Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE REGAHS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

De Règâhs in 2009

Periode

2007 - heden

Genre

dialectpop, flamenco, Nederlandstalig, wereldmuziek

Online

Officiële website

De Règâhs

Haags trio van flamencomuzikanten dat humoristische Nederlandse teksten met een vet Haags accent brengt in de stijl van de Spaanse flamenco.
Volledige biografie...

Bezetting

Johan Frauenfelder   gitaar, zang
Marcel de Graaf   gitaar, zang
Elvin den Haan   percussie

Genoemd in de biografie van

1969   Curra Súarez

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

24-5-20, De Nieuwe Regentes, Den Haag

Biografie De Règâhs

Haags trio van flamencomuzikanten dat humoristische Nederlandse teksten met een vet Haags accent brengt in de stijl van de Spaanse flamenco.

2007

Bij wijze van grap brengt flamencogitarist Johan Frauenfelder in de zomer van 2007 de single Adios Amigo uit, waarop hij in vet Haags dialect en met een stevige portie ironie het afscheid bezingt van een vriend die naar Spanje vertrekt. De single slaat aan in Den Haag, en met gitarist Marcel de Graaf en percussionist Elvin den Haan vormt Frauenfelder de groep De Règâhs. Het trio prijst zichzelf aan als een 'honderd procent flamingogroep'. Niet-Spaanstaligen noemen flamenco (de muziek en de dans) nog wel eens flamingo (de vogel), kenners beschouwen die verhaspeling gewoonlijk als een brevet van onkunde. Maar de bezoeker van een Spaanse dierentuin leest bij de vijver met flamingo's op het naambordje 'flamenco'. Hagenezen hebben de gewoonte een andere steltloper met een lange nek, de ooievaar, het symbool van de stad Den Haag, een reiger (règâh) te noemen. De muzikanten van De Règâhs breiden de familie van deze 'witte règâh' (ooievaar) uit met de 'roze règâh' (flamingo). Langs deze ingenieuze omweg promoveren zij de Spaanse flamenco tot Haagse volksmuziek.

2008 - 2009

In februari 2008 presenteren De Régâhs tijdens het festival Poëzie op Pootjes hun cd Den Haag... Olé, met sprekende titels als Opzâte (opzouten), Tering Ting Ting Tram en De Mèsjes Uit Den Haag. De maand erop maken de muzikanten hun opwachting bij Giel Beelen op 3FM, dat levert ze nationale bekendheid op. Er volgen optredens tijdens Parkpop in juni 2008, op de middenstip van ADO Den Haag in januari 2009, en in De Wereld Draait Door twee maanden daarna. In juni 2009 verschijnt de cd Werelds! met als hoogtepunten Makkelenah (Mag Ik Haar Lenen; vrij naar de Spaanse evergreen La Macarena), Le-Luk (Lelijk) en Pech Voor Sevilla. In juli 2009 treedt het gezelschap op tijdens het Zeeheldenfestival (Den Haag). Buiten Den Haag zijn De Règâhs vooral bekend dankzij clips op YouTube en Hyves met Règâhs-bewerkingen van nummers van de Gipsy Kings of de Beatles, of van de 2002-zomerhit Aserejé (The Ketchup Song).

Discografie De Règâhs

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's De Règâhs

Audio/Video De Règâhs

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer