

Cords De cd Lunchbox (geproduceerd door Steve Albini, die een jaar eerder The Ex produceerde) verschijnt bij VAN Records. In september staat een optreden gepland samen met het Oostnederlands Kamer Orkest. Op initiatief van de Culturele Raad Deventer en het jubilerend poppodium het Burgerweeshuis geven ze een concert onder de noemer Classic-Rock-Classic. De Cords gaan uit elkaar. Pieters en Holsbeek gaan verder met het lo-fi-sample project Telefunk. Deze groep bestaat tot het onverwachte overlijden van Arnoudt Pieters in de zomer van 2004. Marc Fabels en Morsink vormen samen het duo Danger Men.

Danger Men Telefunk The Ex

2009 - 2010

Tien jaar na de uitgave van het laatste album Lunchbox brengt Cords eind maart 2010 de box Collage uit, met een cd en dvd met outtakes, bijzondere opnamen, twee nieuwe tracks, videoclips en de registratie van een reünieconcert uit 2009. De drie originele leden Holsbeek, Morsink en Fabels, versterkt met Alwin Wubben (gitaar) en Jérôme Miedendorp de Bie (drums), gaan na drie try-outs in december 2009/januari 2010 vanaf het festival Eurosonic in Groningen weer vaker optreden in het land.

Discografie Cords

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cords

Audio/Video Cords

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer