Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DJ LADY AIDA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1958 - heden

Genre

DJ, draaitafels, house, techno

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Dj Lady Aïda

DJ Lady Aïda

Lady Aïda is een club-DJ uit Eindhoven met internationale uitstraling die vernieuwingsdrang, undergroundvoorkeur en onafhankelijkheid hoog in haar vaandel heeft staan. Combinaties met andere disciplines (film, theater, exposities) zijn Lady Aïda niet vreemd.
Volledige biografie...

Instrumenten

draaitafels

Genoemd in de biografie van

2005   The Riplets
2006   Rude 66

Biografie DJ Lady Aïda

Lady Aïda is een club-DJ uit Eindhoven met internationale uitstraling die vernieuwingsdrang, undergroundvoorkeur en onafhankelijkheid hoog in haar vaandel heeft staan. Combinaties met andere disciplines (film, theater, exposities) zijn Lady Aïda niet vreemd.

In bezetting van

The Driplets   draaitafels

1985 - 1987

Tijdens haar studie theater/mode aan de Academie voor Theatervormgeving in Eindhoven draait Aïda Spaninks a.k.a. DJ Lady Aïda (Diessen, 25 februari 1958) op vrijdag en zondag in Club Dr. Sands in Eindhoven. Muziek: Front 242, DAF, Talk Talk, Human League, Depeche Mode, Kraftwerk, Simple Minds en veel andere new wave.

1987 - 1992

Lady Aïda studeert in 1989 af met een kostuumlijn voor de meidenband No Place For Jennifer. Later volgt een tournee langs de Nederlandse schouwburgen met een zangvoorstelling, waarvoor Aïda zowel de kostuums als het decor ontwerpt. Ook voor de hiphop groep D.A.M.N. ontwerpt zij een kledinglijn, die te zien is in de videoclip van No Mass Notion. Lady Aïda draait op zaterdag house, Chicago techno en hiphop in Club Berlage in Eindhoven. Daarnaast organiseert zij op zondag in Berlage de clubavond Grooves & Vibes. De muziekstijlen variëren van New York deep house tot jazzdance. Daarnaast draait Aïda twee keer in de maand in Discotheek Carte Blanche in Weert.

D.A.M.N.

1993 - 1996

In 1993 wordt Lady Aïda gevraagd om op de donderdag te draaien in Fellini in Utrecht. Een mix van house en techno. Ook draait Aïda regelmatig in de Funki Bizniz in Eindhoven en tot 1994 in Club Berlage. Aïda draait in 1994 voor het eerst in Parijs op de afterparty van May Day. Daarna volgen Marseille, Brighton, New Castle en diverse clubs in Londen, waaronder Wax en Vapourspace, waar Mr. C de resident-DJ is. Aïda host van 1994 tot 1996 een reeks speciale clubavonden in Fellini op de zondag, onder de naam Fata Morgana, waar zij zelf draait en gasten uitnodigt, zoals Andrew Weatherall uit Londen en DJ Deep uit Parijs. In 1994 wordt Aïda gevraagd elke twee maanden een techno-avond te organiseren in de Eindhovense club Effenaar. De techno-avond krijgt de naam Fluid. Aïda nodigt DJ's en live-acts die zij op haar buitenlandse trips ontmoet uit om te komen spelen in de Effenaar, onder wie Mark Broom, Jedi Knights, Matt Herbert, Darren Emerson, Ken Ishii, Plaid, Bandulu en vele anderen. Aïda draait inmiddels ook veel in Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Italië, België, Schotland en Engeland. Naast haar parttime baan als inkoper dance bij Outland Records in Maastricht, schrijft Aïda ook dance reviews voor Update Magazine. In 1994 staat Lady Aïda op Lowlands in de enige danstent die het festival rijk is: de Megadog tent met ondermeer Steve Green en Eat Static. In 1995 draait Aïda ook regelmatig op woensdag in de Amsterdamse club Mazzo, tijdens de Lucid avonden van DJ Steve Green. In Nederland wordt Aïda veel gevraagd in het gesubsidieerde zalencircuit, waar naast rock steeds meer dance wordt geprogrammeerd. Een van haar hoogtepunten in 1996: het Freezeflight Festival in het toenmalige kraakpand Vrieshuis Amerika te Amsterdam, waar Aïda optreedt met The Prodigy, Afrika Islam en de jungle DJ's Roni Size en DJ Krust. In hetzelfde jaar staat Aïda verder op Dancevalley, op het filmfestival in Rotterdam en opnieuw op Lowlands. Lady Aïda draait op Boréalis in Nimes, het grootste techno festival van Frankrijk, met onder meer The Orb.

1997

Lady Aïda's eerste mix-cd verschijnt, via PIAS: Doppler F Act. Een bijzonder project, omdat Aïda hier als eerste Nederlandse DJ drie stijlen muziek in elkaar laat vloeien: techno, electro en drum 'n bass. Hierop is ook een track van Jeff Mills gebruikt, waarvoor Aïda als een van de weinige DJ's toestemming krijgt van Jeff Mills persoonlijk. Wat overigens ook voor de meeste andere tracks op Doppler F Act geldt: Aïda benadert zelf rechtstreeks de betrokken producers. Ook het artwork, een foto van de beroemde Tsjechische fotograaf Jan Saudek wordt door Aida zelf gecleared. In samenwerking met het Rotterdamse VJ-collectief D.U.M.B. wordt voor de 74 minuten durende Doppler F Act een VJ-mix op video gemaakt, die wordt gebruikt bij de cd-launch party in De Effenaar, waar Aïda de mix live ten gehore brengt. Dat jaar staat Aïda op Pinkpop en is zij te gast in de tv-studio bij Bram van Splunteren, tijdens de live-uitzending van Pinkpop. Tevens maakt Aïda bij de VPRO-tv een DJ-item voor het kinderprogramma Villa Achterwerk. Ze draait behalve in het clubcircuit in Nederland ook op speciale events als Crossing Border (Den Haag), New Frontier Festival (Muiderstrand, Almere) en in de Sporthallen Zuid tijdens Digital Overdose (Amsterdam), waar ze haar eerste drum 'n bass set draait tussen alle hardcore DJ acts! In het buitenland draait ze op diverse snowboard-evenementen in de Franse Alpen en Zwitserland. En wéér op Borealis in Nimes, met onder meer de Chemical Brothers en Laurent Garnier.

1998

Fluid in de Eindhovense Effenaar is nog steeds Aïda's residentie, met gasten als Jeff Mills, Robert Armani, Andrew Weatherall en andere internationale beroemdheden. In samenwerking met Update organiseert Aïda de line-up van het Techno-Giants podium tijdens het Premier League festival in stadion de Galgenwaard te Utrecht, met o.a. Dave Clarke en Claude Young. Daarna volgen New Frontier en de Müllerpier tijdens de Fast Forward Parade in Rotterdam en draait Aïda in Australië (o.a.Melbourne), veel in Duitsland, België en het gesubsidieerde zalencircuit in Nederland. Voor de derde keer staat ze op Lowlands.

1999

Aïda schrijft voor Oor de dance-column en chart: Rebelbass. In hetzelfde jaar lanceert ze ook haar eigen website: www.rebelbass.com, tijdens het vijfjarige jubileum van Fluid. Deze website, zeg maar een digitaal rebellenkamp, is bedoeld als een platform voor underground dance-liefhebbers van over de hele wereld. Ze draait veel in het buitenland, o.a. in Israël (Tel Aviv) en in België (10 Days Off in Gent) en in het Nederlandse clubcircuit. Enkele Nederlandse hoogtepunten: het Virus festival in Eindhoven, 013 met Underworld en de eerste editie van het Shine-festival in Eindhoven. Tijdens de presentatie van het Beaucoup Fish album van Underworld draait Aïda in de Melkweg als speciale gast een zes uur durende DJ set met louter tracks en remixen uit de Underworld catalogus. Deze unieke DJ set wordt geplaatst op de VPRO 3voor12 website en is ook te beluisteren op www.rebelbass.com

2000

Aïda organiseert drie Rebelbass feesten. De eerste editie vindt plaats in 013 te Tilburg met o.a. Rolando, Chicks on Speed, Matrix en Bad Company. Deze editie wordt live gestreamd op internet door VPRO's 3voor12.nl. De tweede editie van Rebelbass duurt twee dagen tijdens Paaspop in Den Bosch. Deze editie bestaat uit nieuw Nederlands underground dancetalent, zoals Legowelt, Rude 66, EC Groove Society, Longplayers, Kypski en diverse DJ's, als T!m, Break 3000 en Loes Lee. De derde editie van Rebelbass is onderdeel van het Virus festival in Eindhoven met onder meer Chicks on Speed live. De succesvolle en altijd uitverkochte Fluid avonden in de Effenaar in Eindhoven gaan hun zevende jaar in met als gasten onder meer Rolando, Justin Berkovi, Mike Dearborn, Damon Wild en de Japanse DJ Tasaka. Lady Aïda werkt met Danswerkplaats Amsterdam in opdracht van Paradiso Amsterdam aan het theater dance-project de Hijack. De try-out vindt plaats in Paradiso. De muziek voor de Hijack is door Aïda gecomponeerd en samengesteld. Naast het draaien geeft Aida DJ-workshops en lezingen over DJ'en en dance in Nederland. Lady Aïda maakt maandelijks de rebelmix voor de VPRO 3voor12 website en een verslag voor de VPRO van het Sonar Festival in Barcelona Aïda treedt veel op in het clubcircuit en op diverse festivals in Nederland, maar ook in het buitenland, voornamelijk België en Duitsland.

2001

Aïda reist naar Tokyo en doet daarvan verslag op VPRO's 3voor12 website. In de Elaine Benson Gallery (New York) exposeert Pascal Demeester zijn schilderijen met een geluidsinstallatie van Aïda, die - geïnspireerd door het lijnenspel in de schilderijen - een uniek geluid voor elk schilderij componeert. De expositie is gedurende drie weken te zien. Aïda draait in een reeks voorstellingen van het filmproject Lola Tanzt van Marchenko, onder meer in de Rotterdamse Schouwburg en in het Burgerweeshuis te Deventer. Aïda draait ook in een aantal voorstellingen van Het Witte Vuur van Trekhaak, ondermeer in Paradiso, 013, Chassee Theater (Breda) en Theater Lux (Nijmegen). Fluid gaat het achtste levensjaar in, met gasten als Terence Fixmer, John Selway en vele anderen. Aïda is vaak te zien in het clubcircuit en op festivals als Extrema te Eindhoven (indoor en outdoor edities 2001), 5 Days Off in de Melkweg en (voor de vierde keer) op Lowlands, ditmaal als afsluitende act in de Bravotent.

2002

Aïda geeft lezingen en workshops op scholen en schrijft een lesprogramma over de dancecultuur voor Fontys Hogeschool dat bestaat uit workshops, een excursie en een aantal lezingen. Het pakket wordt uiteindelijk als officieel lesprogramma opgenomen.

2004

Voor het eerst reist Lady Aïda naar Detroit, de bakermat van de techno, om er DJ's en producers te ontmoeten. De Effenaar verhuist naar een nieuw pand. Voor de DJ een aanleiding om na tien jaar en op het hoogtepunt te stoppen met de door haar opgezette technoavonden onder de naam Fluid. De afscheidsavond op 20 november wordt afgesloten door Rolando.

2005

Lady Aïda levert bijdragen aan The Ringtone Society, een website die is gericht op de artistieke ontwikkeling van de ringtones. Ze wordt medeverantwoordelijk voor de programmering in 013 te Tilburg en verzorgt er vijf afleveringen van Rebelbass. Onder de noemer The Driplets staat Lady Aïda samen met The Riplets en Drillem op 9 december in 013 te Tilburg. Het is een voorproefje van een gezamenlijke tournee onder de titel The Ultimate Crossfading Chickrockpunkdance Show.

The Riplets

2006

Op 30 juni draait Lady Aïda haar platen vanaf een speciale locatie: het dak van de Philips lichttoren op het bedrijventerrein Strijp S in Eindhoven. Het driejarig bestaan van Lady Aïda's weblog Rebelbass wordt gevierd met de compilatie MP3Yearsrebelbassweblog die in het najaar is te downloaden vanaf de site van de VPRO.

2009

Na ruim vijf en een half jaar in de volle breedte en in alle vrijheid te hebben geschreven over het Nederlandse dance-klimaat stopt Lady Aïda op 1 juli met haar weblog Rebelbass bij de VPRO-website 3VOOR12. Ze gaat verder op haar eigen site Rebelbass HQ. Vanaf 21 september biedt het Centrum voor de Kunsten in het SEU-gebouw te Eindhoven een DJ-opleiding die is ontwikkeld in samenwerking met DJ Lady Aïda. Ze treedt daarnaast toe tot het bestuur van de stichting Straatcultuur en –Sport van haar stad.

Discografie DJ Lady Aïda

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's DJ Lady Aïda

Audio/Video DJ Lady Aïda

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer