Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE SMURFEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

De Smurfen in 1981

Periode

1977 - 1994

Genre

kinderpop, Nederlandstalig

De Smurfen

Stripfiguren, ontsproten aan het brein van tekenaar Peyo en op muziek gezet door het collectief van Cat Music, het vervolg op de glitterrockgroep Catapult. In het midden van de jaren negentig scoren ze een reeks van hitsingles en goedlopende cd's met bewerkingen van grote hits. Hun karakteristieke stemgeluid wordt vervaardigd ...
Volledige biografie...

Bezetting

Geertjan Hessing   drums, zang
Aart Mol   basgitaar, zang
Erwin van Prehn   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Elmer Veerhoff   toetsinstrumenten, zang
Cees Bergman   zang

Overige muzikanten

Irene Moors   zang

Genoemd in de biografie van

1977   Vader Abraham
1980   Catapult

Biografie De Smurfen

Stripfiguren, ontsproten aan het brein van tekenaar Peyo en op muziek gezet door het collectief van Cat Music, het vervolg op de glitterrockgroep Catapult. In het midden van de jaren negentig scoren ze een reeks van hitsingles en goedlopende cd's met bewerkingen van grote hits. Hun karakteristieke stemgeluid wordt vervaardigd door de zang vertraagd op te nemen en vervolgens op normale snelheid af te spelen. Voor de Smurfen is dit overigens niet de eerste kennismaking met de hitparade. Eind jaren zeventig scoren de blauwwitte mannetjes samen met Vader Abraham al wereldwijd hits en verkopen ze in totaal zo'n 17 miljoen smurfen-elpees. Bij de jaren negentig Smurfen staat de verkoopmeter eind '97 op ruim 500.000 cd's alleen in Nederland. De aantallen uit het buitenland, waar ze eveneens successen oogsten, zijn dan nog niet binnen.

1982

De voormalige muzikanten van Catapult zijn niet alleen de motor achter de Smurfen van de jaren negentig. Al in 1982 brengen de Leidenaren als Rubberen Robbie Het Slurvelied uit, een parodie op het toenmalige succes van Vader Abraham en de Smurfen.

Catapult Rubberen Robbie

1990 - 1993

Nadat Vader Abraham in de jaren zeventig De Smurfen al gebruikt heeft om er miljoenenverkopen mee te realiseren, raken de blauwe kaboutertjes uit de mode. Als in de jaren negentig RTL4 in het jeugdprogramma Telekids de tekenfilms weer gaat uitzenden worden de figuurtjes weer razend populair. In 1994 verwerft EMI het rechtom in Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland video's en cd's onder de naam Smurfen uit te brengen. EMI komt terecht bij de ex-leden van Catapult, die in de jaren zeventig een aantal hits scoorden en het daarmee verdiende geld geïnvesteerd hebben in hun eigen studio om er vervolgens diverse produkties te realiseren als Rubberen Robbie en voor onder andere André Hazes, Picture en Patricia Paay. Ook maakt het collectief onder diverse namen produkten die steeds meer op de dansvloer zijn gericht. De groep die werkt onder de naam Cat Music zietwel heil in de opdracht van EMI om De Smurfen nieuw leven in te blazen. Op dat moment mag housemuziek zich in een groeiende belangstelling van de jeugd verheugen. Cat Music zoekt het in een combinatie van aangepaste versies van bekende househits en de stemmen van de smurfen. Het vijftal van Cat Music neemt de versies zelf op, in de zin van dat alle partijen opnieuw ingespeeld worden, schrijft nieuwe teksten bij de nummers en verzorgt de stemmen van de smurfen door opverschillende snelheden op te nemen. Als eerste cd verschijnt Ga Je Mee Naar Smurfenland. Om het project een 'gezicht' te geven wordt Irene Moors (presentatrice van het programma Telekids) aangetrokken. Zij zingt op die eerste cd op acht nummers mee. Van Ga Je Mee Naar Smurfenland verschijnt als eerste single No Limit, een bewerking van het nummer van 2 Unlimited, wat al een enorme hit is op dat moment. Het nummer slaat gigantisch aan onder de jeugd, zo gauw kinderen de openingstonen horen, kunnen ze niet meer stil blijven staan. De beginwoorden 'Zullen we gaan housen?' worden steevast op een massaal gebruld 'Ja' onthaald. No Limit wordt een knoert van een hit, wekenlang voert het nummer de top 40 aan. Ook in diverse andere Europese landen scoort de track enorm. De langspeelcd verkoopt onder invloed van No Limit eveneens als een trein. Op Ga Je Mee Naar Smurfenland zijn ook bewerkte versies te horen van bekende hits van dat moment als bijvoorbeeld La Cucamarcha. De populariteit wordt nog verstevigd doordat Irene Moors tijdens de zogenaamde Telekids Roadshow een aantal nummers brengt, bijgestaan door een aantal als Smurfen verklede dansers. Deze Telekids Roadshow reist door het hele land om aanwezig te zijn bij jeugdfestivals en braderieën, maar ook als ingehuurde extra attractie bij een aantal pretparken.

2 Unlimited André Hazes Catapult Patricia Paay Rubberen Robbie

Discografie De Smurfen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's De Smurfen

Audio/Video De Smurfen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer