Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DANNY VERA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

31-05-1977 - heden

Genre

Americana, componist, country, gitaar, MOR, pop, rockabilly, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Danny & the Ordinary Men

Danny Vera

Danny Vera is een zanger uit Middelburg met een stemgeluid dat herinneringen oproept aan Chris Isaak en Roy Orbison. In zijn nummers schakelt hij tussen genres als country, pop en rockabilly. Hij krijgt landelijke bekendheid door met zijn Ordinary Men de huisband te worden van het televisieprogramma Voetbal International. Zijn ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, zang

Overige muzikanten

Jan Annesson Schöwer   gitaar
Jefta Bakker   basgitaar
Walter Calbo   accordeon, orgel, piano, toetsinstrumenten
Jeroen Polderman   drums
Wim van de Vliert   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2000   Fred van Straten
2007   Arnold van Dongen
2007   Tren van Enckevort
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Danny Vera

Danny Vera is een zanger uit Middelburg met een stemgeluid dat herinneringen oproept aan Chris Isaak en Roy Orbison. In zijn nummers schakelt hij tussen genres als country, pop en rockabilly. Hij krijgt landelijke bekendheid door met zijn Ordinary Men de huisband te worden van het televisieprogramma Voetbal International. Zijn nummer Roller Coaster (2019) wordt een onverwacht succes.

In bezetting van

Till Dawn   gitaar, zang

1977 - 2003

Danny Vera (niet zijn echte naam) raakt in zijn geboortestad Middelburg al vroeg enthousiast over muziek dankzij zijn vader Louis Polfliet die met het Trio Gerry Louis And Liza in 1962 de Noordzeekust Talentenjacht van Veronica wint. Hij luistert thuis naar platen van Marty Robbins, Roy Orbison en Elvis Presley. Vera reist naar de Verenigde Staten voor bezoeken aan de muzikale steden Nashville en Memphis. Hij zoekt er zijn muzikale roots op: rock-'n-roll en country. Voordat hij solo succesvol wordt, is Danny Vera actief in diverse bandjes. De meeste aandacht krijgt hij als frontman van de band Till Dawn waarmee hij in 2000 de demo-cd The Lucky Strike Girl en de cd Zebra uitbrengt. Onder toeziend oog van Universal maakt hij een jaar later demo-opnamen ter voorbereiding van een eerste soloplaat. Live treedt Vera op met gitarist Jan Annesson Schöwer, bassist Jefta Bakker (vanaf 2002), toetsenist Walter Calbo en drummer Jeroen Polderman.

Till Dawn

2003

Voor zijn debuutalbum For The Light In Your Eyes gaat Danny Vera met producer Rob van Donselaar en enkele gerenommeerde sessiemuzikanten de studio in. Hij gaat ook terug naar Nasville om samen te werken met songschrijver Troy Verges, bekend van o.a. Faith Hill, Trisha Yearwood en Jessica Andrews. De opvallende Kiss-cover I Was Made For Lovin' You wordt op single uitgebracht. Afsluiter van het album is Heart Half Empty, een duet met Toni Willé (ex-Pussycat) dat ook op single uitkomt. De single My Confession belandt op de eerste plaats van de Turkse hitparade.

Toni Willé

2004

Ook de single Innocence behaalt hij de eerste plaats van de hitparade in Turkije. Danny Vera reist regelmatig naar Turkije voor optredens. Live wordt de zanger begeleid door Jeroen Polderman (drums, ex-Wolfclan Sister, ook actief in Plaeto), Jefta Bakker (bas) (tot 2007), de Duitser J. Annesson Schöwer (gitaar, ex-Till Dawn) en Walter Calbo (toetsen/piano/orgel/accordeon). De in eigen beheer uitgegeven DVD Live At Het Arsenaal bevat een registratie van een theaterconcert in Vlissingen, deels akoestisch en deels met begeleiding van zes strijkers van Colla Voce uit Amsterdam. Vera benadert Hershel Yatovitz, de gitarist van Chris Isaak, wat leidt tot samenwerking.

Plaeto

2005

Met geluidstechnicus en toetsenist Walter Calbo als producer in Zeeland en Hershel Yatovitz als producer in de Verenigde Staten werkt Danny Vera aan het tweede album Hold On A While. Leaving Gently is een duet met Nancy Casteele, een Vlaamse uit Kortrijk die al tien jaar in Nashville woont. De ballad It's Still You maakt hij samen met Troy Verges. Begeleid door blazerssectie The Amstelhorns en achtergrondkoor Glamourama presenteert Danny Vera op 27 maart het album Hold On A While in het Arsenaal te Vlissingen,. Een maand later is de plaat Week CD op Radio 2.

2007

Op het derde album Ordinary Man (september) zijn gastoptredens te horen van accordeonist Tren van Enckevort (Rowwen Hèze) en trompettist Hans Dagelet. Met het album laat Danny Vera zich meer horen als singer/songwriter. Het nummer 1000 Miles is speciaal geschreven voor de bioscoopfilm Kapitein Rob en het Geheim van Professor Lupardi (november) van Hans Pos. Vera is te zien in een nachtclubscène. Van 30 oktober tot en met 13 november doet de muzikant een korte Amerikaanse tournee.

Tren van Enckevort

2009

Voor de opnames van het vierde album Pink Flamingo trekt Danny Vera april naar de Hilltop Studios in Nashville, Tennessee. De plaat wordt binnen een week opgenomen met sessiemuzikanten van onder andere de grote commerciële countryster Garth Brooks. Bij Pink Flamingo zit een dvd over het opnameproces: The Hilltop Sessions, gefilmd door cameraman Jozef Leenhouwers. De documentaire wordt in september vertoond tijdens het filmfestival Film By The Sea in Vlissingen waar Danny Vera ook zijn album presenteert. De zanger is een seizoen lang elke vrijdag huisband van het programma Voetbal International, gepresenteerd door voetbaljournalist en fan Johan Derksen.

2010

Danny Vera treedt regelmatig op met zijn begeleidingband The Ordinary Men. Deze band bestaat uit gitarist Wim van de Vliert, toetsenist Eric Swinkels, bassist Almer Kaasschieter, drummer Lars Beuving en blazers Fred van Straten en Emiel van der Heide. Gitarist Ian Annesson tourt mee als 'special guest'. Een van de optredens is op 15 juni als voorprogramma van Chris Isaak in Paradiso.

Fred van Straten

2011

Na twee seizoenen als huisband bij Voetbal International doen Danny Vera & The Ordinary Men op 18 juni twee shows in de studio van het televisieprogramma op het Mediapark in Hilversum. Een registratie daarvan verschijnt op DVD en Blu-ray.

2013

Eind maart tekent Danny Vera een platencontract bij Excelsior Recordings. Hij werkt met Reyer Zwart aan de voorproductie en neemt in de zomer het album Distant Rumble op in SSE Noord, de nieuwe studio van producer Frans Hagenaars. De cd is beïnvloed door de producties van T-Bone Burnett en is een klassiek album met een modern geluid. In het nummer Running With My Boots On speelt James Burton mee, de voormalige gitarist van Elvis Presley. Voordat het album op 1 november verschijnt begint eind oktober de clubtournee van Danny Vera.

Frans Hagenaars

2014 - 2015

Er verschijnen bij Excelsior twee EP's onder de titel The New Black And White. De titel is een poging om de muziek van de zanger te omschrijven: "Muziek geïnspireerd op het oude. Eigenlijk als een zwart/wit film die nu gemaakt wordt". In september 2015 start de New Black And White Tour die langs de Nederlandse theaters trekt.

2019

Het nummer Roller Coaster van zijn album Pressure Makes Diamonds wordt een onverwacht succes. In de Top 2000 is het de hoogste nieuwe binnenkomer op plek 4.

2020

Dankzij het succes van Roller Coaster staat hij geprogrammeerd op Pinkpop en Lowlands. Door de coronacrisis gaan de festivals echter niet door. Aan het eind van een jaar met weinig optredens is er wel nieuwe muziek op het album The New Now. Roller Coaster stijgt in de Top 2000 door naar de eerste plaats.

Discografie Danny Vera

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Danny Vera

Video Danny Vera

Danny Vera - Find Me (Off...
Danny Vera - Find Me (Official Video)
Danny Vera - Dressed in B...
Danny Vera - Dressed in Black - Official video
Danny Vera 'Ordinary man'
Danny Vera 'Ordinary man'
Danny Vera - Orange Glow ...
Danny Vera - Orange Glow - 3FM
Danny Vera - If you want ...
Danny Vera - If you want me to - 3FM
Danny Vera - Bring it on ...
Danny Vera - Bring it on home to me - RTL7
Danny Vera - It's been a ...
Danny Vera - It's been a long time - RTL7
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Danny Vera 'Ordinary man'

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer