Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

COSMIC DEALER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1968 - 1973

Genre

acidrock, hardrock, psychedelica

Online

Facebook

Pseudoniemen

The Floating Fudge Featuring The Cosmic Dealer

Cosmic Dealer

Progressieve hardrockformatie uit Dordrecht, waarvan het debuut uit 1971 uitgroeit tot een van de duurste collector's items uit de Nederlandse pophistorie.
Volledige biografie...

Bezetting

Ad Vos   drums, percussie
Angelo Noce Santoro   basgitaar, zang
Jan Reijnders   gitaar, zang
Frans Poots   fluit, percussie, saxofoon, zang
Bas van der Pol   gitaar, zang

Overige muzikanten

Ed Boender  
Kees de Blois   zang
Leen Leendertse   gitaar, percussie

Biografie Cosmic Dealer

Progressieve hardrockformatie uit Dordrecht, waarvan het debuut uit 1971 uitgroeit tot een van de duurste collector's items uit de Nederlandse pophistorie.

1968

Cosmic Dealer wordt opgericht door een vijftal Dordtse muzikanten. De groepsnaam is tot 1970 The Floating Fudge Featuring The Cosmic Dealer. De meeste leden kennen elkaar van eerdere groepen - waaronder The Hawks (met Van der Pol en Reijnders) - die vooral covers van The Shadows, The Ventures en The Beatles speelt.

1971

Na twee weinig succesvolle singles komt het door Eddy Ouwens geproduceerde debuutalbum Crystallization uit. Zowel de bandnaam als de LP-titel schetst de tijdgeest van een Nederland dat nog steeds in de ban van het hippie-dom is. Cosmic Dealer maakt archetypische progressieve rock: een combinatie van rock, psychedelica en West Coast-invloeden. De band treedt regelmatig op en doet een show voor de VPRO-tv, maar dat kan niet bewerkstelligen dat de plaat op grote schaal aanslaat. Nog hetzelfde jaar verlaat Bas van der Pol de band om zich aan te sluiten bij een sekte. Hij wordt vervangen door Leen Leendertse (gitaar/percussie). Ook Santoro verlaat de band.

1972

Van der Pol treedt kort toe tot de Motions-afsplitsing Jupiter. Vooral vanwege de opkomst van discotheken worden de mogelijkheden voor popgroepen om op te treden minder talrijk. Ook Cosmic Dealer ondervindt daarvan de nadelige gevolgen en gaat tijdelijk uit elkaar.

Jupiter The Motions

1973

Cosmic Dealer komt weer bijeen. Frans Poots is niet meer van de partij. Zijn vervanger is Ed Boender. Ook Leen Leendertse heeft de groep inmiddels verlaten. Angelo Noce Santoro is wel weer van de partij. In deze korte periode maakt ook zanger Kees de Blois deel uit van de band. Men maakt in het begin van het jaar nog demo-opnamen, maar die worden niet uitgebracht. Ze komen uiteindelijk in 1993 als bonus-tracks terecht op de heruitgave van Crystallization. In het voorjaar van 1973 stopt Cosmic Dealer opnieuw-, ditmaal definitief.

1979

Jan Reijnders, Kees de Blois en Bas van der Pol duiken op in de coverband The Hudsons, later Hudson, met een repertoire van met smaak uitgezochte nummers uit de jaren zestig en zeventig. Angelo Noce Santoro heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot multi-instrumentalist en speelt dan ook grotendeels zelf de platen vol, die hij vanaf dit jaar in eigen beheer uitbrengt. Het zijn kleinschalige opnamen (en uitgaven), die een sympathieke combinatie van rock & roll, psychedelica, surfmuziek, funk en jazz bevatten. Daarnaast speelt hij in Palmeira en later in Afrodisia. Enkele leden van Cosmic Dealer fungeren als gastmuzikant, terwijl ook zijn broer John Noce Santoro (drums, ex-The Zipps, ex-The Hawks) regelmatig opduikt.

Angelo Noce Santoro Zipps

1993

Op Kiowa Moon is ook de Amerikaan Peter Lewis (ex-Moby Grape) te horen in de Kinks-cover You Really Got Me. Angelo Noce Santoro heeft in Jello Biafra (ex-Dead Kennedys) een van zijn meest loyale fans.

Angelo Noce Santoro

1995

Angelo Noce Santoro speelt in de Oriƫntal Guitars.

The Oriental Guitars

2010 - 2012

Naar aanleiding van een radio-interview voor RTV Dordrecht komt de band opnieuw bij elkaar in een bezetting die bestaat uit Frans Poots, Jan Reijnders, Angelo Noce Santoro en Ad Vos. De band treedt weer op en levert opnamen aan een compilatie-cd bij DiEP, een cultuurhistorisch magazine voor Dordrecht en de regio. De cd/lp Child Of Tomorrow (2012) bevat zes nummers van een opnamesessie uit 1973, drie demotracks uit 1971 en vier nummers van een optreden in IJmuiden in 1971. De uitgave wordt 24 november ten doop gehouden met een optreden en een signeersessie tijdens de Mega Platen & CD Beurs in Utrecht.

Discografie Cosmic Dealer

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cosmic Dealer

Audio/Video Cosmic Dealer

Video Cosmic Dealer

Cosmic Dealer The Scene
Cosmic Dealer The Scene
Cosmic Dealer - Child of ...
Cosmic Dealer - Child of Tomorrow (1973).
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Cosmic Dealer - Child of Tomorrow (1973).

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer