Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE DEURZAKKERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

De Deurzakkers in 1993 (Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, Bijzondere Collecties, UvA)

Periode

1974 - heden

Genre

carnaval, Nederlandstalig

Online

Officiële website

De Deurzakkers

De Deurzakkers uit Brabant treden in de voetsporen van het beroemde duo De Twee Pinten. Al veertig jaar leveren zij jaarlijks een carnavalskraker af.
Volledige biografie...

Bezetting

Clemens van Bracht   zang
Willem van Schijndel   zang

Genoemd in de biografie van

1945   Ad Kraamer
1994   Hermes House Band
1998   Jacques Herb
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie De Deurzakkers

De Deurzakkers uit Brabant treden in de voetsporen van het beroemde duo De Twee Pinten. Al veertig jaar leveren zij jaarlijks een carnavalskraker af.

1974

Willem van Schijndel (Waalwijk, 3 juli 1954) werkt in een platenzaak te Den Bosch. Zijn chef is Clemens van Bracht (1 april 1950). De relatie is van dien aard dat Van Schijndel zijn baas wil laten delen in het plan een carnavalssingle te maken. In Leeuwarden zou dat wellicht als misplaatste grap zijn afgedaan, maar Van Bracht doet mee. Willem van Schijndel slaagt erin om de lokale carnavalsvereniging De Kikvorschen voor zijn plan te winnen én de complete lokale voetbalploeg FC Den Bosch.

1975

Van Schijndel krijgt Jan Vis van Visco Produkties enthousiast over het idee en onder productionele leiding van Albert West wordt Zak Es Lekker Door op de band gezet. De single blijkt niet alleen een hit in Den Bosch (Oeteldonk voor insiders), maar ook ver daarbuiten. Een top 10 hit is geboren en de carnavalskraker van 1975 is binnen. Van Schijndel en Van Bracht treden veelvuldig op en Van Schijndel wordt kort daarop gevraagd om plugger te worden bij een grote platenmaatschappij.

Albert West

1976

De Deurzakkers gaan zonder voetbalploeg op eigen kracht verder en brengen de single Want Jij Heb Kuiltjes In Je Wangen uit.

1977 - 1984

Vrijwel elke carnaval ligt er weer een nieuwe carnavalssingle van de Deurzakkers in de schappen. De Top 40 weten ze er niet mee te bereiken, maar in 1983 keert het tij. Van Schijndel werkt nog steeds als plugger bij Phonogram. Hij heeft zijn kantoor bij de Wisseloord Studio's waar producer/componist Tonny Eyk hem attendeert op zijn compositie Waar Is De Steek Van De Keizer, een cover van het populaire liedje uit de film De Boezemvriend. De Deurzakkers zetten het liedje op single en behalen daarmee een hoge plek in de Tipparade, net als de daaropvolgende single We Gaan Er Tegenaan. Vervolgens neemt het duo de regie zelf in handen en besluiten zij voortaan hun eigen materiaal te schrijven.

Tonny Eyk

1985

Het Feest Kan Beginnen, Want Wij Zijn Binnen is de titel van het nummer waarmee de Deurzakkers jarenlang geassocieerd zullen worden. Ook al komt het nummer niet verder dan nummer 36 van de hitparade.

1986

De carnavalskraker dit jaar heeft de titel Kom Op We Zetten Alles Op Zijn Kop draagt. In 1986 verschijnt ook het eerste album van de Deurzakkers: Het Feest Kan Beginnen.

1988 - 1990

Hoewel ze in 1987 even een plankje misslaan, scoren de Deurzakkers vanaf 1988 elk jaar hun eigen carnavalsschlager. De grootste in de rij is Het Is Hier Binnen Beter Dan Buiten, een samba die ook tijdens het Tropisch Carnaval van Rotterdam regelmatig uit de speakers schalt. De single brengt het in 1990 tot nummer 13 van de Top en het is dan ook niet verwonderlijk dat het succes weer gevolgd word door een compleet album: Tropical Party.

1992

Met Het Hele Jaar Feest uit 1992 levert het duo haar derde langspeelplaat (en eerste cd) af, die het tot plaats 45 in de Albumlijst schopt.

Ad Kraamer

1994

Hoe gezellig het op alle door de Deurzakkers opgeluisterde feestavonden echter ook wordt, Willem van Schijndel houdt zijn ogen en oren in elk geval open. Zo ontdekt hij met name in het studentencircuit nieuwe talenten als de Hermes House Band. Hiervan verschijnt in 1994 de eerste single, I Will Survive en de CD Thuis. Het worden allebei grote hits.

Hermes House Band

1995

De grootste klapper zal hij echter maken met een andere protégé uit het studentencircuit: Guus Meeuwis & Vagant. Het live in café Vagant opgenomen Het Is Een Nacht wordt de meezinger van het jaar en de opvolger Per Spoor doet daar nauwelijks voor onder. Van Schijndel manifesteert zich vanaf dat moment als Meeuwis' manager en later ook als diens platenbaas.

Guus Meeuwis

1996

Tot dat moment heeft Van Schijndel zijn activiteiten als talentscout steeds door derden af laten maken, maar in 1996 zet hij zijn eigen label op: WVS. Hoewel hij vrijwel al zijn tijd kwijt is aan de zakelijke behartiging van Guus Meeuwis levert hij met zijn inmiddels tot eigenaar van de Tilburgse vestiging van The Music Store opgeklommen collega nog steeds trouw een carnavalssingle af.

1999

In 1999 is dat een medley van grote Brabantse carnavalshits uit het verleden: Ik Heb Unne Spijker In Munne Kop, Bloemetjesgordijn, Onze Ouwe St. Jan, Donkerbruin Cafeetje en Geef Mij De Liefde En De Gein.Met nummers van onder andere Wim Kersten, de grote man achter De Twee Pinten. De cirkel is rond. In meerdere opzichten, want de medley is ook te vinden de CD Het Hele Jaar Feest, een non-stop aaneenschakeling van hun grootste hits en medleys op Van Schijndels eigen label WVS. Het duo maakt zich op voor een grootscheepse viering van hun zilveren jubileum rond de eeuwwisseling.

De Twee Pinten

2001

Met carnaval voor de deur verschijnt in januari de single Waar Gaan We Heen.

2002

Samen met Eric Dikeb nemen De Deurzakkers zijn apres-ski-hit Pizzahaha opnieuw op.

Eric Dikeb

2004

De Deurzakkers en de Havenzangers nemen gezamenlijk voor het EK voetbal twee nummers op. Wij Gaan Voor Rood Wit Blauw en Oranjebal In Portugal verschijnen eind april op cd-single. Bovendien touren de Deurzakkers en de Havenzangers door het land met een speciaal Oranje EK programma.

De Havenzangers

2005

Willem van Schijndel hoort het liedje Volle Kracht Vooruit dat Guus Meeuwis in eerste instantie heeft geschreven voor de familiefilm Kameleon 2 (Steven de Jong, 2005). Het liedje wordt niet voor de film gebruikt en op verzoek van Van Schijndel past Meeuwis de tekst speciaal aan voor de Deurzakkers. De opnamen vinden plaats met producer John van de Ven en de single bereikt de 36ste plaats van de 3FM Mega Top 50.

John van de Ven

2007

In Café Bagatelle, hun stamcafé te Waalwijk, vieren de Deurzakkers hun 33ste verjaardag. Dit levert het duo veel publiciteit op en een volgende hit: Hedde Gij Nog Aajer In De Koelkast. De single wordt landelijk gekozen tot de carnavalskraker van het jaar.

2008

Carnaval valt vroeg (zaterdag 3 februari) en dus is er weinig tijd voor promotie. Toch lukt het de Deurzakkers een hit te scoren met Hou Doe! De bonustrack Als Ons Landje Op Z'n Kop Staat is opnieuw een liedje van Guus Meeuwis, speciaal voor het duo geschreven samen met zijn pianist Jan Willem Rozenboom.

2010 - 2011

Ook België is gecharmeerd van het carnavalsduo. In november 2010 geven De Deurzakkers acht middagshows in gasthof en feestzalen De Kaasboerin te Mol-Postel. Wij Doen Vannacht Het Licht Wel Uit wordt verkozen tot het beste Brabantse carnavalslied van 2011 en wint daarmee de Kies Je Kraker 2011. De Belgische groep Swoop brengt met De Deurzakkers De Polonaisemedley uit. Samen met gasten Susannah, Simon Stein en het duo The Band ondernemen De Deurzakkers de Camping Muziekzomer Tour 2011. Na een succesvol optredens in het Belgische Koekelaere op 4 september 2011, doet het duo op 20 november 2011 het polonaisefestival in het Antwerpse Sportpaleis aan. Op 11 november verzorgen de twee zangers een optreden in Hotel The Docks in het centrum van Sydney.

2012

Er staan nog meer Belgische concerten op de agenda, in onder anderen Brugge, Bilsen, Neer en Beveren. Op 30 april viert het duo Koninginnedag in Singapore met een optreden in de Hollandsche Club. Speciaal voor het EK voetbal in Polen en Oekraïne verschijnt de single Ik Hou van Holland. Augustus is een drukke maand, met naast de Zomer Campingtour onder meer optredens tijdens Dutch Valley in Spaarnwoude en in het Belgische Zelzate, begeleid door de Golden Bis Band. Een van de opvallende optredens dit jaar is op 16 september in het Tilburgse café Little Devil, tijdens de afterparty van het experimentele muziekfestival Incubate, waar het duo enthousiast wordt onthaald door een bonte verzameling headbangers, postpunkers en avant-gardisten.

2013

De opbrengst van de single Drink Schrobbelèr komt ten goede aan de Johan Stekelenburg Stichting. Het origineel is van Guus Meeuwis.

Guus Meeuwis

2014

Op 14 december krijgen beide zangers de erespeld van de gemeente Waalwijk uitgereikt.

2015

40 jaar na dato wordt de kraker Zak Es Lekker Door opnieuw uitgebracht als "live" versie. Ook dit keer verlenen hofkapel De Kikvorschen en voetbalclub FC Den Bosch hun medewerking.

2016

De single Ik Wil Niet Naar Huis is een nummer in de bekende Deurzakkers sferen, maar geeft niet het gewenste resultaat.

2017

Aan de DJ’s Coen en Sander van Radio 538, wordt voor hun “Das Coen Und Sander Fest” in de HMH in Amsterdam, het idee geleverd om gezamenlijk het nummer Ich Bin Wie Du (Marianne Rosenberg 1978) op te gaan nemen. De heren DJ’s zijn enthousiast en het nummer wordt een succes.

2018

Op een groot muziekfestival – Playing For Change Day – op Ibiza met 4 podia en meer dan 40 live bands en artiesten in alle mogelijke muziekstijlen, treden ook de Deurzakkers als enige Nederlandstalige muziekact op.

2019

Willem van Schijndel en Clemens van Bracht bestaan als Deurzakkers 4 x 11 jaar. Hun nieuwe single heeft de titel : Wij Doen Het Licht Wel Uit. Dit nummer is speciaal voor hun 44-jarig bestaan geschreven door Emile Hartkamp. Heel carnaval minnend Nederland is zeer lovend over dit nummer. De echte Deurzakkers sound, de juiste carnavalssfeer en meteen feest als je het nummer hoort.

Emile Hartkamp

Discografie De Deurzakkers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's De Deurzakkers

Audio/Video De Deurzakkers

Video De Deurzakkers

De Deurzakkers m.m.v. F.C...
De Deurzakkers m.m.v. F.C. Den Bosch en De Kikvorschen - Zak Es Lekker Door (Versie 2015)
De Deurzakkers - Drink Sc...
De Deurzakkers - Drink Schrobbelèr
Swoop featuring De Deurza...
Swoop featuring De Deurzakkers - Polonaisemedley
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
De Deurzakkers m.m.v. F.C. Den Bosch en De Kikvorschen - Zak Es Lekker Door (Versie 2015)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer