DE KIFT
De Kift
De Kift uit Oost-Knollendam creëert een verrassende combinatie van muziek en theater, van fanfare en punk.
Bezetting
Mathijs Houwink
basgitaar, contrabas
Jan Heijne
trompet
Wim ter Weele
drums, gitaar
Ferry Heijne
componist, gitaar, trombone, trompet, zang
Han Hulscher
trompet, zang
Pim Heijne
basgitaar, gitaar
Patrick Votrian
trombone, tuba
Marco Heijne
zang
Overige muzikanten
Roeland Drost
toetsinstrumenten
Frank van den Bos
accordeon, piano, vocalen
Werner Mazurel
trombone
Xavier Serge Martin
vocalen
Eddie Kagie
vocalen
G.W. Sok
vocalen
Marcel Aartsen
trombone
Wilf Plum
gitaar, saxofoon
Bert van Bommel
euphonium, trombone, trompet
Ron Van Velzen
basgitaar
Niels de Wit
basgitaar, gitaar, klarinet, saxofoon
Willem Dam
basgitaar
Maarten Oudshoorn
zang
Jacco Butter
basgitaar
Genoemd in de biografie van
1980
Rondos
1982
The Ex
1984
B.G.K.
1992
Donkey
1994
Morzelpronk
1995
Ygdrassil
1997
Het Groot Niet Te Vermijden
1997
Zimihc
2000
Krang
2001
Morzelpronk
2001
Stuurbaard Bakkebaard
2003
Snake Charming
2004
Patrick Votrian
2004
The Bent Moustache
2006
André Manuel
2006
at the close of every day
2006
John Dear Mowing Club
2006
Meindert Talma
2006
Spinvis
2006
Stuurbaard Bakkebaard
Concerten & Festivals
i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo
1-12-23, De Piek, Vlissingen
8-12-23, De Piek, Vlissingen
22-12-23, Burgerweeshuis, Deventer
9-3-24, De Peppel, Zeist
Biografie De Kift
De Kift uit Oost-Knollendam creëert een verrassende combinatie van muziek en theater, van fanfare en punk.
1987 - 1989
Ferry Heijne richt de band op met oude punk-kameraden. Hijzelf speelde voorheen in de Wormer band Svätsox, dorpsgenoot Butter baste bij De Groeten, drummer Ter Weele zat in de communistische punkband de Rondos uit Rotterdam en later in The Ex, en Oudshoorn ten slotte zong in Pistache BV uit Woerden. In deze beginperiode heeft de band nog die onmiskenbaar Nederlandse, sterk aan het kraken verbonden, hoekige punk-sound die te horen is op het debuutalbum IJverzucht.
1991
Een cassette verschijnt met daarop opnamen uit de oefenruimte. De meeste nummers zijn twee jaar later terug te vinden op de cd Krankenhaus. Niels de Wit (ex-Vernon Walters) neemt de baspartijen voor zijn rekening.
1992
Kift-leden verlenen hun medewerking aan de speelfilm Eddy Brains, een absurde detective-thriller met live-muziek.
1993 - 1996
De Kift toert met succes en in wisselende bezettingen door Nederland, Duitsland en Frankrijk.In Duitsland verschijnt in april 1995 een Duitstalige versie van Krankenhaus, een jaar later het album Ijverzucht. Jos van The Ex verzorgt tijdens de Duitse tournee enkele van de vocale bijdragen. Niels de Wit verruilt De Kift voor zijn eigen groep The Hungry I. Eind 1996 wordt hij gevraagd om basgitaar te spelen in de groep Johan.
1993
Rond de oude kern van de band heeft Ferry een collectief geformeerd met onder andere zijn vader Jan Heijne op trompet, dichter Eddie Kagie, multi-instrumentalist en zanger Frank van den Bos (De Ideale Schoonzonen) en ex-BGK bassist Mathijs Houwink. De cd Krankenhaus geeft een idee hoe de popmuziek in Nederland had kunnen klinken als het zonder tussenkomst van de Tweede Wereldoorlog en rock & roll had kunnen voortborduren op Europese populaire muziek. 'De Kift combineert het goede van de fanfaremuziek met het goede van punk', stelt Ferry Heijne zelf. Het goede van punk schuilt volgens hem in 'dat onbehouwene, dat ongepolijste'. Muzikaal doet het echter eerder denken aan de liederen van Bertolt Brecht en Kurt Weil. Die overeenkomst zit in de combinatie van zonderlinge hoempa-muziek met barmhartige (Nederlandstalige) teksten over het eeuwige geploeter van de mens. Een belangrijk deel van de teksten op Krankenhaus is gebaseerd op het werk van de Duitse anti-militaristische schrijver Wolfgang Borchert.
1997
Bij de presentatie van de derde cd Gaaphonger blijkt dat de groep zich verder beweegt richting muziektheater, zoals dat bijvoorbeeld door de Gebroeders Flint wordt gemaakt. Maar het theatrale is nog steeds ondergeschikt aan de muziek, de tekst en de voordracht. De voorstelling vertelt het verhaal van de overwintering op Nova Zembla door Willem Barendtsz en zijn mannen. De Oost-Knollendamse oefenruimte vormt op 9 januari 1997 de perfecte lokatie voor de try-out. De combinatie van de vrieskou, de eenzaamheid van de oefenschuur in het landschap, de duisternis buiten en de loeiende houtkachel binnen, tovert Studio Toon voor de duur van de voorstelling om in Het Behouden Huis. Heijne heeft voor de liederen van Gaaphonger vrijmoedig stukjes uit de wereldliteratuur gesampled. Hij heeft zijn teksten gebaseerd op werk van bijvoorbeeld Arthur Rimbaud en opnieuw Wolfgang Borchert. Voor wie niet naar de teksten luistert, blijft er op Gaaphonger genoeg te genieten. De Kift creëert een melancholieke sfeer die verwant is aan die van Tom Waits of Nick Cave, zonder echter dat het gezelschap daarbij gebruik maakt van het blues-idioom. De live-premiere vindt in januari toepasselijk plaats bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
1998
Als reactie op de Marlboro Flashbacks-tournees speelt De Kift hoogtepunten uit hun carrière tijdens de Morrelbarrel-tour die zogenaamd is gesponsord door een dubieus automerk. Tijdens het optreden op het verjaardagsfeestje van The Ex in Paradiso neemt Frank van de Bos tijdelijk afscheid van het publiek. Hij zal nog wel een gastbijdrage leveren op de nieuwe plaat die het volgende jaar verschijnt.
1999
Op 25 oktober presenteert de band de cd Vlaskoorts in de bovenzaal van Paradiso. De plaat bevat tekstfragmenten van o.a. Venedikt Jerofejev, Jan Arends, Wolfgang Borchert, Flannery O'Connor en Werner Schwab. De thematiek ligt wat dichter bij huis dan op de twee vorige albums en ook de muziek is wat directer. De hoes is wederom prachtig vormgegeven en door de band zelf in elkaar geknutseld. Naast een hoesfoto met een portret van Jan Heijne als kleine jongen heeft het tekstboek de vorm van een TV-gids. Op plaat bestaat de band uit Ferry, Jan en Pim Heijne (ex-Donkey), Mathijs Houwink en Willem ter Weele. Live wordt De Kift aangevuld met Bert van Bommel, ex-blazer van het Groot Niet Te Vermijden.
2000
Op 1 april presenteren Available Jelly en De Kift in het BIM-huis hun gezamenlijke programma De Molenaar. Nieuwe liedjes van De Kift gaan samen met hedendaagse jazz. Daarnaast speelt de band op Lowlands. De Kift verfilmt haar cd Vlaskoorts. Titel van de door de cineasten André van der Hout en Karen Mulder vervaardigde rolprent is De Ijzeren Hond. De Kift gaat op tournee met deze film, die geïntegreerd is in een voorstelling. Een subsidieaanvraag van De Kift aan het ministerie van OC&W wordt gehonoreerd. De groep krijgt vier jaar lang jaarlijks 120.000 gulden om zich verder te ontwikkelen.
2001
Met de cd Koper viert De Kift in september het koperen jubileum. De plaat bevat nieuwe composities en bewerkingen van nummers uit De Molenaar. Frank van den Bos is weer terug in de band. De Kift is het onderwerp van de TV-documentaire Iets Wat Niet Glimt Kan Ook Mooi Zijn (gemaakt door Marc Stakenburg en Sjoerd Vos). De volledige versie van deze documentaire wordt vertoond op tijdens Crossing Border. In november speelt De Kift op uitnodiging van de Multicultura drie concerten in Kroatië.
2002
Op 27 februari krijgt De Kift tijdens het Nederlands Muziekfeest in de Heineken Music Hall te Amsterdam een Zilveren Harp uitgereikt. Het muziekstuk Vier Voor Vier is een voorfase van de opera Elisabeth Bam die De Kift in 2003 op het Oerol festival zal presenteren. Het stuk is gebaseerd op de avond Drie Linkse Uren zoals die plaatsvond in het Huis van de Pers op 24 januari 1928 te Sint-Petersburg. Celliste Wilma Paalman speelt de rol van Elisabeth Bam. Twee liedjes uit de voorstelling verschijnen op de single Guldentje Maar. Eind juli krijgt trompettist Jan Heijne tijdens zijn vakantie in België een hartaanval. Na behandeling in het ziekenhuis van Leuven neem hij de tijd om thuis te herstellen en doet hij voorlopig niet mee met concerten van De Kift. De Kift werkt mee aan de film De Arm Van Jezus van regisseur André van der Hout. Naast de filmmuziek nemen de Kiftleden ook een aantal rollen voor hun rekening.
2003
De Arm Van Jezus gaat eind januari op het Filmfestival Rotterdam in première. De film draait in het hoofdprogramma en wordt geselecteerd voor een Tiger Award. Later dat jaar wint De Arm Van Jezus op het Nederlands Film Festival de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Met de voorstelling Vier Voor Vier wil De Kift de muzikale werelden van opera en popmuziek bij elkaar brengen. Het programma is gebaseerd op de avond Drie Linkse Uren zoals die plaatsvond in het Huis van de Pers op 24 januari 1928 te Sint-Petersburg. De gedichten zijn van Daniil Charms (1905-1942), cineast André van der Hout zorgt voor de filmische begeleiding. Er zijn gastbijdragen van de klassiek geschoolde vocalisten Mariecke van der Linden en Jeroen Manders. De opera wordt onder meer opgevoerd tijdens Oerol. De cd Vier Voor Vier wordt op 22 november gepresenteerd in de Grote Kerk in Alkmaar.
2004
De Raad van Cultuur brengt een positief advies uit over de plannen die De Kift heeft gemaakt voor de cultuurnotaperiode 2005-2008. Vanaf juni trekt De Kift door het land met de voorstelling El Kift, vol favorieten uit het repertoire. Op 16 december verschijnt De IJzeren Hond, de eerste speelfilm van De Kift, op DVD.
2005
Begin 2005 presenteert De Kift de cd De Kift, de eerste plaat van de band speciaal voor het Franse publiek met nummers afkomstig van de albums Koper en Vlaskoorts. De presentatie vindt plaats in Parijs. De band speelt samen met de bevriende Franse groep Têtes Raides in Frankrijk voor overvolle zalen. De dvd-versie van Vier Voor Vier (2003) is vanaf september in eerste instantie enkel verkrijgbaar via de site van De Kift en bij concerten van de band. De dvd komt uit aan de vooravond van een serie concerten in St. Petersburg, de stad waar het toneelstuk Elisabeth Bam van de Russische schrijver Daniil Charms (waar de opera Vier Voor Vier op is gebaseerd) in 1928 voor het eerst en voor het laatste werd opgevoerd. In het seizoen 2005-2006 gaat De Kift voor de laatste keer met Vier Voor Vier door het land. De rol van Elisabeth Bam wordt deze maal gespeeld en gezongen door Monique de Adelhart Toorop. Van Vier Voor Vier wordt ook de partituur uitgebracht.
2006
De Kift maakt onderdeel uit van de NL Impressionisten, een verzamelnaam voor zeven Nederlandstalige bands die hun eigen identiteit als uitgangspunt voor hun werk nemen. Naast De Kift zijn ook Meindert Talma, Spinvis, Spinvis, At the close of every day, André Manuel, Mondo Leone en D'r Sjaak bij dit project betrokken. Vanaf 18 maart spelen de NL Impressionisten in groepen van twee tot drie enkele maanden in diverse Nederlandse zalen. Eind maart draait Het Zwijgen in de Nederlandse bioscoop. De film gaat over een werknemer van het Amsterdamse Meertens Instituut die in Drenthe onderzoek doet naar plaatselijke moordliederen. De Kift verzorgt de muziek en is in de film te zien als toneelgroep. Ook zangeres Nynke Laverman is te zien en te horen in een bijrol. Op 12 september verschijnt het verzamelalbum De Kift op de Amerikaanse markt via het label North East Indie. In november volgt het volgende reguliere album 7, door de band omschreven als een onvervalste Kiftplaat en als 'een verslag van een rusteloze reis, maar tegelijk een verkwikkende wandeling'. De cd bevat gastbijdragen van zanger Jeroen Manders, de band Stuurbaard Bakkebaard en het fanfarecorps Crescendo Assendelft onder leiding van Esther Hoek.
André Manuel at the close of every day Meindert Talma Mondo Leone Nynke Laverman Spinvis Stuurbaard Bakkebaard
2007
Speciaal voor de Franse markt brengt De Kift in september het album 7 uit in een Franstalige versie. Deze versie wordt 27 oktober officieel gepresenteerd tijdens het festival Rockomotives te Vendôme. Voor dit festival nodigt De Kift bevriende bands uit, met naast Stuurbaard Bakkebaard, The Sack-o'-Woes en DJ Bone ook de Amerikaanse band Nervous Cabaret.
2008
Ter gelegenheid van het twintigjarige jubileum brengt De Kift in september de culinair getinte cd Hoofdkaas uit, zowel in een gezeefdrukte veloursvariant als in een luxueuze Bourgondische versie.
2009
De viering van het twintigjarig bestaan krijgt een vervolg met de uitgave van een vijftal split-singles waarop De Kift en een andere band (Zita Swoon, Calexico, Monofocus en Rondos) nummers van elkaar coveren. Op 18 april presenteert De Kift het fotoboek Doka, gemaakt in samenwerking met fotograaf Erik Christenhusz. Het debuutalbum IJverzucht uit 1989 wordt in samenwerking met het Amerikaanse label Mississippi Records heruitgebracht op vinyl.
2010
De Kift lanceert in maart de weblog Dagdieven om zo verslag te doen van de het werk aan het negende studioalbum dat eind 2010/begin 2011 uitkomt. Fotograaf Erik Christenhusz volgt De Kift drie jaar voor zijn 68 pagina's tellende zwart-witfotoboek De Kift: DOKA. Master en Margarita is een muziektheaterproductie naar het gelijknamige boek van Michail Boelgakov. In het verhaal strijkt de duivel met zijn kompanen neer in Moskou. De Kift speelt de buitenvoorstelling tijdens Oerol (juni) samen met theatergroep Tryater, onder regie van Ira Judkovskaja die ook heeft meegewerkt aan de opera Vier Voor Vier.
2011
Het negende studioalbum Brik wordt door De Kift omschreven als 'een onbesuisde woestijnrit vol vaart en fanfare'. Spil van deze reis is het personage Admiraal B. die verscheurd en ongelukkig in zijn brik door de woestijn raast en onderweg De Kift een lift geeft. Brik is ook de naam van het 'draaidrumstel' dat de band heeft gebouwd. Het instrument is een draaiorgel opgetrokken uit schroot en oud ijzer en vormt het hart van de tournee die plaatsvindt van 19 maart tot en met 24 april. Het optreden in Paradiso op 14 april is om en nabij de duizendste show van De Kift. Voor deze speciale gelegenheid wordt Frank van den Bosch gevraagd op te treden als ceremoniemeester. Van den Bosch maakt ook onderdeel uit van de band tijdens de tournee door Frankrijk. De Kift componeert de muziek bij de liedteksten van Harrie Geelen voor Kees De Jongen, Dé Rockopera, de operabewerking van het boek Kees De Jongen. Deze voorstelling van De Kift samen met acteur Frank Groothof gaat zondag 27 november in première in de Stadsschouwburg in Amsterdam.
2012 - 2013
De VSCD Jeugdtheaterjury van de Vereniging Schouwburgen en Concertgebouwen geeft Kees De Jongen, Dé Rockopera in mei 2012 een Zilveren Krekel in de categorie Meest Indrukwekkende Productie. ‘Het is een energieke voorstelling met enthousiasmerende muziek van De Kift. Authentiek, geestig en op sommige momenten ontroerend muziektheater voor een groot publiek,’ aldus de jury. Het 25-jarig bestaan wordt in het voorjaar van 2013 gevierd met een jubileumtournee waarbij de band verspreid over meerdere concerten alle albums uit hun discografie vertolkt. De 25-jarige De Kift doet op 7 juli tijdens de 25ste editie van het festival Metropolis in Rotterdam een speciaal optreden met de band Rats On Rafts. Sauzig is de naam van het eendaagse, eenmalige festival van De Kift op 26 oktober in Paradiso met optredens van bevriende artiesten uit verleden en heden, zoals Maison du Malheur, DJ 7 Itch (programmeur Peter Weening van het Groningse poppodium Vera), De Ideale Schoonzonen, André Manuel , Rats On Rafts en Stuurbaard Bakkebaard.
2014
In september het tiende album Bidonville komt uit. Inspiratie vond de band onder meer in de documentaire Dark Days, over de inwoners van de verlaten metrotunnels in New York. De bijbehorende voorstelling die op Oerol wordt uitgevoerd vindt plaats in een decor van een vuilnisbelt. Sanne den Hartogh, acteur uit deze voorstelling, zingt ook mee op het album.
Discografie De Kift
Albums | Singles | Compilaties | Overig | Gastbijdragen
IJverzucht
Act | De Kift |
Type en jaar | LP, 1989 |
Label | Kift |
gastmuzikant | Dirk Mes |
Bijzonderheden | in 1997 opnieuw uitgebracht op cd en in 2009 heruitgebracht op vinyl door het Amerikaanse label Mississippi Records |
Krankenhaus
Act | De Kift |
Type en jaar | CD, 1993 |
Label | Konkurrel, K149 |
Bijzonderheden | verschenen in sigarendoosje, bijbehorend boekje bevat tekeningen van drummer Willem ter Weele en vertalingen in Duits en Engels. |
Krankenhaus
Act | De Kift |
Type en jaar | CD, 1995 |
Label | Konkurrel, K149cd |
gastmuzikant | G.W. Sok |
Bijzonderheden | Duitstalige versie |
Gaaphonger
Act | De Kift |
Type en jaar | CD, 1997 |
Label | Konkurrel, K175 |
producer | Dolf Planteijdt |
gastmuzikant | G.W. Sok |
Bijzonderheden | verschenen in een gebonden boekje. Tekeningen van Willem ter Weele en vertalingen in Duits, Engels en Frans. |
Vlaskoorts
Act | De Kift |
Type en jaar | CD, 1999 |
Label | PIAS, PIAS 900.0353.20 |
gastmuzikant | Frank van den Bos |
Bijzonderheden | verschenen in een kartonnen doos met een oude foto waarin de cd zit verstopt + een tekstboek in de vorm van een TV-gids. Vormgeving: De Kift en Jos Kley, illustraties van ondermeer Willem ter Weele. |
Koper
Act | De Kift |
Type en jaar | CD, 2001 |
Label | V2, VVR 1018422 |
gastmuzikant | Wilma Paalman |
Vier Voor Vier
Act | De Kift |
Type en jaar | CD, 2003 |
Label | Kift, WR 1025282 |
gastmuzikant | Mariecke van der Linden |
gastmuzikant | Jeroen Manders |
gastmuzikant | Marco Heijne |
De Kift
Act | De Kift |
Type en jaar | CD, 2005 |
Label | Kift |
Bijzonderheden | compilatie speciaal voor de Franse markt met nummers van de cd's Vlaskoorts en Koper. Bevat een boekje met alle teksten in het Frans vertaald. |
7
Act | De Kift |
Type en jaar | CD, 2006 |
Label | V2, VVR1042272 |
engineer | Danny Gras |
gastmuzikant | Marc Koppen |
gastmuzikant | Onno Kortland |
gastmuzikant | Timo van Veen |
gastmuzikant | Jeroen Manders |
Hoofdkaas
Act | De Kift |
Type en jaar | CD, 2008 |
Label | V2 |
muzikant | Koen Schouten (2) |
Brik
Act | De Kift |
Type en jaar | CD, 2011 |
Label | Eigen beheer |
Bidonville
Act | De Kift |
Type en jaar | Album, 2014 |
Label | Eigen beheer |
gastmuzikant | Sanne den Hartogh |
Bal
Act | De Kift |
Type en jaar | Album, 2017 |
Label | Eigen beheer |
Hoogriet
Act | De Kift |
Type en jaar | Album, 2020 |
Label | Eigen beheer |
De Dag
Act | De Kift |
Type en jaar | 7", 1988 |
Label | Kift, 1 |
B-kant | Haat/Nat En Stinkend Stro |
Bijzonderheden | oplage: 500; in 2009 heruitgebracht |
Boerensyndicaat
Act | De Kift |
Type en jaar | 7", 1991 |
Label | Gramschap |
Guldentje maar
Act | De Kift |
Type en jaar | CDS, 2002 |
Label | Kift |
B-kant | Vrienden |
gastmuzikant | Wilma Paalman |
Bijzonderheden | ondertitel: Een Muzikale Schets - juli 2002; twee liedjes uit de voorstelling Vier Voor Vier |
Le Grand Dîner: Tribute À Dick Annegarn
Act | De Kift |
Type en jaar | Compilatie, 2006 |
Label | Tôt Ou Tard, 8345 10552 2 |
Bijzonderheden | de bijdrage van Arthur H et De Kift is het nummer La Limonade |
Leef!
Act | De Kift |
Type en jaar | Compilatie, 2013 |
Label | Universal, 374 757-6 |
Bijzonderheden | eerbetoon aan Ramses Shaffy; de bijdrage van De Kift is het nummer 5 Uur (met Vincent van Warmerdam) |
De IJzeren Hond
Act | De Kift |
Type en jaar | DVD, 2004 |
Label | Kift |
Vier Voor Vier
Act | De Kift |
Type en jaar | DVD, 2005 |
Label | Kift, kiftdvd2 |
gastmuzikant | Jeroen Manders |
gastmuzikant | Monique de Adelhart Toorop |
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.