Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DANY LADEMACHER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1950 - heden

Genre

componist, componisten, gitaar, producer, producers, rock

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Danny Lademacher

Dany Lademacher

Dany Lademacher krijgt in Nederland zijn eerste bekendheid als gitarist in de succesperiode van Herman Brood and His Wild Romance. Hij schrijft mee aan hits als Saturday Night en Never Be Clever. In de eerste helft van de jaren negentig scoort hij internationaal hits met de Belgische band The Radios.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, producer

Genoemd in de biografie van

1978   Herman Brood
1981   Emile den Tex
2002   Evert Nieuwstede
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Dany Lademacher

Dany Lademacher krijgt in Nederland zijn eerste bekendheid als gitarist in de succesperiode van Herman Brood and His Wild Romance. Hij schrijft mee aan hits als Saturday Night en Never Be Clever. In de eerste helft van de jaren negentig scoort hij internationaal hits met de Belgische band The Radios. De gitarist is ook als producer actief voor de Belgische bands Machiavel en The Kids en hij levert gastbijdragen op platen van Nederlandse groepen als Busted en JVB. Zijn voornaam wordt in eerste instantie lange tijd met dubbele 'n' geschreven.

In bezetting van

Emile den Tex   gitaar
Herman Brood   gitaar
Innersleeve   gitaar
Nightporter   gitaar
Paris Dandies   gitaar
Vitesse   gitaar

1950 - 1970

Dany Lademacher wordt op 17 juni 1950 als Daniël Germain Jean Lademacher geboren in het Belgische Etterbeek en groeit als enig kind op in een groot huis in de buurt van de Lambermontlaan. In de kelder bouwt hij o.a. muziekinstrumenten als gitaren, trommels en panfluiten. Op zijn vijfde krijgt hij van zijn grootmoeder een accordeon waarmee hij liedjes van de radio naspeelt. Hij is elf jaar als hij zijn eerste gitaar krijgt, een jazzgitaar van Famo. Beïnvloed door The Shadows richt hij in 1964 zijn eerste band The Speedfingers op. Naar verluid ontmoet Lademacher in 1966, tijdens een van zijn vakanties met zijn ouders in Knokke, een Duitse fotograaf die Lademacher hoort spelen en hem binnen een week de trucjes uitlegt die Jimi Hendrix gebruikt. Het blijkt een belangrijke leerschool voor de gitarist. In de periode 1966-1968 neemt hij twee albums op met zijn eerste professionele band The Shakes waarmee hij in vele Brusselse cafés repertoire speelt waarin ook covers van The Kinks en The Rolling Stones zijn opgenomen. The Shakes doen in Engeland onder meer het voorprogramma van The Who. In 1969 voegt Lademacher zich bij de heftige rockband Kleptomania waarmee hij in België, Duitsland en zelfs Congo optreedt en enkele singles uitbrengt. Zijn spel levert hem drie jaar lang de eerste plaats op in de Belgische gitaristenpolls.

1971 - 1976

De gitarist vertrekt naar Groot-Brittannië en speelt daar in enkele Britse bands. Terug in België speelt hij vanaf 1973 in de band Lee met enkele voormalige leden uit Kleptomania en in eerste instantie de Engelsman Michael Fowler als zanger. De band speelt in 1974 o.a. in het voorprogramma van Humble Pie en The Alex Harvey Band tijdens het Bilzen Festival en is ook te zien in de Marquee te Londen. De albums van Lee verkopen goed in Frankrijk. In opdracht van platenmaatschappij EMI schrijft Lademacher in 1976 voor de Belgische band T.U.S.H. het nummer We're Just Boys.

1977 - 1986

Dany Lademacher volgt Ferdi Karmelk op in de begeleidingsband van Herman Brood en maakt deel uit van de Wild Romance in de meest succesvolle periode in de carrière van Brood. Lademacher verhuist naar Amsterdam en schrijft mee aan vele nummers waaronder de internationale hit Saturday Night. De gitarist krijgt van Ariola-America een solocontract aangeboden maar hij kiest voor Herman Brood en speelt tot en met 1980 mee in de Wild Romance. Daarna verlaat hij de band en richt hij zich op andere projecten. Hij produceert het album New Lines (1980) en de hit Fly van de Belgische rockband Machiavel en het album Black Out (1981) en de hitsingle There Will Be No Next Time van The Kids. Lademacher slaat het aanbod af mee te komen spelen in de populaire Britse band Dire Straits van gitarist Mark Knopfler. In plaats daarvan stopt hij zijn energie in het eigen project Innersleeve samen met zanger Emile den Tex en bijdragen van gitarist Harry Hardholt, drummer Roger Wollaert, saxofonist Ken Spence, bassisten Jaap van der Sluijs en Cees van der Laarse en toetsenisten Åke Danielson en Robert Jan Stips. Het album Lademacher's Innersleeve wordt positief ontvangen in de muziekpers en bekroond met een Edison. De verkoopcijfers stellen echter teleur. Met een zesmansformatie treedt Innersleeve op in het land met Stips op toetsen en Van der Sluijs op bas. Lademacher zit in 1984 in de jury van het Nederlandse Kampioenschap Gitaarspelen in Paradiso. In de jaren 1984-1987 maakt Lademacher onderdeel uit van Vitesse waarmee hij door Europa tourt. Hij bespeelt tijdens optredens onder meer de Roland GR-300 gitaarsynthesizer.

Åke Danielson Emile den Tex Herman Brood Innersleeve Robert Jan Stips Vitesse

1987 - 1990

Op verzoek van Herman Brood keert Dany Lademacher terug bij de Wild Romance. Hij levert bijdragen aan het album Yada Yada waarvan de single Sleepin' Bird een bescheiden hit wordt. Herman Brood staat met zijn band in 1988 op Pinkpop. Een jaar later volgt de coverplaat Hooks en een tournee van zes weken door Duitsland. Het album Freeze (1990) wordt opgenomen samen met de Amerikaanse saxofonist Clarence Clemons en accordeonist Flaco Jiménez. De plaat levert niet het succes op dat Brood ervan verwacht.

1991 - 1994

Een van Lademachers grootste successen is de Belgische band The Radios met zanger en televisiemaker Bart Peeters. De single She Goes Nana van het album No Television (1993) wordt een internationale hit en The Radios spelen op de grote podia in binnen- en buitenland.

1995

In Wisseloord neemt Lademacher onder de naam Innersleeve met Emile den Tex, bassist Ruud Englebert, drummer Henri van Bergen en producer Attie Bauw nieuw songmateriaal op. Een resultaat van de sessies is de single Like A Rolling Stone, maar tot een album (werktitel: Orange Tree) komt het niet.

Attie Bauw

2001

Lademacher is op 5 november een van de muzikanten die tijdens de Tribute To Herman Brood in Paradiso optreedt als eerbetoon aan de in juli overleden Brood.

2002 - 2005

De gitarist maakt in 2002 deel uit van het muziekspektakel De Vrienden Van Amstel in Ahoy'. Samen met Emile den Tex produceert hij het debuutalbum Beet! (2002) van de Nederlandstalige rockband JVB (Jan Visser Band). Met zijn band Paris Dandies (waarin ook bassist Ivo Severijns en drummer Ramon Rambeaux uit de Wild Romance) neemt hij het eerste en enige album Le Boudoir Rouge op. Van het album worden twee singles getrokken: Beautiful Woman en Rain, maar dat worden geen hits. Lademacher gaat op tournee met Xander de Buisonjé en schrijft de muziek voor diens hitsingle Ik Zie (2003). Hij gaat in het voorjaar van 2003 op tournee door Nederland met Rich Wyman and a Special Wild Romance, een eerbetoon van Herman Brood waarbij ook Severijns en Rambeaux zijn betrokken. Een nieuwe versie van Rock & Roll Junkie door Rich Wyman komt bij het label New Road uit op single. Met deze van oorsprong Amerikaanse toetsenist/zanger doet Lademacher het jaar daarop nog een korte tournee. De gitarist werkt mee aan het debuutalbum van Busted en een volgende plaat van de band JVB. Begin 2005 doet hij weer mee met Vrienden Van Amstel Live in Ahoy'. Paris Dandies doen in datzelfde jaar een serie optredens in Nederland. Daarna vertrekt Lademacher naar Groot-Brittannië voor een samenwerking met de voormalige gitarist van de Spencer Davis Group in een project waar ook Eric Clapton een bijdrage aan levert. Terug in Nederland werkt hij aan nieuw songmateriaal voor Xander de Buisonjé.

Paris Dandies Xander de Buisonjé

2006 - 2007

Voor de film Wild Romance (over de succesjaren van Herman Brood) schrijft Dany Lademacher samen met de Kinshasa Brothers de originele soundtrack. Hij is ook betrokken bij de promotieactiviteiten rondom de release van de film. In dezelfde periode verschijnt zijn boek Wild Romance, Een Fijne Hel met anekdotes uit de periode 1977-1981. Tijdens de Uitmarkt doen Lademacher en De Buisonjé een Herman Brood-tribute op de Dam. Het optreden wordt live op televisie uitgezonden. Paris Dandies speelt nog regelmatig op de Nederlandse podia. De gitarist levert bijdragen op het album van Nightporter (Mark Ritsema uit de band Raskolnikov).

Raskolnikov

2009

Lademacher produceert het debuutalbum Pure van Jules' Mescaline, de band rondom zanger Jules Otto.

Discografie Dany Lademacher

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Dany Lademacher

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer