Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DAVID ROWLAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

david rowland

Periode

1939 - 2007

Genre

hedendaags

Biografie David Rowland

David Rowland werd op 31 mei 1939 geboren in Exeter (Engeland). Hij overleed op 5 november 2007 te Oldenzaal. Opleiding Hij studeerde compositie bij Peter Racine Fricker en piano bij Arthur Alexander aan het Royal College of Music in Londen. Aan de Dartington International Summer School of Music volgde hij cursussen in ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1984   Max Knigge
1984   Peter van Onna

Biografie David Rowland

1939 - 2007

David Rowland werd op 31 mei 1939 geboren in Exeter (Engeland). Hij overleed op 5 november 2007 te Oldenzaal.


Opleiding

Hij studeerde compositie bij Peter Racine Fricker en piano bij Arthur Alexander aan het Royal College of Music in Londen. Aan de Dartington International Summer School of Music volgde hij cursussen in de tijd dat Bruno Maderna, Luigi Nono, Luciano Berio en Witold Lutoslawsky deel uitmaakten van het docentencorps. Tevens volgde hij een cursus elektronische muziek van de Arts Council of Great Britain.


Activiteiten

Hij gaf piano, theorie en compositie aan het Trinity College en aan de Royal College of Music in Londen. Gedurende enkele jaren was hij Musical Director van The Royal Shakespeare Company; in deze functie dirigeerde hij ensembles en schreef muziek voor dit gezelschap, waarmee hij tournees door Groot Britannië, Zwitserland, Duitsland en Nederland maakte. Vanaf 1975 woonde David Rowland in Nederland en doceerde hij eigentijdse muziek, muziekgeschiedenis, theorie en compositie aan het Twents Conservatorium te Enschede. Hij was oprichter van het Arcadia Ensemble dat zich specialiseerde in modern repertoire. Hiermee trad hij veel op in binnen- en buitenland. Rowland werkte als gastdocent onder andere in Rusland, Polen en Duitsland en nam deel aan veel internationale muziekseminars. In de functie van pianist en dirigent van hedendaagse muziek was hij actief in Rusland, waar hij o.a. in Siberië gastlezingen gaf tijdens een concertserie van het Staats Philharmonisch Orkest van de Oeral.


Composities

Zijn belangrijkste werken zijn: Easter stanzas (1971/1978) voor sopraan en orkest, Partita (1974) voor piano, Kaleidoscope (1976) voor 2 piano's en 2 slagwerkers, Serenata (1975/1977) voor strijkorkest en diverse werken met live elektronica zoals Tetrad (1970), dat als Britse inzending voor Unesco's Rostrum 1972 in Parijs werd gekozen.Vele toonaangevende ensembles en solisten voerden werken van hem uit o.a. het Radio Kamerorkest, het Nederlands Ballet Orkest, het Nederlands Kamerkoor, het Delta Ensemble, het Orkest van het Oosten en het Promonos Ensemble.

Discografie David Rowland

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's David Rowland

Audio/Video David Rowland

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer