Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE NEDERLANDSE BACHVERENIGING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1921 - heden

Genre

barok, klassiek, renaissance

Online

Officiële website

De Nederlandse Bachvereniging

Om Bachs Matthäus-Passion zonder coupures, in kleinere bezetting en bewust in een kerk uit te voeren wordt in 1921 het eerste ensemble voor oude muziek in Nederland De Nederlandse Bachvereniging opgericht. Dit als tegenhanger van Willem Mengelbergs groteske uitvoeringen in het Amsterdamse Concertgebouw. Vandaag de dag wil de Bachvereniging graag ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1952   Jos van Veldhoven
1969   Marcel Beekman
1981   Klaartje van Veldhoven
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

19-12-23, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Biografie De Nederlandse Bachvereniging

Om Bachs Matthäus-Passion zonder coupures, in kleinere bezetting en bewust in een kerk uit te voeren wordt in 1921 het eerste ensemble voor oude muziek in Nederland De Nederlandse Bachvereniging opgericht. Dit als tegenhanger van Willem Mengelbergs groteske uitvoeringen in het Amsterdamse Concertgebouw. Vandaag de dag wil de Bachvereniging graag steeds meer mensen laten genieten van de muziek van Bach en tijdgenoten en worden de Matthäus-concerten ook bezocht door scholen in het kader van het educatieve project 'Oog in oog met de Matthäus-Passion'.

1921 - 2013

Op 13 september 1921 wordt de Bachvereniging opgericht met als dirigent Johan Schoonderbeek, en het jaar daarop wordt een start gemaakt met de jaarlijkse Matthäus uitvoering op Goede Vrijdag in de Grote Kerk te Naarden. Dirigent Evert Cornelis neemt in 1927 het dirigeerstokje over van Schoonderbeek die dit jaar overlijdt. Cornelis voert als eerste de complete Matthäus-Passion uit, iets wat daarvoor niet de gewoonte was. Evert Cornelis overlijdt in 1931 en wordt opgevolgd door Anthon van der Horst. Met zijn jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus-Passion en de Hohe Messe van Bach in Naarden trekt hij ook veel buitenlands publiek. Van der Horst dirigeert vanuit een facsimile om zo dichter met Bach verbonden te zijn. De verschillen echter met de uitvoeringen van de Matthäus-Passion door Willem Mengelberg zijn niet zo groot aangezien dezelfde musici ten tonele verschijnen. Maar door de aanpak van Van der Horst lopen de wijze van uitvoeringen steeds meer uiteen. Mengelberg kiest nog steeds voor de gecoupeerde versie en een zeer romantische interpretatie met koren van wel 450 mensen. In 1965 wordt Charles de Wolff aangesteld als de volgende dirigent van De Nederlandse Bachvereniging. De authentieke uitvoeringspraktijk wint terrein en leidt in 1983 tot het vertrek van De Wolff. Hij richt met enkele koorleden van De Nederlandse Bachvereniging het Bachkoor Holland op wat een start maakt met de jaarlijkse Matthäus uitvoeringen in de Pieterskerk te Leiden. De Nederlandse Bachvereniging kiest voor een manier van uitvoering zoals bij Nikolaus Harnoncourt: een kleinere bezetting en origineel instrumentarium. Het ensemble voert zowel kerkelijke als wereldlijke koor- en orkestmuziek uit met verschillende bezettingen en werkt vanuit een kerngroep van musici die gespecialiseerd zijn in het 17de-en 18de-eeuwse repertoire. De orkestmusici bespelen authentieke instrumenten. Artistiek leider Jos van Veldhoven gaat de directie voor de helft van de projecten op zich nemen. De andere helft wordt ingevuld door gastdirigenten zoals Gustav Leonhardt, Paul McCreesh, Johannes Leertouwer, Philippe Herreweghe, René Jacobs, Frans Brüggen, Iván Fischer en Masaaki Suzuki. Sinds 2003 loopt het project 'Oog in oog met de Matthäus-Passion' waarin d.m.v. gastlessen, repetitiebezoek, een interactieve cd-rom (in 2005 onderscheiden met de Euro Media Award) en website leerlingen worden voorbereid op een bezoek aan een Matthäus-Passion door De Nederlandse Bachvereniging of een ander ensemble. In 2008 wordt een start gemaakt met het educatieve project voor de basisschool 'De dag van Bach'. In 2013 is Shunske Sato voor het eerst als concertmeester te horen bij de Matthäus-Passion. Sato volgt Johannes Leertouwer op die in 2012 afscheid nam van De Nederlandse Bachvereniging.

Anthon van der Horst Charles de Wolff Frans Brüggen Gustav Leonhardt Johannes Leertouwer Jos van Veldhoven Willem Mengelberg

2019

Philippe Herreweghe dirigeert de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus-Passion.

Discografie De Nederlandse Bachvereniging

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's De Nederlandse Bachvereniging

Audio/Video De Nederlandse Bachvereniging

Video De Nederlandse Bachvereniging

Heinrich Schütz, Alleluja...
Heinrich Schütz, Alleluja!Lobe den Herren, De Nederlandse Bachvereniging, Jos van Veldhoven
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Heinrich Schütz, Alleluja!Lobe den Herren, De Nederlandse Bachvereniging, Jos van Veldhoven

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer