Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE NATIONALE OPERA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1946 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, opera

Online

Officiële website

De Nationale Opera

De Nationale Opera (voorheen De Nederlandse Opera) is een operagezelschap, gevestigd in het Muziektheater in Amsterdam. Er zijn ongeveer honderd mensen in vaste dienst, waaronder zestig leden van het Koor van de Nationale Opera. Per jaar komen gemiddeld elf producties op de planken, voornamelijk in het Muziektheater, maar ook ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1961   Cristina Deutekom
1965   Anton Kersjes
1967   Hans Vonk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie De Nationale Opera

De Nationale Opera (voorheen De Nederlandse Opera) is een operagezelschap, gevestigd in het Muziektheater in Amsterdam. Er zijn ongeveer honderd mensen in vaste dienst, waaronder zestig leden van het Koor van de Nationale Opera. Per jaar komen gemiddeld elf producties op de planken, voornamelijk in het Muziektheater, maar ook in de Stadsschouwburg, Theater Carré, de gashouder van de Westergasfabriek en het Muziekgebouw aan 't IJ. Praktisch elk jaar wordt een co-productie met het Holland Festival gerealiseerd. Willem Bruls, publicist op theater- en operagebied, geeft de volgende karakteristiek in BN/De Stem (25 maart 2000): "Iemand als Pierre Audi verricht in Amsterdam fantastisch werk als regisseur. En uiteenlopende theatermakers als Harry Kupfer, Dario Fo, Willy Decker, Peter Sellars, Peter Stein en Richard Jones hebben in Amsterdam hun visitekaartje afgegeven. Die mengeling van stijlen maakt Amsterdam uniek. Ook de keuze van de opera's mag er zijn: de bekende Mozarts, Puccini's en Verdi's zijn present, maar ook weinig gespeelde en gloednieuwe opera's. Met mooie verhalen, maar ook met confronterende thema's. Die nieuwe aanpak doet het in Nederland fantastisch. De producties in Amsterdam hebben een nieuw publiek aangetrokken (…). Amsterdam is nu een opera-metropool waarmee men internationaal rekening houdt."

1946 - 1948

In Amsterdam wordt Opera opgericht. Het gezelschap gaat op tournee door het hele land, met het accent op de Randstad (Den Haag, Rotterdam en Utrecht). De leiding is in handen van Paul Cronheim. Opera's van Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi maar ook Jacques Offenbach gaan in Nederlandse vertaling.

1949

Op 24 juni wordt één van de hoogtepunten uit de geschiedenis van Opera uitgevoerd: Orfeo ed Euridice (1762) van Christoph W. von Gluck onder leiding van Pierre Monteux met Kathleen Ferrier in de hoofdrol (Holland Festival 1949). Op 15 november wordt Fidelio (1805) van Ludwig van Beethoven op de planken gebracht met een glansrol voor Gré Brouwenstijn.

Gré Brouwenstijn

1950 - 1951

Op 23 juni gaat Philomela van Hendrik Andriessen in première. Dirigent is Paul Pella, regisseur Abraham van der Vies. In 1951 wordt Orfeo ed Euridice (1762) van Christoph W. von Gluck hernomen.

Hendrik Andriessen

1953 - 1958

Een aantal Nederlandse opera's gaan tijdens het Holland Festival in première: De Varkenshoeder van Jan Mul in 1953 onder leiding van André Rieu Sr., François Villon van Sem Dresden in 1958 en Martin Korda D.P. van Henk Badings in 1960 onder leiding van Willem van Otterloo.

Henk Badings Jan Mul Sem Dresden

1964 - 1966

De Opera krijgt de naam De Nederlandse Opera Stichting. Thuisbasis is de Stadsschouwburg in Amsterdam. Als eerste intendant wordt de Belg Maurice Huisman benoemd.

1967 - 1969

Bruno Maderna dirigeert in het kader van het Holland Festival een opvallende productie van L'Orfeo (1607) van Claudio Monteverdi, in een eigen bewerking. De geruchtmakende moraliteit Reconstructie, een collectief van Louis Andriessen, Hugo Claus, Reinbert de Leeuw, Misha Mengelberg, Harry Mulisch, Peter Schat en Jan van Vlijmen, komt op 29 juni 1969 op de planken.

Jan van Vlijmen Louis Andriessen Misha Mengelberg Peter Schat Reinbert de Leeuw

1970 - 1971

Maurice Huisman trekt zich terug als intendant en Hans de Roo is zijn opvolger.

1972 - 1974

Op 19 mei gaat in het HOT-theater in Den Haag een spraakmakende productie van L'Histoire du Soldat van Igor Stravinsky, in een Nederlandse vertaling van Martinus Nijhoff, met het Nederlands Blazers Ensemble onder leiding van Edo de Waart. Op 4 januari 1974 gaat een meer authentieke opvoering van L'Orfeo van Monteverdi in het Circustheater in Scheveningen met dirigent Nikolaus Harnoncourt.

Edo de Waart

1977

Reinbert de Leeuw en Jan van Vlijmen schrijven in opdracht van de Nederlandse Opera Stichting de opera Axel. De première vindt op 10 juni plaats in het Circustheater in Scheveningen onder leiding van Hans Vonk. Peter Schat schrijft in opdracht van Hans de Roo zijn circusopera Houdini. De wereldpremière is op 29 september 1977 in Theater Carré onder leiding van Hans Vonk.

Hans Vonk Jan van Vlijmen Peter Schat Reinbert de Leeuw

1980

Op 5 juni gaat de dramatische legende Thijl (1940) van Jan van Gilse in première in het Circustheater van Scheveningen. Twee dagen later gaat de in opdracht van de Nederlandse Opera Stichting geschreven stripopera Aap Verslaat De Knekelgeest (1980) van Peter Schat in première in park Frankendael in Amsterdam Oost onder leiding van Ed Spanjaard. Enkele maanden later brengt de Nederlandse Operastichting de wereldpremière van Satyagraha (1980) van Philip Glass in de Rotterdamse Schouwburg.

Jan van Gilse Peter Schat

1984 - 1986

Jan van Vlijmen wordt benoemd tot directeur van de Nederlandse Opera Stichting. In 1986 wordt het nieuwe Amsterdamse Muziektheater (in de volksmond de Stopera) de thuisbasis. Het gebouw wordt op 23 september in gebruik genomen met de productie Ithaka (1986) van Otto Ketting. Het gebouw oogst lof: "Wat mij opviel aan de zaal van het nieuwe muziektheater in Amsterdam, is dat je je er eigenlijk meteen thuis voelt. Ondanks de enorme omvang van het gebouw heeft het toch intimiteit, waarin de kleurstelling (rood), de belichting, maar natuurlijk vooral de uitstekende architectonische oplossing van de zaal in de basiscirkelvorm een aandeel hebben", aldus Marcel-Armand van Nieuwpoort (Het Financieele Dagblad, 6 oktober 1986). Vanaf dit moment noemt het gezelschap zich De Nederlandse Opera. Hans de Roo trekt zich terug als intendant en Hartmut Haenchen wordt muzikaal leider.

Jan van Vlijmen Otto Ketting

1987 - 1988

Jan van Vlijmen neemt ontslag als directeur. Truze Lodder wordt benoemd tot zakelijk directeur en Pierre Audie wordt de nieuwe artistiek directeur.

1990 - 1999

Ook onder Audi gaan er veel Nederlandse opera's in première: in 1990 de op het leven van Vincent van Gogh gebaseerde opera Un Malheureux Vêtu de Noir van Jan van Vlijmen en in 1993 'Antigone' van Ton de Leeuw in de gashouder van de voormalige Westergasfabriek,

Jan van Vlijmen Ton de Leeuw

1995

Als coproductie van NOS en Holland Festival gaat op 31 mei in Theater Carré in Amsterdam Esmée (1994) van Theo Loevendie in première. Een maand later gaat, als buitenproductie (van de Stichting Aa) in de Stadsschouwburg van Groningen Ontstaan In Hoge Nood van Jan Bus in wereldpremière.

Jan Bus Theo Loevendie

1999 - 2004

Hartmut Haenchen neemt afscheid als muzikaal leider en Edo de Waart volgt hem op maar wordt in 2004 al weer vervangen door Ingo Metzmacher. Robin de Raaff schrijft in opdracht van De Nederlandse Opera zijn opera Raaff (2004). De première wordt gegeven in het kader van het Holland Festival op 23 juni in de gashouder van de Westergasfabriek in Amsterdam.

Edo de Waart Robin de Raaff

2005 - 2006

Van Robert Zuidam gaat op 17 juni de opera Rage d'Amours in première onder leiding van Reinbert de Leeuw. Op 2 juni 2006 gaat in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam After Life (2005) van Michel van der Aa in wereldpremière.

Michel van der Aa Reinbert de Leeuw Robert Zuidam

2008 - 2009

Ingo Metzmacher vertrekt als dirigent. Onder leiding van de componist gaat op 8 november de opera Marco Polo van Tan Dun in première. Tijdens het Holland Festival 2009 gaat op 5 juni Adam in Ballingschap (2008) in première, de vierde opera van Robert Zuidam.

Robert Zuidam

2011

Op 2 februari gaat Legende van Peter-Jan Wagemans in première onder leiding van Reinbert de Leeuw en op 16 april De Heksen van Venetië van Philip Glass, een opera speciaal voor kinderen in een Nederlandse versie. In september viert Het Muziektheater Amsterdam zijn 25-jarig jubileum met De Nederlandse Opera en het Nationale Ballet tijdens een feestweekend met 25 producties op verschillende locaties in de stad. Marc Albrecht is de nieuwe chef-dirgent. Hij is tevens chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest.

Peter-Jan Wagemans

2012

De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam maken bekend dat zij gaan fuseren per 1 januari 2013 tot één stichting. De drie organisaties, die al jarenlang sterk met elkaar verweven zijn, zetten de laatste stap naar een volledige integratie van de huidige stichtingen in één rechtspersoon: een landelijk topinstituut voor opera en ballet. De opera ‘De legende van de onzichtbare stad Kitezj en het meisje Fevronja’ van de Russische componist Rimski-Korsakov gaat in februari in Het Muziektheater Amsterdam in première.

2013

De nieuwe, grootse productie van Rossini's opera Guillaume Tell gaat op 28 januari in première in Het Muziektheater Amsterdam, geregisseerd door Pierre Audi en met de Italiaan Nicola Alaimo in de titelrol. In maart speelt De Nederlandse Opera L'Amour Des Trois Oranges van Sergej Prokofjev uit 1919. Pierre Audi wint op 28 maart de Amsterdam Cultural Business Award. De jury spreekt haar waardering uit voor de energie en de toewijding waarmee Audi De Nederlandse Opera heeft laten uitgroeien tot een van de meest toonaangevende operahuizen van Europa. Juryvoorzitter Eric Traa: 'Audi zoekt de artistieke grenzen op, maar overschrijdt nooit de budgetten. Als echte ondernemer en inspirerend leider is hij een voorbeeld voor toekomstige generaties.' De Nederlandse Opera valt tijdens de uitreiking van de prestigieuze 2013 International Opera Awards in de prijzen. De Award voor beste nieuwe productie wordt toegekend aan ‘De legende van de onzichtbare stad Kitezj en het meisje Fevronja’ van de Russische componist Rimski-Korsakov. Dmitri Tcherniakov tekent voor de regie en ontvangt bovendien de International Opera Award voor beste regisseur. Directeur Pierre Audi neemt namens De Nederlandse Opera op maandagavond 22 april de International Opera Award voor beste nieuwe productie in ontvangst tijdens de uitreikingceremonie in het Londense Hilton Park Lane Hotel.

2014

De Nederlandse Opera heet sinds 17 februari voortaan De Nationale Opera. De verandering komt voort uit de fusie tussen DNO (De Nederlandse Opera), Het Nationale Ballet en Het Muziektheater in januari 2013. Deze drie instanties gaan samen verder als Nationale Opera & Ballet.

2016

Het gezelschap bestaat in de huidige vorm 50 jaar. Het jubileumseizoen wordt afgesloten met een speciaal concert van Eva-Maria Westbroek en het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. Tijdens het Holland Festival gaat een nieuwe opera van Louis Andriessen in première.

Eva-Maria Westbroek

Discografie De Nationale Opera

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video De Nationale Opera

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer