Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CRACKERHASH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1968 - 2004

Genre

folk, Nederlandstalig

Pseudoniemen

Blubberhooks

Crackerhash

Amsterdamse folkformatie, actief van 1968 tot en met 2004, rond vaste waarden Paul Rullman en Bert Aalbers.
Volledige biografie...

Bezetting

Bert Aalbers   accordeon, concertina, piano
Paul Rullmann   gitaar, mandoline

Overige muzikanten

Jan Hollestelle   basgitaar
Ineke Rullmann   bodhran
Louis Debij   drums
Theo de Jong (3)   basgitaar
Jos Koning   viool
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1977   Dommelvolk
1978   Astrid Nijgh

Biografie Crackerhash

Amsterdamse folkformatie, actief van 1968 tot en met 2004, rond vaste waarden Paul Rullman en Bert Aalbers.

1968

Crackerhash wordt oorspronkelijk onder de naam Blubberhooks opgericht in Amsterdam door Bert Aalbers, Ineke Aalbers en Paul Rullmann. Crackerhash laat zich vooral inspireren door Engelse a capella harmoniezang (zoals dat te horen is bij groepen als The Watersons en English Tapestry).

1974 - 1978

Jos Koning (viool) en Jan Haringhuizen (mandoline, lepels) treden toe tot de groep, zodat een veel voller en experimenteler geluid ontstaat. In deze bezetting worden ook de eerste drie albums The Elfin Knight, het split-album Dommelbeschuit (met Dommelvolk) en Napoleon Crossing The Rhine opgenomen. Eind 1978 verlaat Jan Haringhuizen de groep weer.

Dommelvolk

1979

Lennaert Nijgh, die een repetitie van Crackerhash heeft bijgewoond, vraagt de groep of zij willen meewerken aan een project met in het Nederlands vertaalde Engelse zeeliederen en zelfgeschreven maritieme nummers. Vanzelfsprekend zegt Crackerhash haar medewerking toe en voorzien van gastvocalen van Lennaert's ex-echtgenote Astrid Nijgh komt het album De Razende Bol tot stand. Samen met violist Jos Koning en accordeonist Peer van der Burgh vormt Bert Aalbers Windkracht Acht, een trio dat langs scholen trekt met zeemansverhalen en zeemansmuziek.

Lennaert Nijgh Windkracht Acht

1982

Het album Don't Forget Your Old Shipmate komt uit bij PAN Records, een album vol met op op Engelse leest geschoeide folkmuziek. Ineke Rullmann en Jos Koning verlaten de groep aan het eind van het jaar.

1983

Op het album Louter Leed staan uitsluitend zelfgeschreven Nederlandse liederen. Slechts Paul Rullmann en Bert Aalbers behoren nog tot het tot duo gereduceerde Crackerhash. Na het verschijnen van Louter Leed voegt een derde, Peter van Rijsbergen (basgitaar en zang), zich bij hen.

1985

Bert Aalbers is werkzaam bij Party Company, een bedrijf dat themafeesten en evenementen organiseert.

1986

Van het folktrio verschijnt het album Stukken En Brokken. Opnieuw is de voertaal het Nederlands.

1995

Na een afwezigheid van negen jaar verschijnt het album Volmaakt. Daarop is tevens violist Gilles Rullmann (zoon van Ineke en Paul) te horen, wiens naam gemaakt is binnen de Ierse muziekscene in Nederland.

1996 - 2003

Bert Aalbers geeft regelmatig workshops bij de Stichting Volksmuziek Nederland. Hij richt de Foo Foo Band op met onder meer Peter Koene (gitaar, mandoline, zang). De band vertolkt zeeliederen. Een bloemlezing van songteksten voor o.a. de Foo Foo Band worden gebundeld in het boek Paard van Marken. Andere groepen waar Aalbers in speelt zijn Triton (met Peter van Rijsbergen en Anja Nieuwkoop), Brandaris (met Jos Koning) en Windkracht Acht (met Jos Koning en Peer van den Burgh).

Foo Foo Band

2004

Op 21 november geeft Crackerhash haar afscheidsconcert in een bomvol Pleintheater in Amsterdam. Daarmee komt een einde aan zesendertig jaar van samenwerking tussen Aalbers en Rullmann. De folkscene in Nederland is daarmee een boegbeeld armer. Paul en Ineke Rullmanns zoon Gilles Rullmann is actief als folkviolist, hij speelt o.a. in Foo Foo Band, Maalstroom en Tjane en samen met multi-instrumentalist Janos Koolen.

Tjane

2007

Op 20 februari overlijdt Bert Aalbers op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Discografie Crackerhash

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Crackerhash

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer