Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CROOKS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1968 - 1995

Genre

akoestisch, blues, country, jazz

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Frenks' Crazy Crooks And Cranks

Crooks

Stringband. Muzikaal laverend tussen blues, folk en swing.
Volledige biografie...

Bezetting

Nout Grupstra   accordeon, mandoline, viool, zang, zingende zaag
Tom Stuip   banjo, gitaar, zang
Frenk van Meeteren   gitaar, mondharmonica, zang
Evert Willemstijn   contrabas, zang

Overige muzikanten

Annemarie Willems   zang
Ruud Schoemaker   banjo, gitaar, mandoline, trombone, zang
Peter Hoogerbrugge   contrabas, zang
Rens van der Zalm   gitaar, mandoline, viool
Jørn Plas   basgitaar, gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1980   Geo

Biografie Crooks

Stringband. Muzikaal laverend tussen blues, folk en swing.

1970

Gitarist/zanger Frenk van Meeteren en wasbordspeler Ruud Schoemaker brengen samen met fluitist Gwy Marlet en de pianisten Robert-Jan Stips en Harry Verhooff onder de naam Frenks' Crazy Crooks And Cranks voor CNR de single Goose Blues uit.

Robert Jan Stips

1979

Het eerste album onder de naam Crooks is de in Zweden opgenomen plaat voor het label Opus3. De bezetting bestaat naast Van Meeteren (zang, gitaar, bluesharp) en Schoemaker (wasbord, percussie) uit banjospeler Tom Stuip, Nout Grupstra op viool, mandoline en piano, (bas)gitarist Jorn Plas en zangeres Annemarie Willems. Opus3 bevat jazz, blues, ragtime en old-time country.

1983 - 1987

De akoestische spelende groep speelt op het album Million Dollar Band (1983) countryswing, ragtime en old-time uit de jaren twintig en dertig met op het repertoire zowel traditionals als werk van Jimmie Rodgers, Irving Berlin, Duke Ellington en Scott Joplin. De bezetting Van Meeteren, Schoemaker, Stuip en Grupstra wordt op de plaat aangevuld met contrabassist Peter Hoogerbrugge (ex-Geo). Net als Million Dollar Band verschijnt de LP Jig Walk ook op Pan Records. Nout Grupstra is vervangen door Rens van der Zalm (Fungus, Wolverlei). Frenk van Meeteren is te horen op het album Stomp Stomp (1987) van Gangbusters.

Fungus Gangbusters Geo Wolverlei

1988 - 1995

Naast optredens in eigen land speelt de groep regelmatig in het buitenland. Hun optreden in Rusland wordt vastgelegd op de cd Live In Novosibirsk, het laatste album van de Crooks.

1996 - 2009

Crooks spelen jazz ballads, countryblues, ragtime, cajun, calypso en old time country op trouwerijen, bruiloftsfeesten, recepties en in restaurants, scholen, theaters en braderieën. De bezetting bestaat medio 2009 naast Van Meeteren, Stuip en Grupstra uit Evert Willemstijn (contrabas, zang) en gastmuzikant Peer van der Burgh (piano, accordeon, viool, zang) uit Windkracht Acht. Diatonische accordeonist Grupstra speelt daarnaast traditionele akoestische cajun in zijn eigen band Cajun Craze en vormt bovendien met Len de Vries het Leidse folkduo Astro & deVries.

Windkracht Acht

Discografie Crooks

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Crooks

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer