Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CRITICAL MASS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1994 - 1999

Genre

Eurohouse

Critical Mass

Rotterdams happy hardcore-gezelschap dat in de tweede helft van de jaren '90 enkele hits scoort.
Volledige biografie...

Bezetting

Ludmilla   zang
Dave Van Hasselaar   producer
Ed Bout   producer
Danny   rap

Genoemd in de biografie van

1987   Buzz Fuzz
1991   The Prophet
1996   80 Aum

Biografie Critical Mass

Rotterdams happy hardcore-gezelschap dat in de tweede helft van de jaren '90 enkele hits scoort.

1994 - 1995

De Rotterdamse producer Ed Bout is enige tijd bezig met zijn eerste solo-producties als hij in contact komt met producer Dave van Hasselaar. Het duo wordt ingehuurd door gabberorganisatie ID & T Records om voor de afwisseling iets commercielers te maken dan gabber. Met Dancing Together scoort Critical Mass vervolgens een hit. Bij gebrek aan een vaste act, klimmen de twee producers zelf op het podium bij de housefeesten van ID & T. Wat later krijgt Critical Mass een gezicht met zangeres Ludmilla en MC Energy, die eigenlijk Danny heet.

1996

In 1996 gaat het succesverhaal verder met de singles Burnin' Love, Believe In The Future en Happy Generation waarmee de house-act verdeeld over het jaar in de Top 40 belandt. ID & T kondigt aan dat Critical Mass spoedig eenzelfde naam zal krijgen als 2 Unlimited. De happy hardcore van het gezelschap vindt echter uitsluitend aftrek in Nederland. Bovendien ontbreekt het ID & T aan kennis van zaken omtrent de juiste marketingstrategie. Critical Mass staat wel geregeld op de Thunderdome-partys van ID & T.

1997

De single Together In Dreams doet het een stuk minder goed dan zijn vier voorgangers. Bout en Van Hasselaar beraden zich op de te volgen muzikale koers en verlaten het happy hardcore-gebied. Critical Mass bereidt zich voor op een debuutalbum.

1998

De voor begin 1998 geplande cd laat op zich wachten. Wegens het tegenvallende succes verklaart men eerst een single uit te brengen, alvorens een volledig album te maken. De samenwerking met ID & T wordt niet voortgezet.

Discografie Critical Mass

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Critical Mass

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer