Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE TWEE PINTEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

De Twee Pinten bij het tv-rpogramma Een Lach en Een Traan 1971

Periode

1969 - 2001

Genre

carnaval, Nederlandstalig

De Twee Pinten

Carnavalsduo met als geestelijk vader Wim Kersten, die van 1969 tot 1974 naast Joep Peeters één van De Twee Pinten is. Bekendste hits zijn Bij Ons Staat Op De Keukendeur en Geef Mij De Liefde En De Gein uit 1970, beiden geschreven door Kersten.
Volledige biografie...

Bezetting

Theo Van Veghel   zang
Joep Peeters   zang

Overige muzikanten

Rein Matrona   zang
Wim Kersten  

Genoemd in de biografie van

1970   Tony Bass
1980   Doe Maar
1991   John Spencer
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie De Twee Pinten

Carnavalsduo met als geestelijk vader Wim Kersten, die van 1969 tot 1974 naast Joep Peeters één van De Twee Pinten is. Bekendste hits zijn Bij Ons Staat Op De Keukendeur en Geef Mij De Liefde En De Gein uit 1970, beiden geschreven door Kersten.

1968 - 1974

Kersten en Peeters, beiden afkomstig uit Den Bosch, zijn allebei al lang actief in cabaretgroepen (bv. Confetti-Cabaret) als ze besluiten een carnavalsduo te beginnen. Na de carnavalshits van Sjakie Schram (Glaasje Op Laat Je Rijden uit 1966) en Toon Hermans (Mien Waar Is M'n Feestneus uit 1968) springen vele artiesten bovenop het carnavalgenre. De Hilversumse omroepen besteden veel aandacht aan de liedjes en Kersten en Peeters proberen hier een graantje van mee te pikken. Als De Twee Pinten nemen ze voor Philips het liedje Bij Ons Staat Op De Keukendeur op. Het wordt in 1970 een bescheiden hitje. Opvolger Geef Mij De Liefde En De Gein doet het beter en bereikt de negende plaats van de Top 40. Ook het debuutalbum Geef Mij De Liefde En De Gein verkoopt goed en haalt de zevende plaats in de albumlijst. Hierna verschijnen tot 1974 nog vijf singles en twee albums. De singles worden allemaal in meer of mindere mate hitjes, maar het succes van Geef Mij De Liefde En De Gein wordt niet meer gehaald. In 1974 besluit Kersten, de liedjesschrijver van het duo, om te stoppen.

Sjakie Schram Toon Hermans

1977 - 1980

Zonder Kersten, maar met de Surinaamse Rein Matrona , maakt Peeters een tweede start bij CNR. In 1977 verschijnen twee singles die beiden de tipparade halen. Hennie Vrienten en Tom America schrijven voor De Twee Pinten het lied Jodelodelodelodelohitie. Dit lied bereikt de onderste regionen van de Top 40. Hierna is het weer een tijdje stil rond De Twee Pinten. Wim Kersten scoort in 1980 met De Viltjes een hit met het liedje Bloemetjesgordijn.

De Viltjes Henny Vrienten Tom America

1984 - 1996

Vanaf 1984 bestaan De Twee Pinten uit Peeters en Theo van Veghel. In de jaren tachtig besteedt de radio echter weinig aandacht aan carnavalsliedjes. Het duo maakt bij verschillende platenmaatschappijen een aantal singles, maar het succes blijft uit. Vanaf 1990, vooral door de hit En Nou Die Hendjes De Lucht In van de groep Van Alles Wè, lijkt het tij te keren voor het genre. Mede verantwoordelijk voor dit succes is Jan Vis, de manager van zowel Van Alles Wè als van De Twee Pinten. Toch blijken de nieuwe single en het compilatie-album van Veghel en Peeters in 1991 nauwelijks te verkopen. In de jaren die volgen brengt het duo nog een aantal singles en een verzamelalbum uit, elke keer zonder succes. De Twee Pinten treden nog wel geregeld op, ze worden ingehuurd voor studentenfeesten en bruiloften en partijen. Hierbij teren ze nog altijd op de succesnummers van Wim Kersten.

2001

Wim Kersten overlijdt in oktober op 77-jarige leeftijd.

2010

Rein Matrona overlijdt in januari op 71-jarige leeftijd.

2015

Eind februari overlijdt Joep Peeters op 88-jarige leeftijd.

Discografie De Twee Pinten

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's De Twee Pinten

Audio/Video De Twee Pinten

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer