Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DAS WESEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Das Wesen

Periode

1979 - 1983

Genre

new wave

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Puber Kristus

Das Wesen

Das Wesen is new wave uit Nijmegen.
Volledige biografie...

Bezetting

Hans Dekkers   gitaar, saxofoon, toetsinstrumenten, zang
Hans Hermes   drums
Frans Oosterholt   basgitaar, gitaar
Boudewijn van der Wagt   basgitaar, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Maarten Dekkers   hobo

Genoemd in de biografie van

1980   Bazooka

Biografie Das Wesen

Das Wesen is new wave uit Nijmegen.

1979 - 1980

Geïnspireerd door no wave uit New York, en vooral door een optreden van Teenage Jesus And The Jerks, richten Hans Dekkers (Venlo, 25 december 1954, ex-De Vloojenband), Hans Hermes en Boudewijn van der Wagt Puber Kristus op. De repetitieruimte van het trio staat in het Nijmeegse gemeentedeel Lent waar ook de bands Utang en Bazooka (de experimentele Nederlandstalige band van Hans Dekkers) repeteren. Het eerste optreden is in het locale café Waalzicht. Om meer te kunnen spelen reist Puber Kristus mee met andere bands voor het verzorgen van onaangekondigde concerten. Samen met de bevriende band Mekanik Kommando is de band de Nijmeegse tak van de Nederlandse Ultrabeweging. Opnamen van het optreden op Ultrapodium Oktopus te Amsterdam komen terecht op de cassettecompilatie Ultra en een single bij het zeventiende nummer van muziekblad Vinyl. De bandnaam wordt eind 1980 gewijzigd in Das Wesen, onder meer omdat de muzikale koers is gewijzigd richting new wave, beïnvloed door bands als PiL, Joy Division en Devo. Hans Dekkers componeert de meest nummers. Dekkers en Van der Wagt schrijven de teksten en zijn de leadzangers van de band.

Mekanik Kommando

1981 - 1983

Van Das Wesen en Bazooka verschijnt de splitsingle Serie Serie. Das Wesen is een vertrouwde naam in het Nederlandse clubcircuit en staat onder meer in november 1981 in het voorprogramma van de Australische band The Birthday Party (met zanger Nick Cave) tijdens hun optreden in Amsterdam. In december 1981 neemt de band in de Salisbury Sound Studio's te Dordrecht het eerste minialbum Anyone op. De opvallende hoesfoto, van een jongetje dat op straat aandachtig luistert naar een oude grammofoon, is van Ed van der Elsken. Muziekblad Oor is niet enthousiast, maar het blad Vinyl spreekt van een geslaagde plaat die opvalt door 'sterke composities en hechte uitvoering'. De vergelijking met Joy Division wordt door de recensent niet als hinderlijk ervaren. Na de uitgave van Anyone wordt de groep versterkt door bassist Frans Oosterholt. Voor het tweede minialbum Who Had A Heart gaat de band in juni 1982 opnieuw de Salisbury Sound Studio's in. De recensent van Vinyl noemt de nummers gedateerd en inspiratieloos en vindt dat de invloed van andere groepen ditmaal teveel overheerst. Op 31 maart 1983 speelt Das Wesen voor het laatst live, in Paradiso te Amsterdam. De laatste opnamesessies vinden plaats op 5,6 en 7 juli 1983 en verschijnen op de EP Nocturne. Net als bij de eerste twee platen is Boudewijn van der Wagt verantwoordelijk voor het hoesontwerp. Eind 1983 gaat Das Wesen uit elkaar.

1984 - 1998

Hans Dekkers verhuist naar Amsterdam. Met de band The Chainreaction brengt hij in 1984 de single Whispering Glades/ Sciamachy uit. Hij publiceert in 1992 in De Revisor zijn eerste literaire verhaal De Zwarte Buste Van Bach. Zijn debuutroman Begrafenis Van De Sardine wordt in september 1994 uitgebracht door De Arbeiderspers, gevolgd door Black-out (De Bezige Bij, 1997).

1999

Boudewijn van der Wagt overlijdt.

2000 - 2008

Van Hans Dekkers verschijnen onder meer de romans Het Vijfde Kwartier (De Bezige Bij, 2000), Duizend Hotels (Contact, 2004) en Lady Di En De Verwildering' (Contact, 2008). Het Franse label Infrastition brengt in november 2008 een compilatie uit van Das Wesen met daarop alle plaatopnames uit 1982 en 1983 aangevuld met drie bonustracks. De titel Embracing All, Vanishing All is afkomstig uit de laatste, door Boudewijn van der Wagt gezongen regels in het nummer Kabalastik. De cd is opgedragen aan Van der Wagt.

Discografie Das Wesen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Das Wesen

Audio/Video Das Wesen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer