Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CORNELIS DE BONDT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

cornelis de bondt

Periode

09-12-1953 - heden

Genre

componist, hedendaags

Cornelis de Bondt

Cornelis de Bondt gaat grote gebaren niet uit de weg. Zijn compositie 'Bloed' (1997-2001) is een afrekening met de traumatische consequenties van oorlog die van vader op zoon worden doorgegeven. In andere werken, zoals het pianoconcert 'Die wahre Art' (2000) en de cyclus 'Het gebroken oor' (1984), gaat hij de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1978   Gerard Bouwhuis
1999   Gerard Bouwhuis
2005   Egidius Kwartet

Biografie Cornelis de Bondt

Cornelis de Bondt gaat grote gebaren niet uit de weg. Zijn compositie 'Bloed' (1997-2001) is een afrekening met de traumatische consequenties van oorlog die van vader op zoon worden doorgegeven. In andere werken, zoals het pianoconcert 'Die wahre Art' (2000) en de cyclus 'Het gebroken oor' (1984), gaat hij de westerse muziekgeschiedenis met muzikale verbeeldingskracht te lijf. Bondt citeert uit werken uit de geschiedenis, plaatst ze in een nieuwe context, en legt zo de muziekgeschiedenis zelf onder de microscoop. 'Die wahre Art' verwijst naar een geschrift van Carl Philipp Emanuel Bach waarin deze aanwijzingen geeft voor technieken om op het klavecimbel emoties tot uitdrukking te brengen. Het is een paradox waar De Bondt zich door aangesproken voelt. Techniek en gevoel gaan in zijn muziek een monsterverbond aan dat nooit helemaal gemakkelijk zit. Maar om comfort is het De Bondt dan ook niet te doen.

1953 - 1984

Cornelis de Bondt wordt geboren op 9 december in Den Haag. Hij studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Theorie volgt hij bij Hein Kien, Ineke Kien-Vermaas en Diderik Wagenaar; compositie onder meer bij Jan van Vlijmen en Louis Andriessen. Hij sluit zijn studie af met de Prijs voor Compositie.

Diderik Wagenaar Jan van Vlijmen Louis Andriessen

1985

Tijdens het Holland Festival gaat 'De deuren gesloten' in première. Dit stuk is het 2de deel van de cyclus 'Het gebroken oor'.

1988

cornelis de bondt De Bondt wordt docent theoretische vakken aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. 'Grand Hotel - het laatste deel van de cyclus 'Het gebroken oor' - wordt in première gebracht door pianist Gerard Bouwhuis aan wie het stuk is opgedragen.

Gerard Bouwhuis

2000

Het pianoconcert 'Die wahre Art' gaat op 6 mei in première met Gerard Bouwhuis in het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

2001 - 2002

De Bondt geeft een masterclass in Canada. 'Gli toccha la mano' (2002) is geschreven voor Orkest De Volharding en Icebreaker.

Orkest de Volharding

2006

Cornelis de Bondt wordt benoemd tot docent compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij componeert een tweeluik voor orkest 'Quene Note' dat wordt uitgevoerd door het JeugdOrkest Nederland met dirigent Jurjen Hempel.

2010

Op 19 februari gaat in Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht 'Gran Sinfonia - Il tempo giusto' in première, uitgevoerd door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Otto Tausk.

2012

Cornelis de Bondt kondigt aan te gaan stoppen met componeren. Hij wil ware kunst maken en als dat niet kan, dan maar helemaal niets. Hij vindt dat hij zijn beroep niet meer kan uitoefenen nu de muziekpraktijk zo is veranderd. Zijn werk mag geen deel meer uitmaken van dat systeem. Hij trekt al zijn partituren terug: zijn muziek mag niet meer worden uitgevoerd. De Bondt gaat op zoek naar een praktijk waarbij componeren en musiceren dichter door elkaar heen gaan lopen.

2013

In januari 2013 neemt De Bondt ceremonieel afscheid, als de Radio Kamer Filharmonie zijn laatste werk 'Das Lebewohl' in wereldpremière brengt. Na afloop stapelt hij de partijen in een kano, en steekt die op het Amsterdamse IJ in brand.

Radio Kamer Filharmonie

Discografie Cornelis de Bondt

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cornelis de Bondt

Audio/Video Cornelis de Bondt

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer